Efter en positiv start för fyra år sedan har kommunens samarbete mot dopning runnit ut i sanden. Den nye samordnaren Kent Knutsson jobbar nu för att starta upp projektet igen och få igång tester, som upphört helt och hållet.
Hösten 2012 startade kommunen projektet 100% ren hårdträning tillsammans gymmen och polisen för att ta ett krafttag mot dopning. En central del i samarbetet var ett kontrakt som gymmen skrev med sina medlemmar, där de godkände att dopingtesta sig hos kommunens beroendeenhet om personalen fattade misstanke.
Mellan oktober och december 2012 testades 16 personer. Under hela det följande året testades bara två personer och därefter har provtagningarna upphört. Alla tester har varit negativa, men utöver dem finns det ett par personer som vägrat infinna sig hos beroendeenheten och därmed blivit avstängda från träning.
Även om Lerum 2014 blev medlem i det nationella nätverket Prodis (Prevention av dopning i Sverige) har det kommunala samarbetet under en längre tid inte funnits mer än på pappret.
– I ungefär ett år har det olyckligtvis inte funnits någon samordnare från kommunen och det uppehållet har varit betydande, säger Kent Knutsson, ny i rollen som samordnare.
Uppmaning till gymmen
I september bjöd han in till ett möte, där bara företrädare för Endorfin och Actic dök upp. Kent Knutssons ambition är dock att få igång engagemanget igen, även hos de gym som hittills valt att stå utanför samarbetet.
– Det ska vara besvärligt för den som dopar sig och ju fler som är med, desto bättre, säger han.
Den mest angelägna uppgiften är att komma igång med tester igen. När projektet startade 2012, då alla provtagningar utom två utfördes, subventionerades de av kommunen. Därefter har gymmen själva fått betala de 1 000 kronor som varje test kostar.
– Om anledningen till att testerna upphörde under 2013 är för att gymmen själva fick stå för kostnaderna ska jag låta vara osagt, för det vet jag inte, men det kan kanske ha varit en anledning, säger Kent Knutsson.
Under en period har gymmen heller inte haft möjligheten att skicka medlemmar för provtagning på grund av ändrade analysprocedurer. Något som numera görs på Karolinska Institutet i Stockholm. För en vecka sedan fick gymmen dock information om att beroendeenheten återigen kan utföra tester.
Endorfin är ett av de medverkande gymmen och så här säger platschefen Frida Nääs:
– Det vore önskvärt om kommunen höll samma linje som man hade från början och bekostade testerna, men att vi får betala själva är ingenting som stoppar oss om vi tycker att det finns ett behov.
Gymmen betalar tester
Samarbetet innebär även att gymmen kan ta kontakt med polisen, som har tillåtelse att utföra tester. På en förfrågan från Endorfin besöker polisen anläggningen emellanåt sedan ungefär ett halvår tillbaka. Vad Frida Nääs känner till har man dock inte utfört några tester.
Även Emma Thun på Actic efterlyser polisbesök och subventionerade provtagningar.
– Kommunen skulle kunna stå för kostnaderna för dopningstesterna, tycker hon.
Där det finns liknande projekt runt om i landet sker testerna på lite olika sätt, enligt Kent Knutsson.
– Finns det möjlighet att kommunen subventionerar provtagningarna igen och i så fall hur många då, 10, 15 eller 100? Då blir det en stor kostnad. Det är inte en helt enkel fråga att svara på och eventuellt behöver den diskuteras på politisk nivå, säger han.
En annan aktuell fråga är hur misstänkta medlemmar ska konfronteras. Gymmen har haft olika strategier, men Kent Knutsson vill se en gemensam linje. För att undvika obekväma situationer för personalen är hans förslag att gymmen vänder sig till kommunen, som därefter skickar en kallelse till beroendeenheten via brev.
– Men det är inte 100 procent klart än hur anmodan ska gå till.