![Foto: Carina Svensson
För många. Kommunpolisen Eva Strömblad konstaterar att det är ovanligt många inbrott i kommunen.]()
Det har skett exceptionellt många bostadsinbrott i kommunen i år – hittills har 100 hushåll drabbats. Och det är klart många fler än tidigare år.
Den gångna helgen anmälde fem kommunbor att det hade skett inbrott i deras hem.
Någon gång under fredagskvällen gjorde tjuvar inbrott i ett radhus på Tranbärsvägen i Floda. Gärningsmännen tog sig in genom att bryta upp ett fönster och en dörr. Diverse saker, däribland en Ipad, stals.
Samma kväll skedde ytterligare ett inbrott, den här gången på Hallsås i Lerum. Här tog sig förövarna in i huset genom att bryta upp ett fönster på baksidan. Stöldgodset bestod bland annat av en dator.
På lördagskvällen inträffade ytterligare ett inbrott i kommunen, den här gången var det boende på Bygrindsvägen i Lerum som drabbades. Även vid detta tillfälle tog man sig in genom att bryta upp ett fönster. Här stals bland annat kontanter.
Lägenhetsinbrotten är betydligt färre än inbrotten i villor och radhus, den här helgen anmäldes dock även två sådana. Någon gång mellan torsdagen och söndagen tog sig tjuvar in i två lägenheter på Segerstadsvägen i Gråbo, de boende blev bestulna på bland annat guld och en laptop.
Ingen person är gripen för något av inbrotten.
Helgens många inbrott är tyvärr bara en liten del i en stor helhet. Fram till i måndags hade polisen fått in anmälningar om 100 bostadsinbrott som har skett i kommunen under 2017.
– Det är oerhört många, alldeles för många, konstaterar kommunpolisen Eva Strömblad.
Bara under november, fram till den 27:e, har det anmälts 23 bostadsinbrott.
– Vi vet att antalet ökar under de mörka årstiden. De flesta inbrotten har skett efter att mörkret har fallit på.
Särskilt utsatta områden har Rydsberg och Hallsås i Lerum, Uddared i Floda samt Ytterstad och centrala Gråbo varit.
Polisen vet inte vilka som ligger bakom inbrotten. Man arbetar efter hypoteser, som grundas i erfarenhet från tidigare år. En sådan hypotes är att det är utländska ligor som härjar.
– En vit skåpbil med utlandsregistrerade skyltar har setts vid flera av inbrottsplatserna, och vi tror att den kan ha något att göra med inbrotten, säger kommunpolisen och fortsätter:
– Men är den där legitimt är det bra att vi får reda på det.
Gärningsmännen brukar parkera en bit ifrån huset de ska göra inbrott i och promenerar sedan till sin bil. I vissa fall har de dock parkerat precis utanför huset. Stöldgodset är uteslutande saker som inte är skrymmande, som Ipads, smycken och kontanter.
Det här är en typ av brott som är oerhört svårt att klara upp, vilket innebär att uppklarningsandelen är låg.
Polisens tekniker gör brottplatsundersökningar hos samtliga boende som har drabbats i hopp om att hitta spår.
Efter att det har skett ett inbrott i ett område åker poliser också gärna där med målade bilar eller har trafikkontroller i närheten, dels i förhoppning att få fast tjuvarna men också för att skrämma bort dem.
– För vi vet att om de genomför ett inbrott i ett område kommer de gärna tillbaka, säger Eva Strömblad.
Ett annat sätt att försöka förhindra brott är att sprida kunskap. Polisen, kommunen, räddningstjänsten, civilförsvarsförbundet och Securitas gör nu en gemensam insats för att öka säkerheten och trygghet i vintertid. Lördagarna 2 och 16 december är aktörerna vid Ica Kvantum i Hulan för att informera om respektive specialområde. Man kommer då bland annat att prata om inbrott och vad allmänheten kan göra för att försöka skydda sig.
– Som att lämna kvar något på köksbordet, så att det ser ut som att någon är hemma. Att ha lampor med timer på. Och att ha larm installerat och på, säger Eva Strömblad och fortsätter:
– Sedan är det också oerhört bra med en fungerande grannsamverkan. När det finns personer i ett bostadsområde som är hemma på dagarna, till exempel pensionärer eller föräldralediga, kan de gärna ta en promenad och titta till de kringliggande husen.