Ett stort stenblock rasade ner för den branta bergväggen och hamnade precis intill bostadshuset.
Orsaken är att någon olagligt har fällt träd på kommunens mark, vilket resulterade i att marken blev instabil.
Händelsen inträffade i Gorås i Lerum onsdagen innan påsk.
– Vi var som tur var inte hemma utan hade åkt ut en sväng med båten, säger Therese Björkenäs, som bor i huset som stenen landade vid.
När familjen kom hem såg de den stora stenen som låg en dryg meter från husväggen.
– Först kändes det inte så farligt men under dagen började jag inse hur allvarligt det faktiskt var, det kunde ha gått illa, konstaterar hon.
Trädet klövs
Tanken på vad som kunde ha hänt om till exempel en barnvagn hade stått där är obehaglig. Stenblocket kunde också ha hamnat på taket eller slagit mot väggen och förstört huset.
– Stenen kom nedrasande i riktning rakt mot huset men hamnade först på ett träd, som klövs, vilket innebar att fallet saktades av och riktades om, säger Jan Thyselius, Opticon rock, ett företag som har specialiserat sig på förstärkning av bergssidor och som nu har anlitats av kommunen.
Det är Lerums kommun som äger marken ovanför Therese Björkenäs hus, och hon ringde och anmälde det inträffade dit. Kommunpersonal larmade i sin tur räddningstjänsten, som gjorde bedömningen att familjen kunde bo kvar.
– Det fanns ingen omedelbar fara för våra liv, säger Therese Björkenäs.
Marken måste dock säkras. Nu eliminerar Jan Thyselius och hans kollega risken för fler ras genom att använda nät för att förstärka berget.
– Kommunen har tagit detta på största allvar och agerat snabbt, det är vi väldigt tacksamma över, säger Therese Björkenäs.
Den drabbade fastigheten ligger längst nere vid Aspens strandkant och det är alltså kommunen som äger marken mellan husen som ligger vid vattnet och de som ligger lite högre upp på Lilla Goråsvägen. Orsaken till stenraset var att någon nyligen hade tagit sig friheten att fälla ett stort antal träd i branten mellan husen.
Flera gånger
– Det här var inte första gången träd fälldes på kommunens mark utan tillåtelse. Nu kände vi att det var dags att sätta ner foten och gå ut och berätta vad som har hänt, att ta ner träd utan att prata med markägaren är olagligt. Det kan dessutom, som i det här fallet, få ödesdigra konsekvenser, säger Christina Odby, Lerums kommun, och fortsätter:
– Vi har blivit tvungna att säkra marken nu, och det kan kosta ett ansenligt belopp.
Hur mycket?
–Kostnaden är inte fastställd eftersom arbetet inte är färdigt, det beror på hur många stenblock som visar sig ligga löst på grund av den olagliga trädfällningen.
– Till kostnaden får man också lägga värdet på träden som har tagits ner.
Ola Bengtsson, frilansande ekolog, som anlitas av kommunen förklarar vad det är som gör att marken blir osäker när träd tas ner:
– Träden stabiliserar slänten, dels hindrar kronorna att det blir störtflod när det regnar och dels stabiliserar rotsystemet den lösa jorden.
– Sedan är också svamparna väldigt värdefulla. Mykorrhiza, ett slags samliv mellan svamparnas och växter och träds underjordiska delar, hjälper till med stabiliseringsarbetet. Och när träden fälls försvinner också svamparna, åtminstone tillfälligt.
Är polisanmält
Tina Kyrkander, också frilansande ekolog, tillägger:
– Det är självklart att inte ta ner grannens träd utan att fråga och exakt samma sak gäller på kommunens mark. Det är olagligt och den som fäller träd på annans mark kan bli ersättningsskyldig. Andra kommuner har begärt skadestånd när någon har fällt träd på kommunens mark, då får man göra en bedömning av vad träden är värda.
I detta fall gäller dessutom strandskyddet.
Händelsen är polisanmäld.