Tågolyckan i Lerum förändrade och förbättrade säkerheten vid järnvägen drastiskt.
– Det blev en revolutionerande förändring i säkerhetssystem och arbetsmetoder, konstaterar Sigvald Goffeng.
Sigvald Goffeng är en Lerumsbo med stor kunskap om järnvägen. Han har arbetat som hög chef på först banverket och därefter olika privata aktörer, senast på Infranord.
Han konstaterar att arbetet på och vid järnvägsspåren skedde på ett oerhört annorlunda sätt 1987 än idag. Och att den tragiska tågolyckan i Lerum var en stark orsak till förändringen.
Nya rutiner
– Efter olyckan införde man säkerhetskontroller för dem som genomför arbeten med tekniska system. Det innebär att den som gör ett signaltekniskt arbete inte längre får kontrollera att arbetet är korrekt utfört själv. Idag ska arbetet alltid kontrolleras av en annan person, en tekniker. Därför jobbar signaltekniker alltid två och två, förklarar Sigvald Goffeng och fortsätter:
– Det är också väldiga kompetenskrav på teknikerna som utför arbetet, särskilt på dem som utför kontrollerna.
– En radikal förändring av arbetsmetod, summerar han.
Det som orsakade olyckan i Lerum var en åtgärd i en växel där sladdar förväxlades. Hade arbetet kontrollerats skulle olyckan med all sannolikhet inte ha skett.
Bättre kommunikation
För 30 år sedan fanns det också stora brister i kommunikationssystemen.
– Det var knastrigt och sprakigt, idag fungerar kommunikationen betydligt bättre.
– Det är också så idag att om kommunikationen inte fungerar korrekt så släpps inte trafiken på. Nu är det väldigt noga att trafiken stängs av under spårarbete, innan fanns en kultur att det inte alltid var så noga, säger han och fortsätter:
– I och med att man nu alltid tar det säkra före det osäkra, drabbas trafiken av stopp och störningar, som resenärerna egentligen kan vara tacksamma för.
Efter 1987 har det skett ytterligare två kollisioner mellan två tåg. Den första inträffade 1993 i Östersund. Den gången var det ett godståg och ett passagerartåg som krockade. Ett tiotal personer fick åka till sjukhus för kontroll. Efteråt ändrades regler för antal vagnar med skivbromsar av viss typ i tågen.
Därefter, 2015, körde ett pendeltåg in i ett urspårat godståg ur i Södertälje.
Det har också skett ett större antal urspårningar och krockar mellan andra fordon och tåg samt även påkörningar av människor på järnvägsspåren.