Klockan 14.19 på måndagseftermiddagen fick polisen larm om ett inbrott i en villa i Öxeryd. Gärningsmannen ska ha krossat en ruta till en altandörr, men ska enligt polisen inte lyckats ta sig in i huset. Det inträffade rubriceras därför som försök till stöld. Polisen har säkrat vissa spår på platsen.
Inbrottsförsök i Öxeryd
Man anhållen efter stöld
En man greps på måndagskvällen på Ica Kvanum i Hulan, misstänkt för stöld. Mannen ertappades med rakhyvlar till ett värde av cirka 2 400 kronor. Stöldgodset ska han ha stoppat ned i en preparerad väska. Mannen sitter nu anhållen hos polisen.
Ingen brandrök utan vattenånga

På tisdagsmorgonen larmade allmänhet SOS alarm efter att ha sett kraftig rök välla ut ur ventiler vid en tankstation i Lerum. Det handlar dock inte om brandrök utan ofarlig vattenånga.
Det var strax innan klockan tio på tisdagsmorgonen som räddningstjänsten fick larm om att det brann på tankstationen på Almekärrsvägen i Lerum. Det visade sig dock alltså inte vara en brand utan vattenånga, som kom ut ur två ventiler under tiden ett vägarbete gjordes.
Misstänkt dopningsbrott
En man från Gråbo har åtalats för ringa narkotikabrott och ringa dopningsbrott. Det var i mitten av maj som mannen, enligt åtalet, ertappades på en adress i Göteborg med 5,22 gram cannabis och 55 ampuller av olika dopningspreparat. Han ska även ha brukat hasch.
Den åtalade mannen nekar till brott.
Travvinst i Lerum
Vid lördagens omgång i V75 på Åby blev det hög utdelning på en kupong som lämnats in i Lerum. Andelskupongen, som kostade över 2 000 kronor, lyckades pricka in sju rätt vilket gav sammanlagt 128 689 kronor. Kupongen innehöll förutom 1,9 rader med sju rätt, 32,3 rader med sex rätt och 218,5 rader med fem rätt. Systemet var sålt i 19 andelar, vilket innebär att varje andel är värd 6 773 kronor.
Åtalas för rattfylla
En man i 60-årsåldern har åtalats för grovt rattfylleri och vårdslöshet i trafik efter en händelse som inträffade i Floda i början av juli. Enligt åtalet hade mannen 1,86 promille alkohol i blodet när han satte sig bakom ratten. Åklagaren menar att brottet ska anses som grovt dels på grund av den höga alkoholkoncentrationen, dels på grund av att mannen körde vingligt och i hög hastighet.
Mannen har erkänt grovt rattfylleri men nekar till anklagelserna om vårdslöshet i trafik.
Fälls för snatteri
En man i 40-årsåldern har dömts till dagsböter på totalt 4 400 kronor för två fall av snatteri. Brotten ska ha begåtts på Ica Kvantum i Hulan och på ett systembolag i Göteborg i mars och april.
Mannen hade erkänt brotten.
Misshandel i Sjövik
En man anmälde strax före klockan 10 på tisdagsmorgonen att han blivit misshandlad av två personer i Sjövik. Han ska även ha blivit rånad. Polisen ryckte ut till platsen men kunde inte hitta de misstänkta gärningsmännen.
Utredning efter arbetsplatsolycka
En olycka inträffade i mitten av juli på ett företag i Stenkullen. Ett rör lossnade från väggen vilket ledde till att hett vatten sprutade ut i lokalen. Ingen person fick vatten på sig, men om det hade skett hade det lett till brännskador. Det skriver företaget i sin anmälan till Arbetsmiljöverket.
Arbetsmiljöverket begär nu att företaget senast den 15 september utreder händelsen. I utredningen ska företaget uppge vad som låg bakom händelsen, vilka åtgärder man eventuellt vidtagit samt vilka åtgärder som planeras att vidtas för att förhindra liknande händelser i framtiden.
Körde utan körkort
En man i 40-årsåldern har åtalats för grov olovlig körning efter att ha ertappats bakom ratten på en bil, trots att hans körkort var återkallat. Händelsen inträffade i Gråbo i slutet av juni. Eftersom bilen även var belagd med användningsförbud åtalas mannen även för brott mot trafikskattelagen. Den åtalade mannen har erkänt.
Ersätts för vatten i sju år

En mäklare som sålt en bostadsrätt i Lerum ska betala för vattenkostnaden i lägenheten för de kommande sju åren. Det rekommenderar Allmänna reklamationsnämnden (ARN) i ett beslut.
Det var i septemeber 2014 som fastighetsaffären skedde. Kvinnan som köpte bostadsrätten har hävdat att hon av mäklaren fått en felaktigt uppgift om kostnaden för vattenförbrukningen.
Enligt hennes anmälan till ARN ska mäklaren hävdat att vattenkostnaden ingick i den angivna månadsavgiften. Något som alltså inte stämde.
Kalkylen sprack
Strax innan hon skulle flytta in upptäckte hon att kostnaden för vattenförbrukningen tillkom till hennes avgift och därmed sprack hennes kalkyl för bostadsköpet.
Därför vände hon sig till ARN som nu ger henne rätt. Genom att räkna ut sin förväntade vattenförbrukning för varje månad de kommande sju åren som hon planerar bo där har kvinnan kommit fram till summan hon kräver tillbaka av mäklaren. Sammanlagt handlar det om cirka 24 000 kronor som ARN nu rekommenderar mäklaren att betala tillbaka.
Nämnden menar att mäklaren ”genom oaktsamhet åsidotsatt sina skyldigheter enligt fastighetsmäklar-
lagen”.
Den anmälda mäklaren skriver i sitt svar till ARN att de fått felaktig information om vattenkostnaden från säljaren. Eftersom de inte hade någon anledning att misstro uppgiften kontrollerades den aldrig närmare. Mäklaren motsatte sig kravet.
Skolor fälls för mobbning

Två av kommunens skolor tvingas vidta åtgärder efter att elever utsatts för mobbning. Barn- och elevombudet kommer fram till att skolorna brustit i de krav som finns.
Det ena fallet gäller en elev som ska ha kränkts både fysiskt och psykiskt under ett års tid på en av kommunens skolor. Eleven ska bland annat ha blivit kallad könsord och blivit sparkad.
Skolan medger att eleven har utsatts för kränkningar men säger också att eleven själv varit inblandad i olika konflikter. Men Barn- och elevombudet (BEO) konstaterar att eleven trots konflikterna ändå kan ha utsatts för kränkningar.
Snabbare utredning
I sitt beslut skriver myndigheten att skolan har gjort en del åtgärder kring eleven men att de borde ha gjort en större och snabbare utredning om elevens situation. De konstaterar också att skolpersonal har brustit i sin anmälningsskyldighet till rektorn och kommunen.
Nu har Lerums kommun, som är skolans huvudman, fått ett föreläggande om att åtgärda de olika bristerna och besvara myndigheten hur det ska göras.
Det andra fallet gäller även det en elev som utsatts för kränkningar vid ett flertal tillfällen. Dock vid en annan skola i kommunen.
BEO konstaterar att skolan vidtagit flera åtgärdar för den mobbade eleven men kommer också fram till några brister. Vid ett tillfälle har kränkningarna inte anmälts till skolans huvudman och vid ett tillfälle har anmälan till huvudmannen dröjt för länge.
BEO förelägger Lerums kommun även i det här fallet att skriftligen besvara hur de ska vidta åtgärder så att skolan uppfyller lagens krav på att motverka kränkningar.
Fartfyllt sommarlov för många unga
Aktiviteterna för barn och unga har under sommaren avlöst varandra. Den som velat prova på någon ny sport har kunnat göra det och för den som bara velat se en film eller besöka biblioteket har dörrarna stått öppna.
– Den här satsningen har verkligen varit positiv och vi har fått mycket fin respons, berättar en av alla ledarna, Sara Ljunggren, som till hösten börjar utbilda sig till hälsocoach och till vardags spelar både innebandy och fotboll.
– De flesta aktiviteterna har varit fulltecknade.
Sara har funnits på plats de flesta dagarna och har seglingen på Aspen och dansen som sina favoritaktiviteter under sommaren.
Anine Brenden går i femman på Ljungviksskolan och rider på fritiden på Jutagården. Vad hon tyckte var roligast under veckorna var inte svårt att lista ut.
– Det var dagen hos Gråbo ridklubb, säger hon och berättar att hon var där nästan hela dagen.
– Vi fick rida och sköta om hästarna.
Många klubbar och föreningar har varit inblandade i sommaraktiviteterna. Inte minst kommunen, fritidsgårdarna och biblioteken har gjort sitt för att ungdomarna skulle få en aktiv sommar.
Många veckor
Sommaraktiviteterna startade i mitten av juni och hade avslutning i fredags. Tanken var att hålla den utomhus med bland annat korvgrillning, men regnet gjorde att det var Novahallen som stod värd.
En som var på plats inne i hallen och rullade runt i de genomskinliga bollarna var Emma Zuijderwijk.
– Det roligaste var att måla graffiti i Gråbo och se på film i Tollered, säger hon.
– Min dotter hade gärna varit med i Cirkusskolan, men den var fulltecknad, säger hennes mamma Lina Eriksson.
– Vi är jättenöjda med det som varit.
Jakten på hjärtat av Floda
Att försöka hitta själen i Floda är som att leta efter träd i skogen. Flodas själ kan sägas vara hennes folk, hennes natur eller anrika historia.
Men ingen skulle nog bestrida den själ som visat sig i bruksortens omvandling de senaste åren.
– Det har säkerligen alltid funnits viljor, men inte på det här sättet. Och det ena har lett till det andra, som ringar på vattnet, säger Mikael Jedenberg, VD för Floda torg fastighets AB.
Spindelskogen, Jernbruket och rockmuseet TCB House of music är bara några av satsningarna som bidragit till att ge Floda sitt nya ansikte. Idag är Floda en plats för familjer. Ett centrum med ett händelserikt torgliv, varierat utbud och evenemang. Vad som hänt i Floda på så kort tid kan inte sägas vara annat än anmärkningsvärt.
Många är engagerade
– Det som har hänt är att det har skapats en rad sköna initiativ från många engagerade individer med en vilja att förändra vårt lokalsamhälle, säger Mikael Jedenberg.
För fyra år sedan tog Mikael Jedenberg över från de Stockholmsbaserade tidigare ägarna. Att han är från Floda har varit en viktig skillnad, menar han.
– Vi som nu är lokala fastighetsägare har en vilja att engagera oss och engagera andra i utvecklingen och upplevelsen av mötesplatsen Floda.
Ungefär samtidigt som ägarskiftet kom initiativet Floda BID (business improvement district) igång. En världskänd modell för att rusta upp samhällen. Metoden, som här har gått ut på att föra samman Lerums kommun, Flodas fastighetsägare och lokala företagare, har än så länge varit minst sagt lyckad.
– Det man kan säga är att vi har vänt en rätt negativ trend till en positiv trend här i Floda. Vi vet att vi har stärkt Flodas varumärke. Folk är stolta och nöjda över att bo här, säger Johan Eklund på Floda BID.
Svårt att sätta fingret på
Vad exakt som har hänt i Floda är svårt att sätta fingret på. Förutom de stora satsningarna är det är en kombination av olika småsaker som fått Floda att växa, menar Johan Eklund. Bland annat den nya bryggan vid Spindelskogen.
– Det är ett exempel på en sådan liten grej som betyder jättemycket. Det kan man inte tro. Det blev en liten romantisk grej. Man kunde se upp till fem par som satt ute på bryggan ibland, säger han och skrattar.
Ett annat exempel är Flodaloppet som gruppen anordnade för första gången förra året. En annan satsning är det så kallade Matspåret – ett sätt att stödja de flera nya restauranger, kaféer och butiker som har ekologiska och lokalproducerade varor.
– Då stöttar vi med bland annat torgmarknader och evenemang. Det är en särskild profil vi försöker vårda i detta arbete, och det har blivit väldigt uppskattat i Floda, säger Johan Eklund.
Och intresset för Floda ökar. Priserna på bostäderna stiger och mäklare ser ett trendbrott, menar Johan Eklund.
– De märker att allt fler frågar om Floda, när man tidigare frågat mest om Lerum.
Fortsatt arbete
Nu fortsätter arbetet med Floda. Floda BID är inne i en ny omgång och Johan Eklund hoppas att de kan tuffa på ett tag till. En av framtidens flera visioner är att rusta upp Floda station med nya skyltar och estetiska ljus.
– Floda centrum är inte längre bara ett ställe som man åker till för att handla och sen åker man hem. Vi kan se att många stannar kvar för att äta eller umgås. Familjer tycker om att vara mer i centrum och det är vi jätteglada över, säger Johan Eklund.
Stora mängder fisk dog när Säveån torrlades

Stora mängder fisk dog när Säveån torrlades mellan Hedefors och Hillefors kraftverk.
Orsaken var att Lerum Energi stoppade Hillefors vattenkraftverkets produktion under en och en halv timma.
På åsträckan har mängder av åtgärder gjorts för att fiskarna, och då framför allt Säveålaxarna, ska klara att ta sig fram helskinnade. Totalt har olika instanser lagt ned 40 miljoner kronor på miljöanpassningar i form av fiskvägar och galler för att fisk inte ska dödas i turbinerna. Nu torrlades alltså just den delen av ån.
Christer Borg, från organisationen Älvräddarna, är upprörd:
– Det är svårt att veta den exakta storleken på skadan, men eftersom laxen i Säveån kämpar för att återetablera sig är en sådan här händelse en katastrof.
Finns det någon långsiktig effekt av torrläggningen?
– Förhoppningsvis inte, men det kommer att ta flera år extra innan de positiva effekterna av åtgärderna i Hedefors får genomslag.
Har anmält
Älvräddarna har anmält det inträffade till länsstyrelsen för att utreda om det handlar om ett miljöbrott. I anmälan står det att den 7 juni uppmärksammade en man som rgelbundet promenerar längs ån att vattenståndet vid Hillefors var onormalt lågt.” Orsaken visade sig vara att det inte släpptes något vatten från luckorna eller kraftstationen. Ån var alltså torrlagd och det fanns endast vatten i gropar och fördjupningar. Yngel av lax och öring, som håller sig på de grunda partierna, hade dött i massor och måsar och kråkor åt av dessa.”
Det är Lerum Fjärrvärme som äger vattenkraftverken i Säveån, man anlitar dock Lerum Energis organisation för drift och underhåll av verken. Håkan Danielsson, vd på Lerum Fjärrvärme, förklarar att det natten till den 7 juni inträffade en driftstörning i Vattenfalls kraftstation i Solveden.
– Som en konsekvens av detta blev det så litet vatten i ett område nedanför Hillefors att en del fisk sannolikt fick sätta livet till.
Svårt att veta
Driftstörningen medförde nämligen ett minskat utflöde från Mjörn till Sävelången under ett antal timmar. Det i sin tur medförde en flödesminskning som orsakade lågt flöde i Säveån under förmiddagen den sjunde juni. Till följd av det låga flödet stoppades Hillefors kraftverk klockan halv tio på förmiddagen.
– Det en och en halv timma långa stoppet som följde ledde till mycket lågt vattenstånd omedelbart nedströms Hillefors, och vi tror att problemet var koncentrerat dit, säger Håkan Danielsson och fortsätter:
– Hur stor skada som händelsen har medfört är svårt att svara på. Vi hoppas och tror att det var en lokal torrläggning som har haft en begränsad påverkan.
– Vi har själva inte uppfattat händelsen så allvarlig som den nu framställs. Då hade vi självklart gjort en anmälan till tillsynsmyndigheten, länsstyrelsen. Vi har heller inte hört något från allmänhet, myndighet eller andra intressenter förrän nu dryga två månader efteråt.
Både Vattenfall och Lerum Fjärrvärme beklagar det som har hänt men konstaterar att det tyvärr inte kan göras ogjort. Nu diskuterar man hur man undviker och mildrar effekten av eventuella liknande händelser i framtiden.
Håkan Danielsson poängterar att bolagets tre kraftverk i Säveån producerar cirka 14 000 000 kWh per år vilket motsvarar cirka 4 000 hushålls årliga elförbrukning och att det gör dem till en viktig del i den lokala fossilfria och förnyelsebara energiförsörjningen i Lerums kommun.
Dålig respekt
Älvräddarna vill riva vattenkraftverk som producerar lite el. Organisationen arbetar också för att befintliga vattenkraftverk ska miljöanpassas och vill stoppa all utbyggnad av vattenkraft. Organisationens ordförande Christer Borg säger:
– Hillefors kraftverk tillhör de allra minsta i Sverige, och händelsen visar att den betydelselösa produktionen aldrig kan anses vara värd de skador som uppstår dels under normal drift och dels vid slarvolyckor av det inträffade slaget som förstör hela årskullar av reproducerande fisk.
Enligt honom är händelsen i Lerum långt ifrån unik.
– Tyvärr. Det händer liknande typer av så kallade olyckor överallt i Sverige, vilket beror på en extremt dålig respekt och känsla för att man exploaterar känslig miljö och har verksamheter som potentiellt kan slå ut hela bestånd av fisk och musslor.
Flera nyheter i Lerums församling
Det händer mycket just nu i Lerums församling. Tre nya präster har anställts, och församlingshemmet ska renoveras. Det står även klart att Stenkullens kyrka nu tas ur bruk.
Malin Sand är sedan i mitten av juni ny kommunikatör i Lerums församling. Hon berättar att det är flera nya saker på gång i församlingen.
Dels handlar det om Stenkullens kyrka, som ska tas ur bruk.
– Det finns inte tillräckligt med verksamhet för alla kyrkor och det bär sig inte ekonomiskt, säger hon.
Den så kallade avsakraliseringen ska ske vid en gudstjänst i kyrkan den 28 augusti, under ledning av stiftsprosten Ulf Sjögren.
– Efter gudstjänsten i Lerums kyrka kommer man att åka vidare till Stenkullens kyrka för avsakraliseringen, säger Malin Sand.
Kyrkans ventilation har tidigare dömts ut, och kyrkan hade stora renoveringsbehov. Förutom ventilationen behövde bland annat taket bytas. Renoveringskostnaden uppskattades till hela 6,5 miljoner kronor, så nu tas kyrkan ur bruk efter beslut i stiftsstyrelsen efter förslag från kyrkorådet och kyrkofullmäktige.
Fyller 50 år
En kyrka där det däremot blir fortsatt verksamhet är Aspenäs kyrka, som i år fyller 50 år. Det firas den 11 september med en utställning och fotovisning. Och för att uppmärksamma jubileet kommer den söndagens gudstjänst att hållas i Aspenäs kyrka istället för Lerums kyrka.
Även i församlingshemmet kommer det att hända saker. Byggnaden ska nämligen renoveras och byggas om. Tanken är att samtliga kanslier, musiker, diakoner, präster, pedagoger och vaktmästare ska sitta på ett och samma ställe.
Renoveringen påbörjas nu i september och ska vara klar under hösten.
Tre nya präster har anställts: Mattias Svenningsson, som är uppvuxen i Floda, blir ny komminister i Lerums församling. Han har tidigare jobbat i Skallsjö församling och kommer senast från en tjänst som kyrkoherde i Essunga pastorat.
Ny präst är också Gunilla Rödström som tidigare jobbat för Svenska kyrkan på Gran Canaria. Hon började sin tjänst i Lerums församling i måndags.
På måndag börjar församlingens tredje nya präst, Annika Olsson.
– Hon har precis avslutat sitt första prästår i Borås och kommer nu till Lerum, säger Malin Sand.
Bil stulen i Lerum
En bil stals på torsdagsmorgonen på Göteborgsvägen i Lerum. Bilens ägare hade strax före klockan 9 på morgonen stannat för att gå in i en affär, och när han kom ut ur affären visade det sig att någon hade kört iväg med bilen.
Olovlig körning i Östad
Vid elvatiden på torsdagsförmiddagen stoppade polisen en bil på länsväg 190 i höjd med Östad. Föraren visade upp ett utgången svenskt körkort och ett utländsk körkort, och rapporterades av polisen för olovlig körning.
Inbrott i lägenhet
Polisen fick anmälan om ett inbrott i en lägenhet i Floda under lördagskvällen.
Rapporten om inbrottet nådde polisen vid 21-tiden på lördagen. Brottsplats var en lägenhet på Sparvvägen i Floda. I de knapphändiga uppgifterna om händelsen uppges det att en del saker blivit stulna.
Polisen kommer att göra en teknisk undersökning på platsen.
Triathlon del av OS-tema

Samtidigt som OS i Rio började gå mot sitt slut sattes Rydsbergsskolans elever på prov i en av spelens mest krävande idrotter – triathlon. Trots att lärarna tonade ner tävlingsmomentet var det full satsning när de satte av längs banan i och kring Stamsjön.
Det är cirka 90 elever på Rydsbergsskolan som gör en djupdykning i temat OS. I diverse ämnen sysslar de med allt ifrån att prata om dopning, om hur man skriver tidningsartiklar om sport, tar reda på fakta om länderna och tillverkar flaggor och vimplar.
Men teori i all ära, i fredags var det dags för eleverna att själva idrotta. Detta i form av ett minitriathlon vid Stamsjön.
– Triathlon är bra för det handlar inte bara om cykling, eller löpning, eller simning. Det är grenar som de flesta klarar av och där olika personer har styrkor på olika områden, säger idrottsläraren David Jenkins.
Distanserna 100 meter simning, 3 kilometer cykling och 1,5 kilometer löpning bedömdes vara en lagom utmaning, ganska långt från de verkliga OS-distanserna (1,5 kilometer simning, 40 kilometer cykling och 10 kilometer löpning).
– Det känns lite väl tufft, jag har sagt till eleverna att vi kör det om några veckor, säger David och skrattar.
Fullt ös
Trots ett och annat korthugget skrik fanns ingen tvekan när eleverna kastade sig i Stamsjöns kalla vatten. Därefter genomfördes både löpningen och cyklingen på grusvägen längs med sjön.
– Jag simmade med tröja på men det ångrar jag lite för det blev nästan ännu kallare, säger Nico Nagi, i klass 8C, som slopade cyklingen.
– Alla cyklar hemma har punka så jag simmade och sprang, säger han.
Förutom att ha kastat ett öga på gymnastiken har han inte tittat på det riktiga OS, till skillnad mot klasskompisen Ebba Danielsson Eineskog som följt tävlingarna med stort intresse.
– Framför allt fotbollen, säger hon.
Trots att fredagens minitriathlon på pappret var en aktivitet utan resultatlistor var hon en av många som jagade en god placering.
– Jag ville tävla och komma först. Det var geggigt och fullt med stenar när vi skulle springa ut och simma, men det var bara att strunta i. Sen hade jag mycket mjölksyra på löpningen och jag tänkte bara att jag får inte stanna, säger Ebba.
Kampviljan lönade sig och hon sprang in på en fin tredjeplats, ett inofficiellt brons, alltså.