Quantcast
Channel: Nyheter – Lerums Tidning
Viewing all 2096 articles
Browse latest View live

Stenkullenföretag blev länsvinnare i Gaselltävling

$
0
0
Foto: JACK MIRUT
TVÅFALDIGA VINNARE. Systrarna Anna-Karin Hedström och Elin Brouzell bakom företaget Tosis kan nu titulera sig som både gasellvinnare och som årets tillväxtföretag i Lerum.

På torsdagskvällen var det dags för den årliga gasellfesten på Göteborgs konserthus, en fest till förmån för Sveriges snabbast växande företag. Stenkullenföretaget Tosis tog hem första platsen i länet.

Det går bra nu för systrarna Anna-Karin Hedström och Elin Brouzell från Lerum som driver företaget Tosis och klädkedjan Fanny Michel. Nyligen vann de pris som Årets tillväxtföretag vid Lerums Entreprenörsgala, och i torsdags blev de utsedda till gasellvinnare i Västra Götaland.

Det känns fantastiskt att ha vunnit, vi är väldigt glada över utmärkelsen, säger ena hälften av Tosis, Anna-Karin Hedström.

Tillväxttävlingen Di Gasell arrangeras av Dagens industri för att uppmärksamma de snabbast växande företagen i samtliga av Sveriges län. För att utses till Gasell ska företaget uppfylla vissa kriterier, däribland en omsättning som överstiger 10 miljoner kronor, ha minst tio anställda och som minst ha fördubblat sin omsättning de senaste tre åren. Systrarna Hedström och Brouzell har mer än dubblat sin tillväxt under perioden 2013-2016, de har tiodubblat den.

– Det är helt galet mycket givetvis, så det sätter ju lite press på oss nu men vi får ju vara jätteglad och tacksamma att vi har lyckats med det, säger Anna-Karin Hedström.

Tillsammans med sin syster startade hon företaget för elva år sedan. När de två var föräldralediga besökte de sin kusins skobutik som hon planerade att sälja i stadsdelen Haga i Göteborg, och resten är som man brukar säga, historia.

– Vi kände att vi inte kunde missa den här chansen så vi tog över butiken och lät namnet stå kvar, Fanny Michel, döpt efter vår kusins två barn.

Systrarna stängde igen butiken i en vecka och inredde efter eget tycke och smak, sen köpte de in kläder, skor och smycken. Numera säljer de primärt kläder i sina fyra butiker, varav två i Göteborg och två i Stockholm. Utöver de fyra fysiska butikerna driver de även en webbshop i Stenkullen som riktar sig till den svenska och norska marknaden.

Vad är ert framgångsrecept?

Jag tror att våra kläder och acessoarer tilltalar en bred publik, men vi har också vågat ganska mycket, säger Anna-Karin Hedström och fortsätter:

– Vi har vågat vara personliga och satsat mycket på sociala medier redan från start. I dag har vi över 185 000 följare på Facebook och vi är väldigt måna om att vara aktiva där och interagera med våra följare.

Vad har framtiden i sitt sköte för er?

I den omedelbara framtiden ligger jul på Liseberg där vi deltar för femte året i rad med en liten butik som vi öppnar på fredag.

– Annars får jag säga att 2017 har varit ett ganska tufft år för oss. Många utländska webbshoppar börjar vinna mark i Sverige och det gör ju att man skärper till sig och börjar tänka kring hur vi ska jobba i framtiden.


Misshandel på pendeln

$
0
0

Tågpersonalen på pendeln larmade vid två-tiden natten till lördagen polisen om att en man i 20-årsåldern slagit en annan man i ansiktet.

Vid Norsesunds station väntade polisen och omhändertog 20-åringen för fylleri och en anmälan om misshandel skrevs.

Falska takläggare i Floda

$
0
0

En husägare på Tranbärsvägen i Floda upptäcker att tre män befinner sig på grannens tak.

Husägaren, som inte beställt arbetet på taket ber männen försvinna, men de säger att takpannorna är trasiga och vägrar gå ner.

Polisen tillkallas, men männen är borta när patrullen anländer. De försvinner i en vit/silvrig bil, som är engelskregistrerad.

En anmälan om bedrägeri har gjorts.

En bilist åkte av vägen

$
0
0

Trots att snön vräkte ner under några timmar har trafiken i kommunen flutit på bra.

Fram till klockan fem hade endast en avåkning kommit till polisens kännedom. Det var en mindre skåpbil som kvart över ett på söndagen åkte av Länsväg 190 i höjd med golfbanan. Ingen person kom till skada.

Familjeföretag stänger sin butik

$
0
0
Arkivfoto: Henrik Kjellberg
I september 2015 intervjuade LT Kent Hult, som då såg en ljusning i branschen.

Nästa år skulle trävaruhandeln Hults trä fylla 60 år. Men det lilla familjeföretaget kan inte längre konkurrera med de större aktörerna på marknaden och om en månad stänger man butiken.

Den 16 december stänger Hults trä både sin brädgård och butik i Stannum.

– Folk tror att det går bra för att det byggs mycket hus nu, men det är mycket nyckelfärdiga hus och till dem säljer vi inte en skruv ens än gång. Konkurrensen har blivit för hård från lågprisföretag och andra stora företag, förklarar Mona Hult.

Trävaruhandeln startades av hennes svärfar David Hult och hennes man Kent har jobbat på företaget i 40-talet år. Redan i tidiga tonåren började han att extrajobba för sin pappa och 16 år gammal blev han heltidsanställd.

– Känslomässigt har det varit ett svårt beslut att ta men det fungerar inte längre, säger Mona Hult.

För två år sedan intervjuades Kent Hult i LT. Han berättade då att flera konkurrenter i kommunen tvingats lägga ner, men att det började se ljusare ut efter några tunga år för branschen.

– Då kändes det som vi gick åt rätt håll, men sedan blev det sämre igen, konstaterar Mona Hult.

Familjen lägger dock inte ner företaget utan fortsätter med viss handel via hemsidan.

– Vi går inte i konkurs, men vi måste ändra inriktning för att få ner omkostnaderna.

Taxichaufför nekas lösa in tusenlapp

$
0
0
En taxichaufför från kommunen fick betalt med en gammal tusenlapp, men nekades att lösa in sedeln av Riksbanken. Nu får banken rätt i domstol.
Taxichauffören uppgav att sedeln hade tagits emot utan vetskap om att den var ogiltig och att bolaget hade betalat skatt för inkomsten.
Förvaltningsrätten konstaterar kort i sin dom att ett bolag som i sin verksamhet hanterar kontant betalning får anses ha ett eget ansvar att känna till vilka sedlar som har blivit och blir ogiltiga. Domstolen ger därför Riksbanken rätt som nekade chauffören att lösa in tusenlappen.

Landstingsanställd misstänkt för bedrägeri

$
0
0
Arkivfoto: Per Anger

En anställd på Västra Götalandsregionen misstänks ha lurat arbetsgivaren och därmed skattebetalarna att betala för ett kök i hans privatbostad.
Nu åtalas mannen misstänkt för bedrägeri.

Den åtalade mannen, som bor i Lerums kommun, har bland annat arbetat med byggarbeten för landstingets sjukhusbyggnader.

Enligt kammaråklagare James von Reis har han i sin yrkesroll ”orättmätigt förmått arbetsgivaren att betala inköpskostnaden för privat köp av köksinredning”. Kostnaden för köket var nära 140 000 kronor.

Fixade med pappren

Lerumsbon pratade med en man som är anställd på ett stort byggföretag och bad honom fixa med pappren så att det såg ut som att köpet gjordes genom byggföretaget. Kostnaden redovisades sedan av både byggföretaget och Västra Götalandsregionen, för att det skulle se ut som att kostnaden hörde till ett verkligt och pågående projekt som utfördes på Östra sjukhuset.

Enligt stämningsansökan, som nyligen lämnades in till Göteborgs tingsrätt, åtalas Lerumsbon för bedrägeri. Mannen på byggföretaget åtalas för medhjälp till bedrägeri.

Båda männen erkänner brott.

Vill ha skadestånd

Västra Götalandsregionen yrkar skadestånd av männen på totalt 178 222 kronor, dels kostnaden för inköp av köket och dels för kostnaden för utredningen av brottet.

Byggföretaget yrkar på att männen ska betala skadestånd på 119 380 kronor. Beloppet avser företagets kostnad för utredning av brottet genom en extern utredare, vilket anses ha varit nödvändigt för att klarlägga hur bedrägeriet doldes i bokföringen.

Hallen kan blir 25 miljoner kronor dyrare

$
0
0
Foto: Daniel Elfvelin
Större och dyrare. Om det nya förslaget går igenom ökas kostnaden för hallbygget med 25 miljoner kronor.

Den nya idrottshallen på Dergården måste bli större och budgeten ökar med 25 miljoner kronor. Det är i alla fall premisserna om kommunen inte ska behöva starta ett tidskrävande arbete med att tänka om och bygga enklare. Idag tar politikerna i kommunstyrelsen beslut om de förändrade förutsättningarna.

Under den senaste tiden har en del förberedande markarbeten utförts för att kunna påbörja bygget med den nya hallen, men just nu är det stopp i arbetet. För att kunna gå vidare krävs ett nytt politiskt beslut då kommunstyrelsen måste säga ja till kostnadsökningen från 120 till 145 miljoner kronor. De oförutsedda utgifterna har <tillkommit efter diskussioner med dem som ska bruka hallen.

– Förslaget har vaskats fram genom ett bollande med sektor lärande och föreningarna, säger Erik Seilinger, som nu bytt jobb men som fram till i fredags var kommunens projektledare.

24 olika punkter

Kraven och önskemålen presenteras i 24 punkter. Flera punkter handlar om tekniska möjligheter, som exempelvis väldimensionerade och smart planerade ljud- och ljusanläggningar. Andra punkter handlar om planlösningsfrågor, bland annat efterfrågas ett rum som kan användas till teorigenomgångar, föreläsningar och konferenser. Två av punkterna berör också handikappanpassning och säkerhet. Kravet är att minst två omklädningsrum ska vara tillgängliga för personer med funktionshinder. Det behövs också en bred dörr in till hallen, bland annat för att räddningstjänst och ambulans ska kunna ta sig in.

Förutom den ökade kostnaden innebär förslaget även att man måste öka bruttoarean med cirka 1 000 kvadratmeter, vilket betyder att ytan ökas med 27 procent. Storleksökningen kräver inga förändringar i detaljplanen, även om det till exempel komplicerar bygget av garaget under hallen.

Idag, onsdag, ska kommunstyrelsen ta ett beslut och i väntan på politikernas besked har tidsplanen förskjutits något.

– Tanken var att vi skulle ha börjat att hägna in området nu och påbörja markarbetena den här veckan, säger Erik Seilinger.

Ett ja från politikerna innebär att kommunen kan skriva kontrakt med entreprenören för steg två av byggnationen. 

– Det behövs mer pengar om förslaget ska kunna genomföras och blir det stopp så får vi göra om, konstaterar Erik Seilinger.

Målet är att hallen ska stå klar våren 2019. Ett nej betyder förseningar.

– Min bedömning är att politikerna är angelägna om att tidsplanen hålls, säger Annika Sjöberg, chef på sektor lärande, och fortsätter:

– Det finns ett behov både för gymnasiet och idrottsklubbarna, kommunen har ingen publikhall, och det har varit ett stort och välgrundat beslut att bygga. 

Hon konstaterar också att hallen är ett vallöfte, men beklagar att politikerna hamnat i ett läge där det är svårt att backa. Förutom att det skulle påverka tidsplanen skulle det även betyda att man får sikta in sig på en enklare typ av hall.

Annika Sjöberg förklarar att den ökade kostnaden inte per automatik betyder att hallen blir onaturligt dyr, utan tror snarare att arbetet med underlag gick för snabbt och skedde för skissartat. 

– Det är ingen kritik mot den som har gjort kalkylen utan vi behöver bli bättre på att ta fram underlag. 


Nytt tillskott på bostadsmarknaden

$
0
0
Foto: Carina Svensson
Modeller. Sven Henriksson med en modell av de nya flerbostadshusen på Norra Hallsås.

Nu sker byggstart för ytterligare 49 lägenheter på Norra Hallsås.
Och nästan samtliga är redan sålda.

Flerfamiljshusen byggs av Sven Henrikssons bostadsutvecklingsföretag Jutabo. Bostadsrättsföreningen ska heta Stamhusen och husen uppförs nära Halssmycket.

– Det kommer att bli bostadsrätter, men jag tycker att en av de bästa sakerna med Norra Hallsås är att det finns en bra blandning av äganderätter, bostadsrätter och hyresrätter, säger Sven Henriksson, Jutabo, och fortsätter:

Väldigt naturskönt

– Sedan tycker jag också att hela området har blivit jättelyckat, och det ligger dessutom väldigt naturskönt.

Det är företagets tredje projekt i Norra Hallsås, den här gången blir det fyra- och femvåningshus. Lägenheterna är yteffektiva en- till fyrarumslägenheter på 35 till 92 kvadratmeter.

– De mindre lägenheterna köps oftast av yngre, och det är jätteroligt att få vara med och åstadkomma bostäder för de unga i Lerum, konstaterar Sven Henriksson.

Fyra lägenheter kvar

I skrivande stund är samtliga förutom tre tvårumslägenheter och en fyrarumslägenhet sålda.

Det pratas om en nergång på bostadsmarknaden nationellt, hur ser det ut i Lerum?

– Det är ett typiskt Stockholmsfenomen. Det handlar egentligen främst om de stora riktigt dyra lägenheterna, till dem finns det inte så många köpare. Vår kundkrets är främst unga och ensamstående, och vi har inte märkt av någon minskning i intresset av att köpa våra bostäder.

– Sedan finns det en risk när många storbolag bygger för samma kundkrets, de som har haft stora villor och som vill flytta till lägenhet. Men vi har, som sagt, riktat in oss på en annan marknad.

Ska bygga radhus

Sedan tidigare har Jutabo byggt dels lägenhetshusen i Naturlyckan och dels radhusen i Orangeriet, båda på Norra Hallsås. Företagets nästa projekt i området är 30 radhus.

– Det är planerad försäljningsstart på dem till våren.

Jutabo har också byggt lägenheterna på Tomteberget i Lerum. Och har dessutom cirka 100 lägenheter i centrala Lerum på gång. Arbetet med detaljplanen för Tingshusområdet, som görs med kommunen och Hökerum bygg, pågår för fullt.

Signalfel försenar tåg

$
0
0

Tågtrafiken mellan Alingsås och Göteborg dras med förseningar på grund av ett signalfel mellan Alingsås och Floda. Det skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

Västtågen mellan Göteborg och Alingsås liksom fjärrtågen på sträckan Göteborg-Skövde-Stockholm påverkas av detta. Tågtrafiken beräknas köra enligt tidtabell under eftermiddagen, och resenärer hänvisas att kontakta sitt tågbolag för mer information om sin resa.

Prostatacancer i fokus på Actics event

$
0
0

På söndag anordnar Actic ett event för att dra in pengar till forskningen om prostatacancer. Arrangemanget sker i bowlinghallen och förutom bowling föreläser prostatacancerforskaren Rebecka Godtman och en av anläggningens massörer finns på plats.

Man har ett lotteri det finns möjlighet att swisha pengar direkt till prostatafonden.

Bostadsinbrott på Höjden

$
0
0

Klockan tolv på onsdagen polisanmäldes ett bostadsinbrott på Höjdenvägen i Lerum. Gärningsmännen hade tagit sig in i huset genom att borra i och sedan bryta upp balkongdörren.

Det är i nuläget oklart vad som har stulits.

Polisen kommer att göra teknisk undersökning på brottsplatsen.

Rotary hjälper hundratals ur analfabetism

$
0
0
ff6fab210120d244246c30a8429afd1d-pv_web.jpg

Rotary i Lerum stödjer hjälpprojektet i Peru med 20 000 kronor.
Pengarna betyder att minst 300 analfabeter blir läs- och skrivkunniga.

Ann-Britt Johansson är en viktig del i stiftelsen Dispurse, som startades och drivs av Lerumsföretagaren Gert Johansson. Ann-Britt började arbeta för Gert redan för drygt 30 år sedan, inledningsvis som revisor men sedan fem år tillbaka arbetar hon heltid som arbetande styrelseordförande i stiftelsen och i Gerts företag.

– Gert är inte en person som skryter om det han åstadkommer, tvärtom vill han helst att så få som möjligt ska veta. En riktig doldis. Men jag fick ändå lov att berätta om honom, hans företag och hjälporganisationen på ett Rotarymöte i Lerum. Det känns viktigt att Lerumsborna får veta vilken sann filantrop ni har här, säger hon.

Enormt behov

Ann-Britt berättade bland annat om utbildningsprojektet i Sydamerika som Dispurse har dragit igång.

– Behovet är enormt, bara i Peru finns nästan 2,5 miljoner analfabeter.

Stiftelsen har utvecklat en applikation för analfabeter, och med denna erbjuder man en individanpassad utbildning. Det innebär bland annat att appen känner av om deltagaren har svårt med en viss sak och då föds fler uppgifter inom området. En annan viktig sak är att deltagarna kan välja själva när de vill studera.

Klubbens medlemmar blev inspirerade. Och rotarianerna bestämde sig för att skänka 20 000 kronor till projektet.

– Det är vi väldigt tacksamma över. Pengarna räcker till tio läsplattor och med dem kan vi utbilda minst 3-400 elever, säger Ann-Britt.

– Men vi kände att det här var så bra att vi ville göra något mer, säger Holger Mattson, Rotary.

Rotary har som ett av sina mål att utrota analfabetismen i världen och därför kände Lerumsborna att läsplatteprojektet var ovanligt passande. Efter Ann-Britts informationsföreläsning träffade representanter från Rotary Lerum henne igen, och då var även företagaren och grundaren av Dispurse Gert Johansson samt Håkan Silfverlin, som arbetar med projektet i Peru, med.

– Jag bor i Peru och är gift med en peruanska. Det är ett litet land med stor potential, och förhoppningsvis kan vi med projektet sprida kunskap, säger Håkan Silfverlin, som fortsätter att berätta om en särskild elev:

– En 82-årig dam. Det var så att en dag när vi var ute och pratade om projektet kom det fram en äldre man. Han sa ”min fru har drömt om att läsa och skriva hela sitt liv. Kan inte ni jobba med henne?”. Och det kunde vi så klart.

Alla får vara med

Stiftelsens målgrupp är kvinnor mellan 20 och 40 år. Men ingen utesluts, vilket innebär att även män, barn och funktionshindrade är med.

Det är 10-12 peruanska ungdomar som arbetar med projektet. För en av dem, 16-årige William, är två av eleverna särskilt viktiga, hans farmor och mamma.

Under mötet föreslog Rotarymedlemmarna att de skulle kontakta andra Rotaryklubbar i Peru och ta upp frågan med Lerumsbon Christer Liljenberg, som blir Rotarys distriktsordförande nästa år.

– Och så ska vi försöka se till att ordna en utställning på en sammankomst där hela världens klubbar möts, säger Lasse Olsson, Rotary.

– Det skulle vara helt fantastiskt, inflikar Ann-Britt Johansson, Dispurse.

– Det är kul att vi får jobba med er. Det känns som att projektet har en otrolig potential, avslutar Holger Mattsson, Rotary.

Företagare i framgång

$
0
0
6081e3d054e429289c6f1ce58dc2c573-pv_web.jpg

Gert Johansson såg ett behov och hittade ett sätt att fylla det. Sedan dess har framgångssagan varit sann.
Förra året omsatte företaget Mark Bric dryga 28 miljoner kronor.

I början av 1970-talet startade Gert Johansson ett företag där han sydde och hade försäljning av barnkläder. Sedan kom textilkrisen och då kunde han inte längre försörja sig och sin familj på att sy barnkläder.

Det behövdes en ny affärsidé.

– Jag funderade och funderade. Och kom på ett nytt system att organisera kläder i butiker. Där fanns det ett behov som jag skulle kunna fylla, säger Gert.

Enkelhet

Han ville att det skulle bli enklare att se vilken storlek kläderna har utan att behöva titta på en märkning någonstans i plagget. Och kom då på idén att tillverka den lilla runda brickan som sätts på en galge för att markera klädstorleken.

– Det fanns ingen maskin som kunde tillverka och trycka klädstorleken på brickan så jag fick bygga en sådan, konstaterar innovatören med ett leende.

Trodde

Han var övertygad om att det var en bra idé, det tog dock lång tid innan verksamheten tog fart och gjorde plusresultat. Det var först i slutet av 1980-talet som företaget gick med vinst.

Vad var det som gjorde att du inte gav upp?

– Jag visste att brickan fungerade, jag hade provat själv, svarar han.

Gert åkte land och rike runt och pratade för sin idé, men han var inte bara i Sverige utan också i andra länder. Och det bar frukt. I dag sker 90 procent av försäljningen i USA. Företaget har dotterbolag i USA och Tyskland.

Mark Bric har 14 anställda i Stenkullen och ytterligare totalt ett 20-tal i dotterbolagen.

Att det är och har varit en framgångssaga är tydligt. Totalt säljer företaget cirka 400 miljoner brickor om året. I verksamheten sker också försäljning av diverse andra trycksaker, och så har man haft ett större fastighetsbestånd som avyttrades för några år sedan. Moderbolag är MB Intressenter, som hade ett resultat på dryga 80 miljoner kronor 2016. Mark Bric hade ett resultat på drygt 6,6 miljoner kronor 2016 och en omsättning på drygt 28 miljoner kronor.

Lerumsbon är med och förändrar världen

$
0
0
a7109c2bebd2cfd79e5943f0e6759ac8-pv_web.jpg

Lerumsbon Gert Johansson, 82 år, är en viktig pusselbit i arbetet för att analfabeter i Sydamerika ska lära sig läsa, skriva och räkna, något han ser som receptet för ett demokratiskt samhälle.
Stiftelsen har totalt skänkt 60 miljoner kronor.

När Gert Johanssons företag hade gått med vinst sex år, 1993, kände han att han ville ge tillbaka. Han startade stiftelsen Dispurse, och skänkte pengar till behövande genom denna.

Inledningsvis gick pengarna främst till stipendier till flickor och kvinnor.

– För att det oftast är de som behöver det mest, konstaterar Gert och fortsätter:

– Det handlar om att stödja de svaga i samhället.

Han själv fick stipendium när han gick i läroverk.

– Och jag vet hur viktigt detta kan vara, säger han.

Gert var noga när han valde ut vart pengarna skulle gå.

– Jag gick igenom de olika välgörenhetsorganisationerna för att ta reda på vilken som gav högst andel av de skänkta pengarna till behövande. Frälsningsarmén var klart bäst, säger Gert.

När det här året är slut kommer Dispurse totalt ha skänkt 60 miljoner kronor till välgörenhet. Idag arbetar man främst i Equador, Bolivia och Peru.

Tydlighet

Varför just Sydamerika?

– Det fanns många hjälporganisationer på andra ställen, som till exempel i Afrika, men inte så många i Sydamerika trots att det finns ett väldigt stort behov här. I länder som till exempel Peru finns oerhörda skillnader, en del har väldigt mycket pengar och tillgång till utbildning me-dan andra är oerhört fattiga och outbildade, svarar han och fortsätter:

– Sedan tror jag också att det var enkelheten. Jag var på Frälsningsarméns kontor i Stockholm och där träffade jag frälsningssoldaten Gerd Dahlin Öberg, som arbetar med hjälparbete i Sydamerika. Och det mötet var avgörande.

Det fanns dessutom en tydlighet i och med att hon kunde svenska och var på plats i länderna, först Bolivia och sedan Peru.

– Som till exempel när vi byggde en skola i Lima. Jag kunde ringa Gerd och fråga hur det gick och med säkerhet veta att pengarna gick till något bra, säger Gert, och lyfter fram Gerd som en mycket viktig komponent i läsplatteprojektet:

– Det var hon som berättade om den utbredda analfabetismen i Sydamerika, och då tänkte jag att vi måste göra något åt den.

Dispurse arbetade med att ta fram appen Focus som används för utbildning i läsning, skrivning och räkning. Det är ett lärosystem som anpassas efter användaren, när en användare har svårt för något kommer fler uppgifter på det temat.

Betydelsefullt

Det tar cirka sex månader att alfabetisera till en nivå som går att likställa med tredje året i grundskolan.

Just nu cirka 1 200 elever.

– Målet är att 25 000 elever ska ha fått utbildning inom en treårsperiod, säger Ann-Britt Johansson, en av de starka krafterna i Dispurse.

Dispurse får statistik från samtliga plattor kontinuerligt. Medarbetarna vet när, var och hur de används. Och den datan använder de i utvecklingsarbetet. Snart ska det också gå att ordna så att personer, företag eller föreningar som skänker pengar kan se hur just deras läsplattor används.

I projektet har man ett samarbete med Universidad Católica, som är det största universitet i Lima.

– Universitetet har tillgång till all data och gör en utvärdering. Det är viktigt för oss att visa att allt går rätt till, och att vi får validitet för projektet, säger Ann-Britt.


Inbrott på verkstad

$
0
0

Natten till fredagen inträffade ett inbrott på en verkstad på Skallsjövägen i Floda. Gärningsmännen tog sig på okänt sätt in i verkstaden och stal diverse maskiner och verktyg.

Fängelse för rattfylla

$
0
0

En 55-årig kvinna från Lerum döms till två månaders fängelse för rattfylla.

Det var i februari som kvinnan körde bil trots att hon var kraftigt alkoholpåverkad. Hon körde vid detta tillfälle också in i en annan bil på en parkeringsplats på Göteborgsvägen i Lerum.

Ägaren till den andra bilen uppmärksammade krocken och bad att få titta på 55-åringens körkort. 55-åringen sa att hon inte hade körkortet med sig men uppgav sitt namn och lät också ägaren till den andra bilen fotografera henne.

Den misstänkta gav sig sedan av från platsen och hem till sin bostad. Polisen kom kort efter händelsen hem till henne, och då sa hon att hon hade tänkt återvända till parkeringsplatsen efter ett kortare ärende hemma.

Åklagaren åtalade kvinnan, förutom för rattfylla, även för obehörigt avvikande från trafikolycksplats. Men hon frikändes på denna punkt.

Domstolen skriver att även om kvinnan avvek från olycksplatsen är det inte bevisat att hon hade uppsåt.

Hon är tidigare ostraffad och lever under ordnade förhållanden, det har heller inte framkommit någon problematik avseende alkohol. Det var dock så att hon hade en väldigt hög alkoholkoncentration, 2,57 promille. Och straffvärdet för att köra rattfull med så hög promillehalt är två månader. Rätten skriver att det inte finns något som talar för att i detta fall utdöma något annat än fängelsestraff.

Två bostadsinbrott i natt

$
0
0

Natten till lördag anmäldes två bostadsinbrott i kommunen.

Tjuvar har gjort inbrott i ett radhus på Tranbärsvägen i Floda någon gång på fredagskvällen.

Gärningsmännen tog sig in genom att bryta upp ett fönster och en dörr. Diverse stöldgods, däribland en Ipad, stals.

Ingen person är gripen.

Polisen gör teknisk undersökning på lördagen.

Någon gång under kvällen skedde ytterligare ett inbrott, den här gången i Hallsås i Lerum.

Gärningsmännen tog sig i huset genom att bryta upp ett fönster på baksidan. Stöldgodset består bland annat av en dator.

Inte heller här är någon person gripen.

Fängelsestraff för många brott

$
0
0

En 37-årig man döms till två månaders fängelse för en rad olika brott begångna i Floda. Han har bland annat knivhotat två unga killar.

Alingsås tingsrätt dömer mannen, som kommer från en annan ort utanför Göteborg, till fängelsestraffet för olaga hot, snatteri, skadegörelse, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen.

37-åringen döms för att ha hotat två unga Flodakillar genom att vifta och hugga med kniv mot dem. Händelsen inträffade i Floda Allé förra hösten. Mannen var vid tillfället påverkad av cannabis, vilket gör att han även fälls för ringa narkotikabrott. Han ska, enligt den nyligen meddelade domen, betala skadestånd på 5 000 kronor var till killarna.

Gärningsmannen har också hotat att döda en kvinna på Centralskolan i Floda och kastat en brinnande glasflaska på en bil på Floda stationsväg. Dessa händelser inträffade i februari 2017 och maj 2016. Domen gäller även stöld av en leksak i livsmedelsbutiken på Floda torg.

Ännu ett hushåll drabbat av inbrott

$
0
0

På lördagskvällen inträffade ytterligare ett inbrott i kommunen, den här gången var det boende på Bygrindsvägen i Lerum som drabbades.

Gärningsmännen tog sig in i bostaden genom att bryta upp ett fönster.  Stöldgodset bestod bland annat av kontanter,

Polisen gör en teknisk undersökning av brottsplatsen på söndagen,

Ingen person är gripen.

Viewing all 2096 articles
Browse latest View live