Hur stor del av skolarbetet ska ske med hjälp av tekniska hjälpmedel? Frågan väcker engagemang och den har ställts på sin spets sedan skolorna i Lerums kommun börjat förse eleverna med surfplattor och bärbara datorer.
2010 startade Föräldraföreningen i Lerums kommun (Filk) för att göra föräldrarnas röst hörd i skoldebatten. Filk upplevde länge att man inte togs på allvar av kommunen. Bland annat var det svårt att få till möten med politiker och tjänstemän, men nu ser man en förändrat attityd. Något som bland annat Forum Lärum (se artikel intill) indikerar på.
Vållat debatt
Ett ämne som vållat debatt inom föreningen är förhållningssättet till tekniska hjälpmedel. Filk önskar att man haft inflytande redan när kommunens skolor började dela ut datorer 2011. Alla elever från årskurs fyra och uppåt har sedan dess en egen dator. I många fall handlar det om surfplattor men det finns även skolor, bland annat gymnasiet, som valt bärbara datorer.
– Som föräldrar fick vi plötsligt in något i vardagen som vi är tvungna att hantera. Enligt min erfarenhet används de till mycket mer än bara skolarbetet och det kan vara svårt att veta när barnen kollar på Youtube och när de gör något skolrelaterat, säger Patrik Petersson, ordförande i Filk.
– Många gånger är det fantastiska verktyg, men det finns undersökningar som visar att mer än två timmars användning varje dag ger sämre resultat i skolan, påpekar han.
Enigt beslut
Lill Jansson (L), kommunalråd med ansvar för skolan, berättar att det var en enig kommunstyrelse som tog beslutet 2011.
– Vi fattade beslutet för att vi ville utveckla det pedagogiska arbetet i skolan och för att se till att alla elever fick tillgång till en dator, även de elever som inte hade tillgång till en dator på annat sätt, förklarar hon.
I vilken utsträckning tycker du att surfplattor och andra tekniska hjälpmedel ska användas?
– Det är lärarna bättre lämpade att svara på, det är de som är bäst på att undervisa. Som politiker tycker jag rent allmänt att det är bra att eleverna använder modern digital teknik i skolan, det tyckte jag även när mina barn gick i skolan, men i vilken utsträckning de ska göra det måste vara upp till lärarna. Sedan ska vi inte glömma att det står i skolans styrdokument att moderna tekniska hjälpmedel ska användas.
Vad gäller intresset för dialog håller Lill Jansson med om att det skett en förändring inom kommunen.
– Ja, det är även min uppfattning. Vi fyra partier, som leder kommunen nu, är helt överens om att vi vill ha mer delaktighet och mer dialog med invånarna i Lerums kommun.