Quantcast
Channel: Nyheter – Lerums Tidning
Viewing all 2096 articles
Browse latest View live

Politiskt ja till extra 25 miljoner

$
0
0
Foto: Daniel Elfvelin

Politikerna säger ja till att öka budgeten med 25 miljoner kronor. Därmed kan bygget av idrottshallen på Dergården dra igång på allvar.

LT skrev förra veckan att förutsättningarna för idrottshallen har förändrats. Bruttoarean behöver ökas med 1 000 kvadratmeter och kostnaden beräknas till 145 miljoner kronor. Därmed krävdes ett nytt politiskt beslut och en enhällig kommunstyrelse har nu gett klartecken att gå vidare med byggprocessen.

– Det känns ändå som ett bra beslut. Det finns många idrottshallar som byggts där man 20 år senare tänker att ”varför byggde vi inte ett omklädningsrum till, eller varför gjorde vi inte planen två meter bredare”. När vi bygger en sån här stor hall måste den bli bra, säger Dennis Jeryd.

I förra veckans tidning beklagade Annika Sjöberg, chef på sektor lärande, att arbetet med underlaget gick för snabbt och blev för skissartat. Nu vill man säkerställa att det blir en funktionell hall. Även den aktuella byggkonjunkturen bidrar till ökade kostnader. I ett pressmeddelande skriver kommunstyrelsen dock att man fortfarande försöker hitta möjligheter att minska kostnaderna utan att äventyra kvaliteten på den färdiga produkten.

De 145 miljonerna ligger inom ramen för investeringsmedlen, vilket gör att det inte krävs något nytt beslut i kommunfullmäktige. Därmed kan byggprocessen, som under några veckor stannat upp i väntan på kommunstyrelsens beslut, återupptas. Målet är fortfarande att inviga hallen under våren 2019.

Så från politiskt håll kan ni nu sitta på läktaren och titta på tills bygget i klart?

– Ja och vi ser fram emot att sitta på läktaren på riktigt, säger Dennis Jeryd.


Man rånad vid tågstation

$
0
0

Strax före midnatt natten till tisdag blir en man rånad vid tågstationen i Floda. Mannen uppger för polis att en okänd man kommit fram till honom och hotat honom med kniv. Mannen lämnar under hot ifrån sig sin plånbok och därefter ska gärningsmannen ha sprungit i riktning mot torget i Floda. Ingen är gripen. Polisen har tagit upp en anmälan om personrån.

 

Långa köer på E20 efter olycka

$
0
0
Arkivfoto: Björn Dinau

Ett flertal fordon var inblandad i en olycka på E20 på tisdagsmorgonen.

Larmet om olyckan kom vid 07.30 på morgonen. Det var en bit före Jerikotunneln, i riktning mot Göteborg, som händelsen inträffade. Totalt ska fem bilar ha varit inblandade.

Det har varit långa köer på platsen som en följd av händelsen och det efterföljande räddningsarbetet.

Lasarettets underskott växer

$
0
0

En budget i balans. Det är ett av sju övergripande mål för Alingsås lasarett nästa år. Men i år ser det mörkt ut. De tio första månaderna har gett ett underskott på nära 11 miljoner kronor.

Sjukhusstyrelsen för Alingsås lasarett sammanträdde i fredags, den 24 november, och kunde konstatera att det ekonomiska resultatet till och med oktober var minus 10,9 miljoner, vilket är 8,5 miljoner sämre än budget och en miljon sämre än i fjol.
Ändå har intäkterna ökat med 13,6 miljoner kronor mer än budgeterat, enligt ett pressmeddelande, och sjukfrånvaron fortsätter att sjunka något.
De sju målen
Men inför 2018 är alltså målet att få budgeten i balans. Exakt hur det ska gå till är inte känt.
”Verksamhetsutveckling som leder till mer effektivt resursutnyttjande kommer att krävas för att nå verksamhet och ekonomi i balans”, skriver sjukhusstyrelsen.
De övriga sex övergripande målen för 2018 är:
Ökad tillgänglighet inom akutsjukvården Utveckla den nära vården Förbättrat resursutnyttjande för ökad kvalitet och tillgänglighet Ökad kvalitet och patientsäkerhet i vården Ökade kontaktytor för patienter och anhöriga Vara en attraktiv arbetsgivare
Bäst på knäproteser
Glädjande för lasarettet och dess personal är att de återigen har fått svart på vitt att vården är bra. Alingsås placerar sig även i år på första plats i kvalitetsregistret för knäprotesoperationer. Det innebär att de patienter som knäopereras här löper minst risk att behöva opereras igen inom tio år.
I motsvarande register för höftproteser ligger Alingsås lasarett på sjunde plats i landet. Tidigare i höst fick lasarettet ett särskilt omnämnande för god strokevård.

Signalfel försenar tågen

$
0
0

Ett signalfel orsakar förseningar i tågtrafiken till och från Göteborgs central. Felet uppstod cirka kvart i sju på tisdagsmorgonen och trafiken beräknas gå enligt tidtabell igen först under sen förmiddag, enligt Trafikverket.

Signalfelet påverkar trafiken på flera järnvägar, såväl Västra stambanan mot Alingsås/Stockholm som mot Oslo, Karlstad, Vänersborg och Strömstad.

Försökte utnyttja barn

$
0
0

En 46-årig man från Lerums kommun åtalas för försök till grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

Enligt åklagaren har 46-åringen försökt få tjejen, som var under 15 år, att skicka bilder och filmer på sig själv då hon var lättklädd eller naken eller utövade sexuell handling. Han har därigenom försökt främja och/eller utnyttja att hon utförde eller medverkade i sexuell posering.

Detta ska ha hänt vid 37 tillfällen under perioden 15 oktober 2016 till 26 april 2017. Mannen greps, anhölls och häktades i maj. I början av juni hävdes dock häktningsbeslutet även om misstankarna mot honom kvarstod.

Kammaråklagare Martin K Svensson lämnade nyligen in stämningsansökan till Alingsås tingsrätt mot 46-åringen, som förnekar brott.

Döms för tårgas och knark

$
0
0
En 21-årig man från Gråbo döms till att betala dagsböter för innehav av tårgassprej och en mindre mängd cannabis.
Enligt domen, som nyligen meddelades i Alingsås tingsrätt, ska 21-åringen betala 60 dagsböter på 50 kronor styck, totalt 3 000 kronor. Brotten rubriceras vapenbrott och ringa narkotikabrott.

Renoveringen av Vattenpalatset läggs på is

$
0
0
Foto: Daniel Elfvelin

De budgeterade pengarna för att göra de stora renoveringarna som krävs i Vattenpalatset räcker inte till. Den nya uppskattningen pekar på kostnader upp till 90 miljoner kronor och följden kan bli att bygga en helt ny anläggning.

Efter långvariga problem och flera års utredningar beslutade politikerna förra året att avsätta 30 miljoner kronor för att byta ut hela vattenrenings- och ventilationssystemet mellan 2017 och 2019. Vidare utredningar fick kalkylen att peka uppåt och renoveringen sköts på framtiden. I våras beräknades arbetet till minst 46 miljoner kronor, men redan då kom en förvarning om att siffran riskerade att stiga ytterligare.

Efter de senaste undersökningarna ställs politikerna inför ett nytt faktum. Nu är uppskattningen att en renovering skulle kosta mellan 75 och 90 miljoner kronor, och det får dem att vänta med det stora beslutet om vad som ska hända med Vattenpalatset. Alternativet att slopa en omfattande renovering och istället bygga en ny anläggning tycks komma allt närmare, men kommunstyrelsens ordförande Dennis Jeryd (S) vill inte gå händelserna i förväg.
– Det är många frågor vi vill ha svar på, säger han.

Väntar på fakta
I vår tar politikerna upp ärendet igen och fram tills dess vill de ha mer fakta på bordet. De vill bland annat få koll på hur konkurrensen från befintliga och framtida badhus i närområdet påverkar och se mer noggranna kostnadskalkyler. I nuläget vet man att en ny anläggning skulle kosta minst 75 miljoner kronor, vilket inte är mer än vad renoveringen skulle kosta. Men beroende på ambitionsnivå kan prislappen också bli rejält mycket dyrare. Till exempel görs Nolaga parkbad i Alingsås nu om till ett äventyrsbad som i dagsläget beräknas kosta 270 miljoner kronor.
– Jag har hört om äventyrsbad som kostat 500 miljoner kronor. Det är ofantliga summor och vi vill ha ett större och bättre underlag, säger Dennis Jeryd.

Det är inte skrivet i sten att kommunen överhuvudtaget kommer att ha ett äventyrsbad i framtiden, även om Dennis Jeryd pekar på att Vattenpalatset har ett högt attraktionsvärde som sätter Lerum på kartan. Han påpekar att det inte är någon brådska med ett avgörande ställningstagande. Kontraktet med Actic, som driver verksamheten, löper ut om fyra år, och nya beslutet från politikerna i kommunstyrelsen innebär att man under den perioden gör mindre åtgärder för att upprätthålla kvaliteten på anläggningen.
– Det räknar vi med att klara i den vanliga driftsbudgeten och det är skönt att slippa några panikbeslut, säger Dennis Jeryd.

Actics platschef Emma Thun håller med.
– Jag tänker att det är klokt att inte göra något förhastat utan att faktiskt tänka igenom vad olika alternativ innebär och ta ett välgrundat beslut, säger hon.

I tjänstemännens ursprungliga förslag fanns uppdraget att hitta en alternativ placering. Men det var en punkt som politikerna tog bort, åtminstone i nuläget. En ny plats är inte otänkbar, samtidigt som Dennis Jeryd påpekar att Vattenpalatset har ett bra läge idag med närhet till skolor och gymnasium.

Vill ha äventyrsbad
Även Emma Thun framhåller vikten av en central placering och lyfter fram fördelarna med att ha bad i anslutning till ett gym.
– Vi har många äldre som behöver både vatten och träning.
Hon hoppas också att valet blir att satsa på ett äventyrsbad.
– Vill man locka folk utifrån eller vill man bara tillfredsställa behovet att kommunens barn har någonstans att lära sig att simma. Det beror på vilken syn man har på badhuset.
Nu inväntar Actic på ytterligare beslut från politikerna.
– Om det blir aktuellt att bygga nytt så är vi intresserade av att vara med, men det är en senare fråga. Nu koncentrerar vi oss på nuet, säger Emma Thun.

Och det innebär att kunna bedriva verksamhet i en fungerande anläggning. Förra hösten brottades man med frekventa brister med ventilation och reningssystem och var bland annat var tvungna att skjuta upp simskolorna en vecka. Efter några åtgärder har problemen minskat, även om man fortfarande behöver stänga undervisningsbassängen vid enstaka tillfällen.

Kan ni garantera att det går att bada utan att riskera att bli sjuk?
– Vi gör mätningar dagligen och gör allt som miljö och hälsa säger att vi ska göra.

 


Extremt många bostadsinbrott i kommunen

$
0
0
Foto: Carina Svensson
För många. Kommunpolisen Eva Strömblad konstaterar att det är ovanligt många inbrott i kommunen.

Det har skett exceptionellt många bostadsinbrott i kommunen i år – hittills har 100 hushåll drabbats. Och det är klart många fler än tidigare år.

Den gångna helgen anmälde fem kommunbor att det hade skett inbrott i deras hem.

Någon gång under fredagskvällen gjorde tjuvar inbrott i ett radhus på Tranbärsvägen i Floda. Gärningsmännen tog sig in genom att bryta upp ett fönster och en dörr. Diverse saker, däribland en Ipad, stals.

Samma kväll skedde ytterligare ett inbrott, den här gången på Hallsås i Lerum. Här tog sig förövarna in i huset genom att bryta upp ett fönster på baksidan. Stöldgodset bestod bland annat av en dator.

På lördagskvällen inträffade ytterligare ett inbrott i kommunen, den här gången var det boende på Bygrindsvägen i Lerum som drabbades. Även vid detta tillfälle tog man sig in genom att bryta upp ett fönster. Här stals bland annat kontanter.

Lägenhetsinbrotten är betydligt färre än inbrotten i villor och radhus, den här helgen anmäldes dock även två sådana. Någon gång mellan torsdagen och söndagen tog sig tjuvar in i två lägenheter på Segerstadsvägen i Gråbo, de boende blev bestulna på bland annat guld och en laptop.

Ingen person är gripen för något av inbrotten.

Helgens många inbrott är tyvärr bara en liten del i en stor helhet. Fram till i måndags hade polisen fått in anmälningar om 100 bostadsinbrott som har skett i kommunen under 2017.

– Det är oerhört många, alldeles för många, konstaterar kommunpolisen Eva Strömblad.

Bara under november, fram till den 27:e, har det anmälts 23 bostadsinbrott.

– Vi vet att antalet ökar under de mörka årstiden. De flesta inbrotten har skett efter att mörkret har fallit på.

Särskilt utsatta områden har Rydsberg och Hallsås i Lerum, Uddared i Floda samt Ytterstad och centrala Gråbo varit.

Polisen vet inte vilka som ligger bakom inbrotten. Man arbetar efter hypoteser, som grundas i erfarenhet från tidigare år. En sådan hypotes är att det är utländska ligor som härjar.

– En vit skåpbil med utlandsregistrerade skyltar har setts vid flera av inbrottsplatserna, och vi tror att den kan ha något att göra med inbrotten, säger kommunpolisen och fortsätter:

– Men är den där legitimt är det bra att vi får reda på det.

Gärningsmännen brukar parkera en bit ifrån huset de ska göra inbrott i och promenerar sedan till sin bil. I vissa fall har de dock parkerat precis utanför huset. Stöldgodset är uteslutande saker som inte är skrymmande, som Ipads, smycken och kontanter.

Det här är en typ av brott som är oerhört svårt att klara upp, vilket innebär att uppklarningsandelen är låg.

Polisens tekniker gör brottplatsundersökningar hos samtliga boende som har drabbats i hopp om att hitta spår.

Efter att det har skett ett inbrott i ett område åker poliser också gärna där med målade bilar eller har trafikkontroller i närheten, dels i förhoppning att få fast tjuvarna men också för att skrämma bort dem.

– För vi vet att om de genomför ett inbrott i ett område kommer de gärna tillbaka, säger Eva Strömblad.

Ett annat sätt att försöka förhindra brott är att sprida kunskap. Polisen, kommunen, räddningstjänsten, civilförsvarsförbundet och Securitas gör nu en gemensam insats för att öka säkerheten och trygghet i vintertid. Lördagarna 2 och 16 december är aktörerna vid Ica Kvantum i Hulan för att informera om respektive specialområde. Man kommer då bland annat att prata om inbrott och vad allmänheten kan göra för att försöka skydda sig.

– Som att lämna kvar något på köksbordet, så att det ser ut som att någon är hemma. Att ha lampor med timer på. Och att ha larm installerat och på, säger Eva Strömblad och fortsätter:

– Sedan är det också oerhört bra med en fungerande grannsamverkan. När det finns personer i ett bostadsområde som är hemma på dagarna, till exempel pensionärer eller föräldralediga, kan de gärna ta en promenad och titta till de kringliggande husen.

 

Trafikolycka på Aspenvägen

$
0
0

Vid niotiden på tisdagskvällen var tre personbilar inblandade i en trafikolycka på Aspenvägen i Lerum. Två av bilarna fick bärgas från platsen. Ingen person skadades allvarligt i samband med olyckan.

 

Kommunen köper dyrt – av sig själv

$
0
0
5dc0fcf135f977c86a25b112f17f0a23-pv_web.jpg

Lerums kommun köper bostäder av sig själv för många miljoner mer än marknadsvärdet.
Två fastigheter köps för 12,1 miljoner kronor över marknadsvärdet.

Lerums kommuns bostadsbolag Aspenäs villastad köper bostäder av Lerum kommun. Det handlar dels om en fastighet intill Hovgårdsvägen i Sjövik, och dels en intill Parasollen i Gråbo.

Sjöviksfastigheten köps för 52 000 000 kronor, vilket är produktionskostnaden, trots att värderingen visar ett marknadsvärde på 43,3 miljoner kronor. Gråbofastigheten köps för 29,2 miljoner kronor, vilket är produktionskostnaden, trots att marknadsvärdet är 25,8 miljoner kronor

Varför är produktionskostnaden för bostäderna så mycket högre än marknadsvärdet?

– I en marknadsvärdering är inte ett värde det enda sanna värdet. Det finns ett spann i värderingen beroende på varje enskild aktörs nytta och kostnader, svarar Håkan Pettersson, kommundirektör på Lerums kommun, och fortsätter:

Måste hitta bostäder

– Vi måste ta fram bostäder enligt bosättningslagen. Bygger vi dem då inte i egen regi, måste vi köpa eller hyra in bostäderna på annat håll. Alternativet blir höga kostnader i leasingavgifter där vi inte har något restvärde i en fastighet.

Är det vanligt att det är så med nyproduktion?

– På mindre orter där marknadsvärdet är lägre och risken att huset står outhyrt är högre så är det inte ovanligt.

Varför bygger kommunen bostäder som kostar så mycket mer än marknadsvärdet?

– Vi håller inte med om att vi bygger för kostnader över marknadsvärdet. Värdet av fastigheten i vår verksamhet motsvarar kostnaderna för att bygga.

Har kommunen byggt för dyrt?

– Nej, det har vi inte. Vi jämför här med det nationella genomsnittet enligt statistiska centralbyrån, SCB.

Vad innebär detta rent faktiskt för kommuninvånarna?

– Det beror på hur marknaden för fastigheter utvecklas. Om värdet på fastigheter fortsätter att stiga så innebär det ingen större inverkan. Skulle nuvarande nivå bestå kan eventuella nedskrivningar bli aktuella.

Bil i lågor på motorvägen

$
0
0

Strax innan klockan 13.00 på torsdagen fick räddningstjänsten larm om en bilbrand på motorvägen i Lerum, i höjd med Takåsen. Ingen person ska ha skadats.

Vägen är avstängd i en fil i riktning mot Göteborg.

Ambulans och brandkår är på plats. Polis har dock ännu inte kommit fram till olycksplatsen, och det är i nuläget oklart varför branden startade.

Fängelsestraff för inbrott

$
0
0
Arkivbild: Mårten Öhman

En 30-årig man från Göteborg döms till sju månaders fängelse för att ha begått ett inbrott i Lerums kommun.
Han åkte fast eftersom han glömde kvar en flaska whisky som han hade druckit ur, vilket innebar kvarlämnat dna-spår.

30-åringen ska, enligt domen som nyligen meddelades i Alingsås tingsrätt, även betala skadestånd på 22 119 kronor till Länsförsäkringar och 2 000 kronor till mannen han gjorde inbrott hos.

Det var i januari i år som mannen tog sig in i bostaden på Stora Bråtavägen i Lerum genom att krossa ett fönster. Han stal en Ipad, en dator och diverse kläder.

Han förnekar att han har varit inne i bostaden men kan knytas till brottsplatsen eftersom det efter inbrottet fanns kvar en flaska whisky med 30-åringens dna på. Flaskan hittades under en stol i hallen, den topsades av polisens tekniker och resultatet talar extremt starkt för att dna:t kommer från mannen.

Whiskyn var stulen

Bostadsinnehavaren har förklarat att han hade en sådan whiskyflaska hemma, och att den måste ha tagits från hans skåp. Han brukar inte förvara flaskor under stolar i hallen.

Tingsrätten konstaterar att det inte finns någon anledning att ifrågasätta bostadsinnehavarens uppgifter. Det är också klarlagt att han och gärningsmannen inte känner varandra sedan tidigare, därmed kan det uteslutas att dna:t har kommit dit vid något annat tillfälle.

Domen gäller även innehav av narkotika efter att 30-åringen påträffades med en större mängd knark på sig.

Klart med nya Växtrumsdesigners

$
0
0
Foto: Ian Schemper
Peter Englander och Mona Holmberg är 2018 års Växtrumsdesigners.

Mona Holmberg och Peter Englander. Så heter 2018 års Växtrumsdesigners. I februari sker uttagningen till deras två team.

Mona Holmberg är trädgårdskonsult och har lång erfarenhet av grönska i offentliga rum.

– Jag vill göra trädgårdar som många kan se och ta del av, offentliga miljöer. Det är helt fantastiskt att få skapa trädgård för dem som inte har en egen privat trädgård, säger hon i ett pressmeddelande.

Peter Englander är trädgårdskreatör och har bland annat medverkat i tv och håller föreläsningar. Han har skrivit ett flertal böcker, bland annat om hur man skapar en medelhavsträdgård. Han ser fram emot uppdraget.

– Det ska bli fantastiskt roligt. Inte minst att jobba i team med invånare. Jag är besjälad av den tanken. Det är de projekten som blir långvariga, där invånare engageras. Det ger en extra dimension.

I vanlig ordning kommer varje designer att ha ett team av kommuninvånare till sin hjälp för att iordningställa de två Växtrumsplatserna. Det är fjärde året i rad som de gröna platserna görs i ordning. Var de nya platserna kommer att ligga avslöjas dock först i februari, i samband med att uttagningen till de två teamen sker.

Alla som bor eller arbetar inom Lerums kommun är välkomna att söka. Den som är intresserad kan ta kontakt med kommunen.

Två inbrott under fredagen

$
0
0

Under fredagskvällen tog polisen emot två anmälningar om bostadsinbrott. Det första upptäcktes vid 20-tiden på kvällen. Någon hade brutit sig in i en bostad på Lingonvägen i Lerum. Polisen saknar uppgifter om vad som stulits. Det andra inbrottet anmäldes en timma senare, vid 21-tiden och den gången var det boende på Kring-Alles väg som drabbats. Även här saknas uppgifter om vad som stulits.


Julmarknad fyllde torget

$
0
0
Linnéa och Johanna Larsson stod på marknaden för första gången. 
Foto: Jonna Andersson

I helgen fylldes Floda torg med knallar i tomteluvor och glada besökare.

– Det är mysigt med jul. Det behövs lite ljus i det här vintermörkret, säger Lisa som besökte marknaden med döttrarna Elsa och Vera.

Det var många som valde att besöka julmarknaden i Floda i lördags, trots det lite gråa vädret. Ponnyridning, glögg och Lions lotteri är sånt som hör julmarknaden i Floda till. Dessutom fylls torget av diverse stånd med olika varor. Några som stod på marknaden för första gången var systrarna Linnéa och Johanna Larsson.

– Det mesta är handgjort, som de små mössorna till glöggflaskorna, de små tomtarna och korten, berättar 15-åriga Linnéa.

Lillasyster Johanna, tolv år, berättar att det var pappas idé att de skulle vara med på julmarknaden.

– Han är frukthandlare här.

Det mesta av det som dukats upp på deras bord har tjejerna gjort själva.

– Men korten har mamma gjort, avslöjar Johanna.

– Det är väl därifrån vi fått vårt pyssel-intresse, fyller Linnéa i.

Pengarna de får in på årets försäljning kommer de att använda till att köpa nytt material så de kan pyssla nya saker till nästa år.

– Blir det något över efter det får det bli vår motivation, säger Linnéa.

En bit bort bjuds det på olika godsaker. Bland annat lax, något som föll treåriga Elsa i smaken.

– Den var god!

Hon har kommit till marknaden med mamma Lisa och lillasyster Vera.

– Det är en enkel utflykt att bara gå hit och så är det väldigt trevligt, säger Lisa.

Inbrott på Frödingsvägen

$
0
0

På söndagskvällen tar polisen emot en anmälan om inbrott i en bostad på Frödingsvägen i Lerum. Någon ha brutit sig in i bostaden. Det är oklart vad som stulits vid inbrottet.

Flodaklass tog hem Rädda ägget

$
0
0
Foto: CARIN ÖSTERDAHL
GLADA VINNARE. Femteklassarna på Centralskolan får pris för tekniskt smartaste lösning i årets upplaga av Rädda Ägget.

Årskurs fem på Centralskolan i Floda tog hem titeln för bästa tekniska lösning i Chalmers årliga tävling för femteklassare- Rädda Ägget.

Tävlingen går ut på att konstruera en lösning som gör det möjligt att släppa ett rått ägg från 15 meters höjd utan att det går sönder. I årets upplaga som ägde rum under två helgdagar i november deltog över 1 700 femteklassare.

– Det var väldigt roligt och spännande att vara med, att kunna jämföra sina egna lösningar med andra elevers, och att få se hur domarna valde ut vinnarna, säger femteklassarna på Centralskolan när LT besöker dem en tid efter tävlingen.

Priser delas ut i tre kategorier: snyggast lösning, bästa presentation och tekniskt smartaste lösning. Klassen deltog med två uppfinningar, Fjäder Flaxen och Upp-Huset.

– Allt som allt hade vi fem bidrag i klassen men eftersom man bara får tävla med max två så hade vi en omröstning i klassen och valde ut de två bidrag vi trodde skulle hålla bäst, säger klassen.

Äggen höll i båda fallen men det var med Johanna Lysmark och Gustaf Carlssons uppfinning Upp-Huset som klassen tog hem priset för tekniskt smartaste lösning.

– Vi inspirerades av filmen Upp, där en pensionerad ballongförsäljare bestämmer sig för att knyta tusentals ballonger i sitt hus för att flyga till Sydamerika på äventyr, säger Johanna och Gustaf fortsätter berätta:

– Huset byggde vi av kartong, glasspinnar, frigolit och gummiband som vi sen fäste heliumballonger i för att få det att flyga, och det gick ju som vi hade hoppats, säger han och ler brett.

Juryns motivering till varför Upp-Huset vann var följande:

”Det var tydligt för domarna att det låg hårt arbete bakom detta projekt och all denna ansträngning blev uppenbar när detta hus svävade ner och landade graciöst på det utvalda området. Ägget hölls säkert av ett speciellt utformat fack som gjorde fallet säkert”

Lärare Maria Paterson, som bland annat har klassen i fysik och teknik, är väldigt stolt över sina elever.

– Det var jättekul att se klassen ta sig an uppgiften med sådan seriositet, och jag tror faktiskt att alla bidrag hade haft chans att vinna med tanke på hur genombearbetade de var.

Tävlingen säger hon är en bra sporre för eleverna och en möjlighet för dem att jobba mot ett specifikt mål.

– Jag tror det är utvecklande för dem att få driva sin egen idé och att jobba med problemlösningar för ett specifikt ändamål, som Rädda Ägget.

Förutom ett biobesök för hela klassen kommer de att tilldelas ett pris för sitt vinnande bidrag av årets nobelpristagare i kemi, Richard Henderson, i samband med hans föreläsning på Chalmers 14 december. Någonting som Johanna verkligen ser fram emot:

– Det ska bli coolt och spännande, det är inte många som får träffa nobelpristagare, säger hon.

25-års jubilarer i Lerums kommun

$
0
0
Foto: Jonas Ahlsén

Den 21 november höll Lerums kommun sin årliga middag för medarbetare och förtroendevalda som tjänstgjort 25 år i kommunen.

Totalt 22 jubilarer var aktuella där 18 av dem deltog vid middagen som avnjöts på Aludden Prôvidore.

Förutom att jubilarerna under kvällen fick ta emot en minnesgåva, kunde de avnjuta en trerätters middag i Hållbarhetens tecken, trevlig musikunderhållning samt tal av både kommunstyrelsens ordförande Dennis Jeryd och av jubilaren Marie Larsson från Lerums Gymnasium.

Namn på jubilarer som deltog på middagen:

Annette Carlsson, Anna-Lena Axelsson, Annika Nyström, Carina Danielsson

Helen Forsman, Helena Slättberg, Jeanette Wikström, Lennart Wassenius,

Liselotte MacFie, Madeleine Charlesson, Malin Tafvelin Junermark ,

Marie Larsson, Mette Nordberg, Mia Sahlin, Pia Kronholm , Susanne Holm

Ulla Smedberg, Ylva Wahlström.

Jubilarer som inte deltog på middagen

Annika Lygnersjö, Eva Andersson, Sofia Eriksson, Ulrika Eriksson.

Kommunen krävs på upphandlingsböter

$
0
0
Foto: Per Anger

Konkurrensverket kräver Lerums kommun på tre miljoner kronor för att kommunen köpte lägenheter i Sjövik för 52 miljoner kronor utan upphandling. Nu ska förvaltningsrätten besluta om kommunen måste betala eller inte.

I december förra året skrev Lerums Tidning om kommunens beslut att köpa bostäder i Sjövik av BoKlok för 52 miljoner kronor. Av de 30 lägenheterna skulle hälften gå till ordinarie bostadsmarknaden och hälften till nyanlända med uppehållstillstånd. Det var för att möjliggöra snabb byggnation och inflyttning som kommunen upphandlade bostäderna utan föregående annonsering, så kallad direkttilldelning.

Vid tillfället valde politikerna att inte informera om köpet, det kungjordes varken på hemsida, i pressmeddelande eller på Facebook.

Efter Lerums Tidnings artiklar anmälde en privatperson köpet till konkurrensverket. Verket har granskat kommunens argument och har nu fattat beslutet att kräva kommunen på tre miljoner kronor.

Enligt Konkurrensverket är avtalet en otillåten direktupphandling och myndigheten kräver nu att kommunen döms att betala tre miljoner kronor i böter. Otillåten direktupphandling är ett brott mot lagen om offentlig upphandling, LOU. Att inte annonsera innebar att andra tänkbara leverantörer inte fick chans att lägga konkurrerande anbud.

Enligt kommunen var syftet med avtalet att tillgodose det brådskande behovet av bostäder till nyanlända som uppstod då bosättningslagen trädde i kraft, lagen säger kommuner måste ordna boende till nyanlända invandrare. Konkurrensverket trycker dock på att bostäderna endast till en del skulle användas av nyanlända personer.

I ett pressmeddelande skriver verket ”Kommunen har alltså inte begränsat sig till att enbart köpa för det omedelbara behovet. Dessutom var behovet av bostäder för nyanlända känt lång tid innan avtalet slöts, liksom att det fanns en bostadsbrist i kommunen. Undantaget för synnerlig brådska, eller någon annan undantagssituation som kunde motivera en direktupphandling, är därför inte tillämpligt.”

– Det är endast i vissa undantagsfall det är möjligt att hänvisa till en så kallad synnerlig brådska och därmed avstå från att annonsera enligt upphandlingsreglerna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten, och fortsätter:

– Otillåtna direktupphandlingar är allvarliga överträdelser av upphandlingsreglerna, och de är prioriterade i vårt tillsynsarbete.

Konkurrensverket vänder sig nu till förvaltningsrätten i Göteborg och kräver att Lerums kommun döms att betala tre miljoner kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

Viewing all 2096 articles
Browse latest View live