Det är fler än politiker och skolpersonal som kan hjälpa till att vässa skolan. För att ta tillvara på allmänhetens idéer bjuder kommunen in till Forum Lärum, tre tillfällen där man hoppas på att locka allt ifrån föräldrar till företagare och föreningsledare.
Lerum tappade från plats 124 till 181 när Lärarförbundet tidigare i höst presenterade sin årliga skolranking av landets 290 kommuner. Lill Jansson (L), kommunalråd med skolan som ansvarsområde, sa då att hon såg resultatet som en av flera signaler till att det finns en hel del att jobba med inom skolan. Framför allt inom kunskapsresultaten, som är i centrum när kommunen nu startar Forum Lärum, en plattform för alla som vill engagera sig.
Jobba tillsammans
Första mötet sker i Garveriet i Floda i dag, torsdag. Därefter följer man upp med möten i Tingshuset, Lerum, den 23 november och i Parasollen, Gråbo, den 1 december. Den grundläggande frågan som ska diskuteras är: Hur höjer vi tillsammans resultatet i skolan i Lerums kommun?
– Det är självklart så att det är lärarna som är viktigast när det gäller skolan och resultaten i skolan, men jag är övertygad om att även andra kan bidra med synpunkter och idéer utifrån olika perspektiv. Så alla, och då menar jag alla, är välkomna, säger Lill Jansson.
Även verksamhetsutvecklaren Katarina Gustafsson tror att allmänheten kan bidra med mycket.
– Jag vill inte föregå mötena, men det kan handla om allt ifrån att tala med barnen om hur viktigt det är med skolan till att företag kommer till skolan och berättar vad de gör, säger hon.
Är nöjda
Det är kommunen med Lill Jansson i spetsen som arrangerar träffarna, men idén kommer från Föräldrar i Lerums kommun (Filk) som föreslog en gemensam plattform för skolfrågor redan 2011. LT träffar föreningens ordförande Patrik Petersson, samt styrelseledamöterna Ludvig Sandberg och Lena Järlo, som är nöjda när idén nu blir verklighet.
– Det går inte att lösa några problem om man inte jobbar tillsammans och har en dialog över gränserna, säger Ludvig Sandberg.
Filk vill att olika aktörer tillsammans förmedlar en bild där det är ”coolt och meningsfullt att plugga”. Trion lyfter fram flera förebilder.
– Till exempel samarbetar Malmö FF:s fotbollsakademi med åtta kommuner i Skåne. Där får eleverna träna fotboll på schemalagd tid, men de får bara grönt ljus att delta under förutsättning att de sköter skolan, säger Ludvig Sandberg.
De betonar att de inte vill att Forum Lärum ska utvecklas till möten där arga föräldrar ska ställa kommunen till svars.
– Vi hoppas att det ska bli konstruktiva möten, säger Lena Järlo.
Patrik Petersson utvecklar:
– Det handlar mycket om vad jag kan göra som förälder, inte vad andra kan göra åt en själv. Grundtanken är att vi ska hjälpas åt, det ska inte bli någon sorts klagomur.
Lill Jansson lovar att mötena ska resultera i konkreta åtgärder och de kommer att följas upp.
– Framöver kommer vi att bjuda in till träffar då vi pratar om annat som har med skolan att göra, lite beroende på vilka önskemål som dyker upp.