Vid tiotiden på onsdagen skickades en polispatrull till Hulan där man påträffade en man i 35-årsåldern som visade tydliga tecken på narkotikapåverkan.
Mannen togs med för provtagning och misstänks för ringa narkotikabrott genom eget bruk.
Vid tiotiden på onsdagen skickades en polispatrull till Hulan där man påträffade en man i 35-årsåldern som visade tydliga tecken på narkotikapåverkan.
Mannen togs med för provtagning och misstänks för ringa narkotikabrott genom eget bruk.
Lerums kommun berättar i ett pressmeddelande att politikerna i kommunstyrelsen har beslutat att bygga ett nytt tillagningskök och en ny avdelning på Björkhyddans förskola. Orsaken är att man vill möta upp den senaste tidens och den förväntat framtida positiva samhällsutvecklingen i Sjövik.
Det nya tillagningsköket kommer ersätta det begränsade tillagningsköket i Östad Skola och ta bort dagens behov av transporter av mat från skolorna i Gråbo till Sjövik.
– Det blir fler och fler barn i hela Sjövik och därför är vi glada över att bygga ut förskolan. Samtidigt passar vi på att bygga ett nytt tillagningskök där man kan laga mat till barn och elever i både förskolan och skolan. Det här är ett bra beslut, kommenterar Eva Andersson (C), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor och Lill Jansson (L), kommunalråd med ansvar för lärandefrågor i pressmeddelandet.
Beslutet är taget i enlighet med Alliansens och förvaltningens förslag.
Den lastbilschaufför som stått åtalad för den svåra trafikolyckan på Härskogsvägen i mars förra året frias nu av tingsrätten. Enligt domstolen var det fel på lastbilens bromsar.
Den allvarliga olyckan inträffade på Härskogsvägen i Lerum den 23 mars förra året. Ett lastbilssläp kom över på fel sida av vägen och kolliderade med två personbilar som kom körande i motsatt färdriktning. Förarna i båda personbilarna omkom.
Lastbilschauffören åtalades för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död men frias nu av Alingsås tingsrätt.
Tingsrätten skriver i sin dom bland annat att ”det är utrett att lastbilens ABS-funktion var bristfällig vid olyckstillfället och att hjulen på någon del av ekipaget kom att låsa sig av den anledningen”.
Enligt tingsrätten talar utredningen för att det var de låsta hjulen som fick lastbilsekipaget att vika sig och släpet att komma över i motsatt körriktning.
Tingsrätten skriver vidare att ”alla tre fordonsdelar på ekipaget tycks ha varit i allmänt gott skick och det har inte framkommit att bristen i bromssystemet fanns tidigare eller var känd för NN vid körningen och att han därför borde ha anpassat sin körning efter det”.
Domstolen anser att utredningen talar för att chauffören höll en hastighet på knappt 70 kilometer i timmen cirka 100 meter före kollisionen, och att han vid kollisionerna dessutom hade saktat ned till en låg hastighet.
”Utredningen visar alltså inte att hastigheten eller NN:s körsätt, varken för sig eller tillsammans, varit sådant att det med felfria bromsar skulle innebära risker för de inträffade skadorna”, står det i domen.
Sammantaget anser tingsrätten inte att utredningen visar att chauffören brustit i sin aktsamhet vid körningen eller att han i övrigt varit vårdslös i förhållande till de inträffade skadorna. Åtalet mot honom ogillas därför.
Floda station utsattes tidigare i veckan för skadegörelse. Politikern Anna-Lena Holberg (M) möttes av glaskross och vill se kameraövervakning för att komma till rätta med problemet.
Någon gång mellan måndag kväll och tisdag morgon krossades rutor på Floda station. Politikern och Flodabon Anna-Lena Holberg skulle ta tåget in till Göteborg tidigt på tisdagsmorgonen, och möttes av krossat glas i trappan ned till gångtunneln. Hon reagerade på det inträffade, och lade upp ett inlägg på Facebook som fick många kommentarer.
– Att vandalisera och förstöra i det offentliga rummet känns så fullständigt meningslöst och leder dessutom till både otrygghet och otrivsel. Vi behöver hjälpas åt på bred front för att komma tillrätta med detta och det behövs göras ett antal olika åtgärder. En åtgärd som jag ser behov av är att sätta upp kameror på vissa ställen i våra centrum, säger Anna-Lena Holberg.
Den som inte kan gå till kyrkogården vid allhelgonahelgen kan få hjälp. Det är personal från Fonus som nu på fredag tänder ljus vid gravar på kyrkogården i Lerum för alla som vill att det ska tändas ljus vid en anhörigs grav men inte själva har möjlighet att gå dit.
Det är alltså fredagen den 1 november som personal från Fonus åker ut till bland annat kyrkogården i Lerum för att tända ljus på gravar som anhöriga har anmält att de vill att det ska tändas ett ljus på. Den som vill utnyttja tjänsten kan ringa Fonus eller gå in på hemsidan och anmäla sig där senast på torsdag.
– Det är helt kostnadsfritt och efter att vi har tänt ljuset tar vi en bild med mobiltelefonen och skickar den till personen som har bett oss gå till den graven, förklarar Erik Bilén, som åker till Lerums kyrkogård på fredag tillsammans med kollegan Petra Roholt.
Det är första året Fonus genomför detta och det är därför enbart kyrkogården i Lerum som är aktuell i kommunen. Det är i nuläget oklart om samma insats görs nästa år, och om den i så fall kommer innefatta fler kyrkogårdar.
Det är en marknadsföringsstrategi.
– Vi vill visa att vi bryr oss om och finns där för andra, och att man ska känna det och gärna anlita oss om det skulle behövas i framtiden, säger Erik Bilén.
Blir inte det här dyrt för Fonus?
– Nej, personalen åker runt till olika kyrkogårdar under en dag. Vi ser det som något värdefullt och fint, svarar han.
För att kunna tända ljuset vid rätt gravplats behöver Fonus veta gravkvarter, gravplatsnummer och namn på den person som ligger begravd där.
Två bostäder i Lerum fick i helgen ovälkommet besök av tjuvar.
Under lördagen fick polisen samtal om att en bostad i Lerum hade fått påhälsning av tjuvar. Det är dock oklart om man lyckats ta sig in, händelsen rubriceras i nuläget som försök till stöld.
På söndagen kom ytterligare en anmälan, där ska det röra sig om ett fullbordat inbrott. Vad som stulits är i nuläget oklart.
Det finns många dragplåster bland kändiseliten och antalet banor ökar i snabb takt. Nu får Lerums kommun sitt första padelcenter. I fredags fick initiativtagarna bygglov för en hall i Stenkullen.
På kort tid har banor byggts i grannkommunerna Partille, Mölnlycke och senast i Alingsås. Genom det nystartade företaget Life Padel gör sporten nu även entré i Lerums kommun.
– Padel är en av de snabbast växande sporterna, jag såg att det inte fanns någon bana i Lerum och började leta efter lokal och hittade av en slump den här, säger delägaren Patrik Bengtsson.
Sporten, som brukar beskrivas som en blandning mellan tennis och squash, tar plats i en 1 700 kvadratmeter stor byggnad som tidigare användes som industrilokal.
– Det är svårt att hitta lokaler. Takhöjden måste vara minst sex, sju meter, vår är sju meter, och varje bana är 200 kvadratmeter.
Totalt får hallen sex banor: fyra vanliga banor för dubbel, en singelbana (vilket är ovanligt i Sverige), samt en tränings- och teknikbana som även är tänkt att utnyttjas till exempelvis volleyboll och innebandy.
Banorna är redan uppmonterade efter ett muntligt startbesked i somras, men bygglovet kom först i fredags och nu väntar jobb med bland annat entrén. Kostnaden beräknas till tre miljoner kronor och målet är att kunna bjuda in till invigning den 23 november, då man kommer att erbjuda gratis provspel.
Patrik Bengtsson drev tidigare gymmet Life i Lerum och har de senaste tre åren jobbat som träningskonsult innan han nu alltså satsar på ny verksamhet i kommunen.
–Lerum är en väldigt bra idrottskommun och jag tror att padel passar bra som komplement till innebandy, fotboll och hockey.
Sportens inträde i Sverige 1998 gick ganska obemärkt förbi. Initiativtagaren Thommy Andersson snickrade då ihop den första padelbanan av plywood och stängsel i en liten lokal i Grevie i Skåne, men tvingades att ta ner den redan året efter. Tio år senare skedde comebacken i Båstad och 2014 började intresset växa då tennisstjärnan Jonas Björkman och schlagerprofilen Måns Zelmerlöw öppnade ett padelcenter i Stockholm. Sedan dess har stora idrottsprofiler som Peter Forsberg och Zlatan Ibrahimovic blivit affischnamn och investerat i anläggningar och idag finns flera hundra banor i Sverige.
Ser du någon risk med ett överflöd av banor när boomen avtar?
– Just nu finns det för få banor, alla hallar är överbokade och i Göteborgsområdet är efterfrågan så stor att det går att bygga sju, åtta hallar till. Vad som händer i framtiden går inte att veta, men i Spanien och Argentina har padel funnits i 30-40 år så det är ingenting som dykt upp nu och vi gör en rejäl satsning, säger Patrik Bengtsson.
Inom en tvåårsperiod är målet för Life Padel att bygga 15-talet center på fler orter i Sverige.
Området kring Lerums station är otryggt, och efter den gångna helgens knivskärning söks nu intensivt lösningar för att komma till rätta med problemet. Nu efterfrågar två tunga aktörer ett starkare samarbete mellan fastighetsägare, centrumföreningen, näringsidkare, polis och kommun.
Förra helgens knivskärning gjorde att flera aktörer nu agerar för att situationen vid Lerums station ska bli tryggare, och det snart. Även om knivskärningen var kulmen är det inte det enda som gör området otryggt.
– Stationsområdet är numera ett känt tillhåll för knarkhandel och diverse andra kriminella och ordningsstörande element, säger Christer Harling, delägare och vd för Solkatten.
En annan som reagerat och agerat är Marianne Sörling, Lerums centrumförening.
– För att centrum ska vara trivsamt att vistas i är det viktigt att det är rent, snyggt och tryggt. När de sakerna är uppfyllda kan man börja arbeta med andra delar. Nu är det inte tryggt vid Lerums station, och då måste det åtgärdas, konstaterar hon.
Fler ljussatta områden är ett sätt att öka tryggheten. Och där är belysning i trädet utanför Hemmakväll, på det lilla taket i centrumpassagen samt i träd utanför kommunhuset och tingshuset på gång.
Christer Harling föreslår att ett vaktbolag anlitas för att utföra bevakningstjänster i centrala Lerum
– När vi gjorde så i fem kvarter i centrala Göteborg minskade antalet inbrott och rån i dessa kvarter drastiskt, säger han, och menar att detta i Lerum bör kompletteras med trygghetskameror.
– För att snabbt och effektivt kunna möjliggöra vakbolagets eller polisens ingripande vid ordningsstörningar, kriminalitet och våldsbrott.
Han fortsätter:
– Det är viktigt att vi fastighetsägare i centrala Lerum och kommunen enas om ett gemensamt och effektivt grepp i en av vår tids största utmaningar – att skapa trygghet och säkerhet.
Enligt Marianne Sörling är det flera personer som har hört av sig om att de upplever Lerums station som en plats de helst inte vistas på under kvällstid.
– De går hellre av tåget på någon annan station.
Hon berättar att Göteborgs insjörike har avsatt 1,2 miljoner kronor för ett arbetsmarknadsprojekt där arbetslösa personer utför arbeten i Lerums centrum. Totalt kommer satsningen innebära ett tillfälligt jobb för 20 personer, detta kommer dock att göras dagtid.
Både hon och Christer Harling efterfrågar ett samarbete med kommunen för att lösa problemet. Båda har goda erfarenheter av samarbeten mellan olika parter som till exempel fastighetsägare, näringsidkare, polis och myndighet i Göteborg.
– Just nu arbetar jag i Högsbo/Sisjön och där arbetar vi tillsammans för att förhindra inbrott och skadegörelse. Det fungerar väldigt bra, säger Marianne Sörling och konstaterar att man inte samarbetar i lika hög grad kring säkerheten i Lerums kommun.
Hon fortsätter:
– Jag tror att det beror på att man inte är lika van vid att samarbeta som i Göteborg. Det hade varit bättre om vi satte oss mer tillsammans och försökte komma fram till hur vi ska göra i frågan.
Alexander Abenius, Moderaternas kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, om stationsområdet i Lerum.
– Först och främst vill jag säga att jag blev arg och ledsen när jag fick höra om händelsen. Vårt samhälle vill inte ha den här typen av kriminella här, och jag hoppas verkligen att de skyldiga straffas, med anledning av knivskärningen förra veckan.
Hur ser kommunen på området kring Lerums station?
– Polisen och vår säkerhetsenhet har identifierat Lerums station som en del av kommunen som individer känner sig otrygga på, men även Floda station sticker ut. Den bilden stämmer väl överens med vad invånare berättar för mig.
Vad har kommunen gjort för att öka tryggheten där?
– Vi har haft en mycket tät dialog med polisen som har det huvudsakliga ansvaret för tryggheten i vårt samhälle och just nu pågår ett intensivt arbete med att plocka fram konkreta åtgärder för att öka tryggheten kring våra stationer.
Hur tycker du själv att det är att gå av eller på tåget vid Lerums station kvällstid?
– Personligen känner jag mig alltid trygg när jag går där på kvällen, men jag förstår om många inte gör det. Därför utgår jag inte från min egen känsla, utan från de individer som faktiskt känner sig otrygga. Det är dessa individer jag finns till för.
Har du något annat du vill säga med anledning av det här?
– Vi tar händelsen på största allvar. Lerums kommun ska vara en trygg plats för våra invånare, men otrygg för kriminella
Polisen upplever att det går åt rätt håll när det gäller problemen vid Lerums station. Myndigheten har tagit tillbaka området som ungdomsgängen mer eller mindre ägde tidigare.
Enligt Eva Strömblad, kommunpolis, är stationsområden ofta en plats där det samlas ungdomar.
– Vi har tidigare haft ungdomsgäng som hängt vid Lerums station men sedan våra områdespoliser började jobba i början av året har de upplevt att detta minskat. Det känns som att polisen tagit igen den platsen som tidigare ungdomsgängen mer eller mindre ”ägde”.
Hon förklarar vidare att pendeltåget är ett av flera transportmedel för dem som säljer narkotika.
– Närheten till kranskommunerna gör att det inte är svårt att få tag i narkotika. Vi har tips om andra platser i kommunen som blivit tillhåll för narkotikahantering som vi jobbar med. Tyvärr flyttar sig narkotikahanteringen.
Är narkotikahandel på stationsområdet ett utbrett problem?
– Vi vet att det förekommer och stationsområdet är en samlingsplats, men känslan är att det inte är ett utbrett problem som det var tidigare.
Hur arbetar ni för att stävja problemet?
– Polisens uppgift är att minska brottsligheten och öka människors trygghet. Det sker genom att förebygga brott och verka för att fler brott klaras upp. Vårt trygghetsskapande arbete innebär ökad synlighet och närvaro, svarar Eva Strömblad och fortsätter:
– Beträffande narkotikabrott har vi med jämna mellanrum insatser där vi först och främst riktar in oss på ungdomar som är drogpåverkade.
Polisen har tillsammans med Lerums kommun ställt en rad frågor till invånarna. I svaren kunde de identifiera var kommuninvånarna kände sig som mest otrygga. Och de platser som stack ut var stationerna i Floda och Lerum.
– De svarande upplevde bland annat att det är otryggt med gångtunnlar, det är för mörkt kvällar och nätter, att ungdomsgäng samlas och det blir otryggt att gå förbi, säger Eva Strömblad.
På frågan vad kommunen kunde göra var det övervägande svar att förbättra belysning och från polisens håll önskades mer synlighet och närvaro. Kommunen och polisen har tillsammans avgett ett medborgarlöfte som tar fasta på just dessa aspekter. Löftet, som skrevs under av kommunalrådet och lokalpolisområdeschefen, gäller fram till juni 2020.
– Från polisens sida lovar vi mer synlighet och närvaro, säger kommunpolisen.
Kommunen har bland annat lovat trygghetsvandringar där mörka platser identifieras och åtgärder diskuteras. En sådan vandring gjordes runt Lerums stationsområde den 9 oktober.
Enkäten kommer skickat ut igen under perioden 4 november till 1 december. Resultatet ska både visa hur områdena uppfattas idag och om det finns fler platser som upplevs otrygga.
Hur arbetar polisen vidare med problemet kring stationen?
– Varje månad tar polisen i lokalpolisområdet en operativ inriktning. Det innebär att den tid som inte patrullerna i yttre tjänst är ianspråkstagna för larm ska de jobba i den operativa inriktningen. Förra onsdagen tog vi ett beslut att en månad framåt jobba mot narkotikaproblematik i Lerum och fokusera på ungdomar samt de som säljer till dessa, svarar Eva Strömblad och fortsätter:
– Dessutom ska vi jobba med A-traktorer och mopeder i hela polisåmrådet för att minska trafikbrott och höja trafiksäkerheten samt tillgodose medborgarnas krav på mindre störande körning och hastigheter.
Hon förklarar vidare att de politiska partierna är överens om att det ska bli fler polisanställda och rekryteringen av nya poliser pågår för fullt.
– Så på sikt kommer vi att utöka antalet polisområdespoliser i Lerum. Redan första januari nästa år kommer ytterligare en områdespolis att jobba i Lerum.
Som kommunpolis sitter Eva Strömblad med i Lerums Centrumförenings forum Rent, tryggt och snyggt. Hon gör också avstämningar med kommunens företagsföreningar några gånger per år samt medverkar i trygghetsvandringar.
– Allt för att vara med och förmedla den lägesbild som polisen har i Lerum. Det är lika viktigt för mig att få med mig vad kommunen, företagare, fastighetsägare och medborgare tycker för att få en samlad gemensam lägesbild. Den lägesbilden ligger till grund för vilken operativ inriktning vi ska ta beslut om.
Polis och kommun samarbetar på flera plan. Förvaltningsledningen har sedan tidigare brottsförebyggande råd på en strategisk nivå och nu finns det även en operativ grupp som ska se till att det verkligen blir verkstad.
– Det känns bra, slår Eva Strömblad fast och fortsätter:
– Det bästa är om vi kan samverka. En part kan inte lösa så vi blir tryggare. Det finns många sätt som vi som medmänniskor och medborgare i Lerums kommun kan bidra med. Grannsamverkan och nattvandring, som innebär fler vuxna på stan, är några exempel.
Tre män döms till fängelse för flera stölder, bland annat mot Ica Kvantum i Lerum. Den 14 september stal de tre männen, enligt åklagaren, varor till ett värde av 8 5 82 kronor i butiken. En av männen döms nu till en månads fängelse för stölden, i domen mot honom ingår även ett fall av ringa stöld.
De två andra männen döms till två månaders fängelse vardera, dels för händelsen i Lerum men också för en stöld i Kållered i september.
Vid tvåtiden natten till söndagen den 20 oktober blev en ung man knivskuren vid Lerums station. Två unga män sågs avvika från platsen på moped, och kunde senare samma natt gripas i Partille.
De har nu häktats, på sannolika skäl misstänkta för grov misshandel. Som skäl för häktningen uppger Alingsås tingsrätt att det finns det risk att de två männen förstör bevis eller försvårar utredningen, och att det även är risk att de fortsätter sin brottsliga verksamhet. Båda männen förnekar brott.
Lerums kommun placerar sig i bottenskiktet när det gäller antal registrerade hjärtstartare per invånare.
Hjärt-Lungfonden har gjort en kartläggning över Sveriges hjärtstartare – Hjärtstartarindex – där man har tittat på hur många registrerade hjärtstartare som finns i varje kommun per
1 000 invånare.
Enligt kartläggningen finns endast 44 registrerade hjärtstartare i Lerum, vilket innebär 1,04 per 1 000 invånare. Det placerar Lerums kommun på en 267:e plats bland Sveriges 290 kommuner.
– Vid plötsligt hjärtstopp kan ett ögonblick utgöra skillnaden mellan liv och död, för varje minut utan behandling minskar chansen att överleva med tio procent, säger Jan Nilsson, professor och ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd i ett pressmeddelande.
– Forskning visar att en tidig strömstöt med hjärtstartare ökar den drabbades möjligheter dramatiskt. Men det förutsätter att hjärtstartaren finns nära till hands, fortsätter Jan Nilsson.
Listan toppas av Sotenäs kommun med 6,27 hjärtstartare per 1 000 invånare.
Enligt Hjärt-Lungfonden finns uppskattningsvis 50 000 hjärtstartare i Sverige, men bara 18 972 av dem är registrerade i Sveriges Hjärtstartarregister, vilket gör dem synliga för allmänhet, SMS-livräddare och larmcentralen.
Här kan du se alla registrerade hjärtstartare i Lerums kommun: https://www.hjartstartarregistret.se
Med start nästa vecka ändras utdelningen av Lerums Tidning. Tidningen kommer framöver att delas ut under två dagar – onsdagar och torsdagar. Bakgrunden är ett arbete med omorganisation och effektivisering hos LT:s distributör VTD.
Papperstidningen och e-tidningen kommer fortsatt att publiceras på onsdagar, förändringen rör endast utdelningen.
Nu har domen mot de inblandade i kidnappnings- och tortyrhärvan i Floda tidigare i år meddelats. Samtliga sju åtalade bedöms skyldiga. Straffet blir fängelse för fem av männen, varav tre får fängelse i fem år vardera.
Det var en svår utredning där offren vägrade vittna och några av gärningsmännen misstänks vara inblandade i organiserad brottslighet.
Varken någon av de misstänka eller offren kommer från Lerums kommun men händelsen utspelade sig i ett hus i Floda. Det var i februari i år som två män från Östergötland lockades till huset för att diskutera en skuld som en av männen hade. De tillfångatogs och hölls sedan inspärrade i ett hus från fredag till söndag. Offren utsattes under tiden de var frihetsberövade också för tortyrliknande misshandel med bland annat ett borrverktyg och en stekpanna.
En 36-årig man från Göteborg och två män från Angered, en 38-åring och en 27-åring, döms för människorov och grovt olaga tvång men frikänns för åtalspunkten synnerligen grov misshandel. Straffet blir fängelse i fem år för alla tre.
En 35-årig man från Angered döms för medhjälp till grovt olaga tvång samt medhjälp till människorov. Påföljden sattes till fängelse i två år.
En 25-årig man från Mölndal döms för medhjälp till människorov. Straffet blir fängelse i ett år och sex månader.
Samtliga ska stanna kvar i häkte tills domen vinner laga kraft.
Dessutom döms en 23-årig man från Angered och en 41-årig kvinna från Göteborg för penningtvättbrott. Påföljden för båda blir villkorlig dom med dagsböter. Mannen ska betala 60 gånger 120 kronor, 7 200 kronor, och kvinnan 60 dagsböter på 190 kronor, 11 400 kronor.
Det kommer en längre text i papperstidningen på onsdag.
Nu är det klart hur biljettstrukturen kommer att se ut hos Västtrafik när den nya zonindelningen införs.
Nästa höst inför Västtrafik den nya zonindelningen, vilket innebär att hela Västra Götaland kommer att bestå av enbart tre zoner.
Zon A utgörs av Göteborg, Partille, Mölndal och Öckerö, zon B ska bestå av Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Lerum, Lilla Edet, Stenungsund och Tjörn. Resterande 37 kommuner i Västra Götaland ska utgöra zon C.
I samband med förändringen inför Västtrafik också ett helt nytt biljettsortiment.
– Vi får in mycket synpunkter från resenärer som tycker att biljettsortimentet är krångligt och svårt att förstå. Det har vi tagit till oss av och grundtanken med det nya sortimentet är att det ska bli enklare att välja biljett än vad det är idag. Då behöver vi ett överskådligt utbud som är enhetligt i hela Västra Götaland, säger Peter Hermansson (M), styrelseordförande för Västtrafik i ett pressmeddelande.
Grundsortimentet kommer att bestå av biljetter för zonerna och zonkombinationerna A, B, C, AB, BC, ABC. Alla biljetter i grundsortimentet ska finnas för vuxen och ungdom och för tidsgiltighet 1 dygn, 3 dygn, 30 dagar, 90 dagar, 365 dagar samt för enkelresor. Enkelresa i en zon har giltighet 90 minuter och i två eller fler zoner 180 minuter.
Ett antal specialbiljetter kommer också att finnas kvar. Bland annat Periodbiljett fritid 30 och 90 dagar (motsvarande dagens Fritid 100 dagar) Reshjälpskort, Provåkarkort, Gästkort och Nattvandrarkort.
Vidare utreder Västtrafik möjligheten att införa en sommarbiljett för turister i Västra Götaland.
Den nya zonindelningen och de nya biljetterna träder i kraft i november 2020. Priserna ska vara desamma i alla zoner, exakt vilka priserna blir ska beslutas av Kollektivtrafiknämnden under våren.
En yogalärare och en trummis under samma tak låter kanske som en illa vald kombination. Men när det gifta paret Emma Hellström Svenner och Per Svenner köpte hus i Floda fanns hela tiden tanken på att bygga varsin studio.
Från gatan smälter Emma och Pers suterränghus på Svalörtsvägen i Floda in i miljön, det skiljer sig inte nämnvärt från de övriga villorna i området. Men på andra sidan husknuten förändras intrycket. Ena väggen på en utbyggnad utgörs av glasdörrar, på insidan breder ett tomt golv ut sig, och bakom ett draperi finns hyllor med prydliga högar av mattor, block, filtar och bolster för yoga.
Yogastudion utgör ena delen av nedervåningen medan den andra delen nyttjas för en helt annan typ av verksamhet. Ett enormt trumset dominerar rummet som även innehåller flertalet andra instrument.
Att nedervåningen skulle förvandlas till studios för yoga och musik var en självklarhet när den nyinflyttade familjen började renovera villan förra sommaren. Det är två mångsysslare som berättar om husdrömmen som går hand i hand med deras yrkesliv och intressen.
Per Svenner spelar trummor i två band och är en frilansande musiker som både jobbar gentemot utländska artister och samarbetar med en mängd personer i den svenska artisteliten. Dessutom har han uppträtt i flera olika musikaler på bland annat Göteborgs- och Malmöoperan.
I samband med att Per fick jobb på Balettakademien i Göteborg 2006 träffade han Emma som utbildade sig till musikalartist och då spelade Anita i slutproduktionen av West Side Story.
Emma arbetar idag som lärare på Kulturskolan i Angered, men frilansar även som artist, koreograf och regissör. På paletten finns sedan några år tillbaka även jobbet som yogalärare, och det var när hon började fundera på hur hon kunde utveckla sin yoga som planerna på det kommande husköpet tog form.
– Det var på en inspirationsresa till Cypern när jag läste en yogafilosofibok som polletten trillade ner, säger hon.
Längtade hem
Emma fick idén om en egen yogastudio och Per längtade efter en musikstudio på hemmaplan. Vid tidpunkten bodde de tillsammans med sina två barn Selma och Bo i ett 1800-talstorp i Säve. Hemmet var en lantlig idyll men efter nio år med att hugga ved, mata höns och får, och trängas på liten yta började de tröttna.
De såg nu en enklare tillvaro framför sig där det skulle bli smidigare att kryssa mellan alla arbetsuppdrag, lämning och hämtning av barn på förskola och skola, och allt annat som hör småbarnsfamiljens vardag till.
Per, som har rest runt och arbetat i många länder, har inget behov av att rota sig på en speciell plats och kunde tänka sig en flytt lite var som helst. Men för Emma, som är uppvuxen i Gråbo, fanns något som drog henne tillbaka till hemkommunen och på en visning i Floda hittade de precis den typ av objekt de sökte.
Efter husköpet startade de en omfattande renovering av den 350 kvadratmeter stora bostaden.
– Det var en snickare som sa att det är den största villan i hela Floda. Jag vet inte om det är sant och det har ingen betydelse, men det ger lite perspektiv på hur mycket jobb som krävdes, säger Per, som tillbringade 2018 års rekordvarma sommar inomhus.
– Jag var nog den ende i hela Sverige som inte badade förra sommaren utan jobbade 14 timmar om dagen med huset säger han.
Rent sinne
De har varit noggranna med allt från form till miljömedvetna färgval och bra ventilation.
– Vi har gjort om huset i modern skandinavisk stil, säger Emma.
– Ledorden har varit danskt designmuseum, tillägger Per.
Resultatet är ett avskalat och funktionellt hem. De har jobbat för att skapa ett rent intryck, exempelvis genom att sätta upp så få lister som möjligt på väggarna. För personer som jobbar med kreativt skapande med ett ständigt flöde av tankar i huvudet underlättar arbetet mycket om det sker utan störande moment i omgivningen, förklarar de.
– Om man har det rent runt omkring sig och även har ett rent golv, är det enklare att ha ett rent sinne. Det är en buddhistisk tanke också, säger Emma.
Huset byggdes av ägaren till ett stenkrossföretag 1968, och även om de knappt lämnat en kvadratcentimeter orörd i samband med renoveringen har de tagit vara på karaktären med många inslag av sten. Stenen framträder bland annat som mosaik på halva yogagolvet och på musikstudions öppna spis, där Per satt upp ett par vilthorn.
– Det ger känslan av en James Bond-grotta, ett rum där en ond man sitter och klappar en katt, säger Per och klappar med handen på den blygrå ytan.
Stenmosaiken uppskattas av båda. Hornen är dock en detalj som inte under några omständigheter skulle hamna på väggen i yogastudion.
– Det går emot yogaauran. Per tycker om ett med naturen-stilen och här är det två olika personligheter som möts, säger Emma, som dock tröstar sig med att hornen är ett loppisfynd och ingen egen jakttrofé.
Ett drygt år efter renoveringsstarten återstår bara detaljer och i början av september invigdes yogastudion.
– Nu kan vi sänka axlarna och njuta, säger Emma.
Parets grundtanke med flytten har varit att återta kontrollen över sina liv och till sist är de framme vid en vardag med färre uppgifter på dagordningen och lägre krav på familjelogistik.
Lever yoga
– Man brukar säga att man inte gör yoga utan lever yoga och nu behöver jag inte ta mig iväg till något gym, det är bara att ”rulla” ner för trappan när jag ska ha klasser och det är enklare att få till den egna träningen och återhämtningen, säger Emma.
Någon av föräldrarna kan ofta vara hemma när tioåriga Selma slutar skolan. Samtidigt som Emma bedriver sin yogaverksamhet i huset kan Per skapa mycket av sin musik hemifrån. Viss planering krävs för att undvika krockar av yogaklasser och truminspelning men på det stora hela finns en helt annan flexibilitet.
– Förutom den uppenbara tidsbesparingen är det också enklare att fånga ögonblicket när inspirationen kommer, säger Per.
I huvudsak är yogastudion Emmas domän och musikstudion Pers. Men några skarpa linjer finns inte. Tanken är att Per i framtiden ska spela på meditationer där man jobbar med så kallad soundhealing. Vibrationerna och klangerna kommer från handtrummor, gongar och klangskålar. Emma utnyttjar då och då musikstudion till sånglektioner och när hon behöver öva själv inför föreställningar och konserter. Och de ser fram emot fler gemensamma projekt.
– Många par är rädda för att jobba tillsammans men vi trivs med det. Vi tycker det är jättekul och det var ju så vi träffades, säger Per.
Fyra bilar var inblandade i en vildsvinsolycka på Östadsvägen på torsdagskvällen. Ingen person ska ha kommit till skada.
Två misstänkt påverkade bilister stoppades i Floda på fredagskvällen.
Det var vid halv elva-tiden på kvällen som två bilar stoppades i Floda. Den ena bilen framfördes av en man i 40-årsåldern som nu är misstänkt för rattfylleri.
Bakom ratten på den andra bilen som stoppades satt en man i 30-årsåldern. Han misstänks nu för drograttfylleri, narkotikainnehav samt brott mot knivlagen.
Den unga kvinnan fick andra gradens brännskador när en molotovcocktail kastades mot henne. Nu åtalas en ung man för grov misshandel.
Det var i början av juni som en ung kvinna fick en brinnande så kallad molotovcocktail, en flaska med brännbar vätska, kastad mot sig vid Alléskolan i Floda. Flaskan träffade kvinnans fot och hon drabbades av smärta och en brännskada av andra graden.
En man i 18-årsåldern som åklagaren menar kastade flaskan åtalas nu för grov misshandel alternativt vållande till kroppsskada, grovt brott. Enligt åklagaren har den unge mannen visat särskild hänsynslöshet och råhet vid gärningen, som åklagaren menar var livsfarlig.
En annan ung man, också han i 18-årsåldern, åtalas för medhjälp till grov misshandel. Enligt åklagaren ska han ha skjutsat den andra mannen till platsen, stannat så att han kunde kasta flaskan, och därefter ha kört därifrån.
Ynglingen som åtalas för att ha kastas flaskan har erkänt vållande till kroppsskada men nekar till att ha begått ett brott uppsåtligen. Den andra mannen förnekar brott.