Jonas Brandström ser Öijared som ett friskhus. Och nu inleds ytterligare en del i det hälsofrämjande arbetet – genom ett samarbete med handelshögskolan i Göteborg.
Öijared Akademi innehåller bland annat kulturupplevelser och inspirerande föreläsningar. Stiftelsens huvudsakliga ändamål är att stimulera och bidra till en utveckling mot långsiktig hållbarhet för miljö, samhälle och individ genom att främja hälsa, kultur, natur, innovation, ledarskap och entreprenörskap.
Skapa arbetstillfällen
En del handlar om blå ekonomi, eller blue economy, som innebär att utforma verksamheten med de resurser som finns, till exempel kan avfall bli en ny produkt som genererar pengar. Syftet är att skapa arbetstillfällen, få in pengar, bygga socialt kapital och samtidigt värna miljön.
– Vi kände att vi ville ge något tillbaka, säger Jonas Brandström och fortsätter:
– Vi har ändliga resurser, för lite jordklot för att fortsätta som vi gör.
I våras hölls en utbildning i blue economy på Öijared. Ekonomins grundare, Gunter Pauli, var på plats. Han beskriver själv ekonomin: ”Möt grundläggande behov med vad som finns till hands. Introducera innovationer inspirerade av naturen. Skapa flera nyttor, inklusive arbetstillfällen och socialt kapital. Erbjud mer med mindre: Detta är Blue Economy.”
Bra samarbetsparter
Öijared akademi har ett samarbete med handelshögskolan i Göteborg. Och på en av handelshögskolans kurser den här terminen är studenterna på Öijared under sex heldagar. Första utbildningsdagen i Lerum inträffade för ett par veckor sedan.
–Det är jättebra för oss, vi har sökt med ljus och lykta efter en bra samarbetspartner, säger Robert Orbelin, Handelshögskolans ansvarige för Matix, management av tillväxtföretag, och fortsätter:
– Jag ser det som ett genuint viktigt intiativ mellan universitetet och flera samhällsaktörer som gemensamt går från idé till handling och praktiskt skapar tvärvetenskapligt utbyte. Min förhoppning är att våra studenter, som är blivande ledare och affärsutvecklare inom olika positioner i samhället, bär med sig en naturlig fallenhet för att driva och söka potential och möjligheter från cirkulära hållbara värden. Oavsett vilken affärs- eller samhällsutveckling de kommer vara engagerad med.
Han förklarar att närheten till naturen inspirerar ekonomiskt tänkande.
– Det handlar om att ta tillvara på resurser och utnyttja dem på rätt sätt. I omgivningen kan man se naturlig utveckling, se hur naturen gör när förutsättningar förändras, säger Robert Orbelin.
Under dagen var det flera representanter från olika kommuner och näringsliv på plats. En av dem var Dan Henriksson från HSB Living Lab. Living Lab är en byggnad på Chalmers där man utvecklar nya sätt att bygga och forma framtidens boende. Han var fascinerad av det lilla huset i skogen på Öijared. Huset och , där ytan är välanvänd och materialen utvalda med tanke på miljön.
– Så arbetar vi också, ser bostaden i kubik och inte bara kvadratmeter, säger han.