Precis som de tidigare åren fortsätter bostadspriserna i kommunen att stiga. Det nya amorteringskravet verkar inte haft någon effekt och under förra året var uppgången på elva procent.
Att köpa en villa någonstans i Lerum kostade i snitt 3,56 miljoner kronor under 2016. Priset för en bostadsrätt låg i snitt på 1,88 miljoner kronor. Mellan januari och december såldes 375 villor och 201 bostadsrätter i kommunen.
Jämfört med året innan ökade priset på både villorna och bostadsrätterna med elva procent. Det visar uppgifter från Svenska mäklarstatistik.
– Det var en väldigt stark utveckling i stort sett hela kommunen, ibland sticker vissa kommundelar ut men förra året var mer jämnt, säger Martin Jönsson, mäklare och franchisetagare på Fastighetsbyrån.
Amorteringskravet
Den 1 juni i år infördes det så kallade amorteringskravet, något som spåddes kunna dämpa bostadsförsäljningar. Kravet innebär att nya bostadslån amorteras med två procent per år ner till 70 procent av bostadens värde – och med en procent per år ner till 50 procent av värdet.
Men statistiken visar att de nya reglerna hittills inte gett någon dämpning. Priset på både villor och bostadsrätter ökade under årets sista sex månader då de ny reglerna trätt i kraft. Martin Jönsson bekräftar den bilden men ser en annan förändring.
– Vi har sett en viss effekt på köp mellan 5,5 och 7 miljoner kronor, där är det mer avvaktande. Just de köparna är ofta högre belånade och kravet slår mer styggt mot dem.
Dämpa skuldsättningen
Enligt Finansinspektionen infördes amorteringskravet för att dämpa skuldsättningen och med det minska risken att ekonomin påverkas negativt om något oväntat händer i Sverige eller i omvärlden.
Ökningen som skett i Lerum är högre än rikssnittet, där villapriserna steg med nio procent i snitt och bostadsrätterna med sju procent jämfört med året innan.
Enligt Martin Jönsson har de första veckorna i 2017 fortsatt på samma sätt som 2016. Han säger att efterfrågan på enklare bostäder verkar öka.
– Radhus under 100 kvadratmeter där trädgården är lite mindre är eftertraktat. Folk vill ha ett bekvämt boende.
Däremot oroar han sig för att de som vill flytta till större hus och ta på sig nya lån minskar i och med amorteringskravet.
– Människor kanske inte byter bostad lika frekvent, det kan bli en trögare marknad. Lyxflyttandet, om man får kalla det så, kan avstanna.
Men det finns också positiva sidor som kan balansera upp oron.
– Vi har hög nyproduktion och inflyttning i Lerum vilket gör att det ändå känns positivt, säger Martin Jönsson på Fastighetsbyrån.