653 kronor. Så mycket kostade den politiska verksamheten i Lerum för varje invånare under 2015. Det visar en sammanställning från nyhetsbyrån Siren.
Lerumsborna kommer undan förhållandevis billigt jämfört med övriga landet. Av landets dyraste kommuner hamnar Lerum nämligen på plats 224 av sammanlagt 290.
Siffrorna visar på stora skillnader runt om i riket. I de glesbefolkade kommunerna Sorsele i Västerbottens län och Arjeplog i Norrbottens län var kostnaden högst. Där betalade varje invånare över 2 000 per person, en bra bit över Lerums kostnad alltså.
Ledamöter regleras
– Det finns stordriftsfördelar med politik. I kommunallagen regleras antalet ledamöter i fullmäktige och obligatoriska funktioner. Detta innebär att mindre kommuner generellt sett har högre kostnader per invånare, säger Annika Wallenskog, analyschef på Sveriges kommuner och landsting (SKL) till Siren.
Den billigaste kommunpolitiken finns Malmö, där betalade varje invånare bara 375 kronor.
Det finns flera faktorer som påverkar hur mycket den politiska verksamheten i en kommun kan kosta. Bland annat påverkar det ifall kommunen har en egen fullmäktigesal, ifall de köper in revision externt och hur stort behovet av gode män är.
Hur organisera sig
– Det är bra att kommunerna jämför kostnaderna med varandra, men just när det gäller kostnader för politik beror mycket på hur kommunerna väljer att organisera sig, säger Annika Wallenskog på SKL.
Lerum placerar sig även bra till på länsnivå. Av Västra Götalandsregionens 49 kommuner hamnar Lerum på plats 36.
Gullspång är klart dyrast, där kostar den politiska verksamheten 1 395 kronor för varje invånare.
Jämförelsen visar också hur stor skillnaden var mellan 2014 och 2015 för de olika kommunerna. Där sticker Lerum ut lite mer eftersom kostnaden ökade med 284 kronor mellan åren. I ungefär hälften av kommunerna sjönk istället kostnaden.