Bräcke diakoni har startat en rehabiliteringsgrupp för personer med en förvärvad hjärnskada.
– Förmågor man haft kanske förlorats eller begränsats avsevärt. Det gäller att återerövra och skapa sig själv, igen, i vuxen ålder, förklarar Rakel Lornér.
Hur man påverkas av en hjärnskada är individuellt, men nästan alla som drabbas har behov av någon typ av rehabilitering. Sedan tidigare finns rehabiliteringsgrupper för personer med hjärnskada, och nu har alltså Bräcke diakoni startat en särskild grupp för dem med förvärvad hjärnskada. En förvärvad hjärnskada är en skada som har tillkommit senare i livet efter till exempel en krock, stroke, stress eller tumör.
– Personerna som har drabbats kan ha ett långt yrkesliv bakom sig och har oftast ett annat behov än dem som har en medfödd hjärnskada eller demenssjukdom, konstaterar Rakel Lornér, enhetschef på Bräcke diakoni.
Responsen har varit god.
– När vi har varit ute och presenterat vår verksamhet på olika vårdenheter har de flesta varit positiva till att det finns något att erbjuda efter rehabiliteringen. Det har man saknat tidigare, säger Liselott Larsson, som också är enhetschef.
Rakel Lornér jobbade i en liknande verksamhet i Stockholm under sju år. Där blev hon varse vikten av att ha olika grupper för personer med olika typer av hjärnskador, eftersom behoven var olika.
– Många av dem med förvärvad hjärnskada var smärtsamt medvetna om att det vi nu satt och kämpade med var sådant som de tidigare tagit för givet, ibland bara för några år sedan, säger hon och fortsätter:
– Först tänkte jag att det säkert finns verksamhet för den här målgruppen i kommunen, men det fanns det inte just nu, även om det har funnits tidigare.
Det är en väldigt bred målgrupp med oerhört olika behov, en del kan arbeta halvdagar andra mindre procent och ytterligare några arbetar inte alls.
I gruppen sker olika typer av rehabilitering, som till exempel rytmterapi eller kreativa övningar. Det är balans, minne, koordination, motorik, koncentration och tal som tränas.
– Vi har roligt och en fin gemenskap. Övningarna ger glädje, lust och självförtroende, säger Cathrine Cederleüf Högberg, aktivitetshandledare.
Sedan finns det även tillgång till ett avslappningsrum. Här finns bland annat en specialbyggd säng, vacker omgivning och lugnande ljud.
– Återhämtning är väldigt viktigt i och med hjärntröttheten. Många är också ljuskänsliga, förklarar Cathrine Cederleüf Högberg.