Sophämtningen fungerar inte som den ska.
Nu är det bestämt att Lerums kommun ska vitesförelägga RenoNorden över 100 000 kronor för uteblivna tömningar och brister i ruttplaneringssystemet.
Sedan RenoNorden tog över sophämtningen i kommunen i oktober har det varit en hel del problem. Kommunen har fått in och får in många klagomål, även om antalet gradvis har minskat efter kulmen vecka 41 och 42.
Kommunalrådet Dennis Jeryd, Socialdemokraterna, svarar på frågor:
Hur tycker du att det har fungerat med RenoNorden?
– Det har inte fungerat bra. Många kunder har fått försenade tömningar och flera har fått uteblivna tömningar. Framförallt har soprum drabbats hårt av förseningar och överhopp.
Hur mycket vite kommer att utkrävas?
– Det finns klart redovisat i avtalet vad kommunen kan ta viten för och vilken storlek på viten som kan utkrävas. Kommunen kommer att utkräva vite på över 100 000 kronor för uteblivna tömningar hittills samt brister i ruttplaneringssystemet.
När skickar ni vitesföreläggandet?
– Det är inte bestämt.
Vad ska företaget göra för att säkerställa att problemen upphör?
– Under hela uppstarten och även under dessa första hektiska veckor har Lerum, Partille och Härryda kommuner haft täta möten och kontakter med RenoNorden och arbetat konstruktivt tillsammans för att få tömningarna att fungera. RenoNorden har arbetat stenhårt på alla fronter; chaufförer, kundservice och arbetsledning.
– Företaget måste dock få ordning på sin egenkontroll av missade tömningar. Missade tömningar ska läggas in i nästa dags tömningsrutt och tömmas då, dessutom måste en samlad analys göras av varför tömningar missas.
Kunde ni ha gjort något annorlunda vid anbudsförfarandet?
– Kommunerna kunde säkert gjort annorlunda, till exempel ett övertagande som skedde gradvis, en större detaljstyrning av antal fordon, antal chaufförer och antal personer i kundservice och så vidare. Den största kunskapen om hur soptömningen ska genomföras, enligt kommunernas krav, borde dock finnas inom branschen.
Har du någon annan kommentar till detta?
– Det är så klart lätt att vara efterklok men vi har ställt skarpa krav i upphandlingen och då ska den vinnande entreprenören utföra dessa.
– Det har ställts lite frågor om varför vi inte frågade Stenungsund om deras erfarenheter av RenoNorden och då är det värt att påpeka att Lerums tilldelningsbeslut till RenoNorden togs sju månader innan de startade upp sin verksamhet i Stenungsund.
Tidigare var det Renova, som ägs av tio kommuner i Göteborgsregionen däribland Lerum, som skötte hämtningen av hushållsavfall. Orsaken till bytet är att avfallshämtning faller under lagen om offentlig upphandling. När entreprenörsavtalen löper ut sker en ny upphandling där flera entreprenörer lämnar anbud, och nu blev det RenoNorden som fick uppdraget att hämta avfallet. Renova tömmer slam och hämtar farligt avfall.
Lerums Tidning har sökt RenoNorden för en kommentar.
– Generellt uttalar vi oss aldrig i media, och det gäller den här gången också, säger RenoNordens vd Peter Ekholm.