En anställd på Lerums kommun dömdes i våras till böter för att ha använt ett av kommunens busskort för privata resor.
Men efter överklagan frias nu kvinnan. Hovrätten anser att bevisen mot henne inte räcker till.
10 000 kronor i böter, kostnad för advokat och skadestånd till kommunen. Det kan stå dig dyrt om du vågar dig på att använda jobbets busskort för egna resor. Behörighetsmissbruk kallas det i brottsbalken, och det var just vad en kvinna på Lerums kommun dömdes för i våras efter att chefen fattat misstankar.
Rest utanför jobbet
Någon hade rest utanför jobbet. Plötsligt saknades pengar på det kontantkort personalen använde för resor inom jobbet, och bara personal hade nycklar till det skåp där kortet låg. Efter efterforskning hos Västtrafik kunde man få misstankarna bekräftade.
Resorna gällde mellan Göteborg och Lerum, och tiderna för överträdelserna föreslog att det bara var en på arbetsplatsen som kunde ha använt kortet. Detta enligt åklagaren.
Konfronterade kvinnan
Chefen konfronterade den anställda kvinnan, och kvinnan erkände, men sa att det var ett enstaka misstag. På mailkonversationen som användes i rätten hade kvinnan sagt att hon blandat ihop kortet med sitt eget på något sätt, att hon var ledsen för det och skämdes och att hon ville betala tillbaka.
Men chefen anmälde kvinnan till polisen, övertygad om att kvinnan även var ansvarig för de andra överträdelserna. Sent i mars blev kvinnan dömd av tingsrätten för behörighetsmissbruk. Hon skulle betala skadestånd till kommunen och 50 dagsböter.
Nu sågas domen av hovrätten.
Kvinnan överklagade och hovrätten kom fram till att åklagaren brustit i sin utredning. Hovrätten menar att åklagaren bara kollat på den åtalade kvinnans arbetstider och resmönster och inte på de 20 andra som jobbar där. Hovrätten menar att det lika väl kan vara någon annan som har använt kortet, även om de medger att det mesta pekar på att den åtalade kvinnan faktiskt är skyldig. Men bristen i åklagarens utredning är för allvarlig, och kvinnan frias därför.