I sommar hoppades kommunen kunna påbörja en stor upprustning av Vattenpalatset. Men när kostnaden sticker iväg och fler undersökningar krävs skjuter man på åtgärderna. I dagsläget beräknas arbetet kosta 46 miljoner kronor, men sannolikt blir siffran ännu högre.
– Det är klart att någonstans går smärtgränsen, säger kommunalrådet Dennis Jeryd (S)
Det är efter flera års problem som kommunen bestämt sig för att renovera och uppgradera Vattenpalatsets ventilation, vattenrening och eventuellt förstärka bassängen. Förhoppningen var att kunna starta arbetet i sommar, men nu drar man i bromsen. Arbetet är komplext och många frågetecken behöver fortfarande rätas ut.
– Exempelvis vill vi ha koll på vilken kondition husets konstruktion är i, om vi till exempel behöver göra hål i betongen så är det intressant att veta vilka åtgärder vi måste vidta, säger projektledaren Petter Winberg.
2016 avsatte politikerna 30 miljoner kronor men den senaste kalkylen pekar på 46 miljoner kronor.
Finns det en risk att kostnaderna drar iväg mer?
– Det kan slå åt båda håll och kanske kan vi hitta smarta lösningar, men sannolikt kommer kostnaden att öka, svar ja, säger Petter Winberg.
Självklart beslut
Dennis Jeryd säger att det var ett självklart val att skjuta på renoveringen. Dels med tanke på att vidare undersökningar krävs, dels med tanke på kostnaden. Politikerna ansåg att även 30 miljoner var en hög kostnad.
Hur mycket får det kosta?
– Det är jättesvårt att säga, men det är klart att någonstans går smärtgränsen och skulle det visa sig att det kostar flera hundra miljoner så är det bättre att bygga nytt.
Hur viktigt är det att ha ett äventyrsbad?
– Det är en viktig attraktionspunkt. Pratar man med folk utanför kommunen så är Vattenpalatset bland det första de känner till, så det är absolut viktigt. Sen får vi också titta på vad som händer runtomkring, säger Dennis Jeryd.
I Göteborg är Valhallabadet i dåligt skick och ska ersättas med ett modernare bad. I Alingsås invigs ett nytt äventyrsbad nästa år och på Åbybadet i Mölndal väntar en upprustning.
– Så hur länge till åker folk till Lerum för att bada? undrar Dennis Jeryd.
Det är inte otänkbart att bygga en ny anläggning.
– Om man skulle börja om är det lämpligt att bygga en ishall och simhall i anslutning till varandra, säger Dennis Jeryd.
I höst räknar han med att det finns ett förslag med en ny kalkyl att ta ställning till.
– Det här är en fråga som måste lösas.
Större helhetstänk
Våren 2016 tog Actic över driften av Vattenpalatset och nyligen träffade platschefen Emma Thun den nämnde projektledaren Petter Winberg, tjänstemän från kommunen och entreprenörer. Tidigare har hon riktat en del kritik mot kommunen, som äger fastigheten, men efter mötet var hon nöjd.
– Det känns jättebra att det här görs grundligt så att inget oförutsett händer senare. Jag tycker att det finns ett större helhetstänk än tidigare, säger hon.
Enligt den ursprungliga tidsplanen skulle alltså arbetet skett i år och pågått i flera månader. Enligt den nuvarande planen sker nya undersökningar under de tre sommarveckor som Vattenpalatset har stängt och ändå tömmer poolerna på vatten.
– Detta är något som vi gör varje år och det påverkar inte verksamheten.
Och oavsett hur mycket renoveringen i slutändan beräknas kosta hoppas Emma Thun att kommunen är villig att skjuta till pengar. Det är angeläget med en simhall centralt i kommunen, anser hon, och lyfter bland annat fram folkhälsan och simkunnigheten som två viktiga aspekter.
– Jag hoppas verkligen att politikerna ser till att det arbete som krävs blir gjort, säger hon.