Handelseleverna blev inspirerade av en liten bod i Öijareds skog.
Hållbarhet och återbruk är nyckelord.
När handelshögskolans elever var på Öijared fick de en uppgift där de skulle inspireras av en bod i skogen.
– Uppgiften var att arbeta med att ta fram hållbara affärsidéer som bygger på skogsstugan, säger Robert Orbelin, verksamhetsledare på handelshögskolan vid Göteborgs universitet, och fortsätter:
– Resultat blev ett tiotal idéer, som bland annat handlade om att använda stugan som en modell för hållbart samhällsbyggande.
Till en utställning
Boden byggdes ursprungligen till en utställning på Byggnadsvård Nääs år 2010. Det var en rad konstnärer och arkitekter som gjorde var sin friggebod på 15 kvadratmeter till en utställning, och en av dem var Hans Assarsson, inredningsarkitekt. När utställningen var över fanns hans bod kvar ytterligare ett år på Nääs. Sedan skulle den bort.
– Men då var Jonas Brandström intresserad av att flytta den till Öijared. Det kändes väldigt bra. Jag kommer dessutom ursprungligen från Öijared, min pappa var skogsvaktare här, säger Hans Assarsson.
Både in- och utvändigt är det så mycket miljövänligt som möjligt, och en stor del av materialet är återanvänt.
– Virket är tillsågat på Sävidsbo gård
Isoleringen är av hampa.
– Det är väldigt bra isoleringsmaterial med naturlig fuktreglering, och dessutom gillar inte råttorna att bygga bo i hampan.
Naturliga jordpigment
Väggarna inomhus är målade med äggoljetempera, en blandning av en tredjedel ägg, en tredjedel linolja och en tredjedel vatten. För att få rätt färg har Hans sedan blandat i naturliga jordpigment. Ytterväggarna är målade med trätjära.
Det finns inte vatten och avlopp. Men regnvatten, som samlas in i en tunna, kan användas till att diska med.