Den senaste tiden har det minst sagt stormat kring regeringen och Transportstyrelsen. Vi kollade hur de lokala politikerna ser på situationen.
Det var i början av juli som SVT och DN avslöjade att Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren hade godkänt ett strafföreläggande på totalt 70 000 kronor för brottet vårdslöshet med hemlig uppgift. Därefter har avslöjandena om vilka uppgifter som läckt ut och vilka i regeringen som visste vad avlöst varandra och lett till stor turbulens.
Misstroende
I onsdags förra veckan höll Alliansen en gemensam presskonferens där de berättade att de väcker misstroende mot tre socialdemokratiska statsråd: infrastrukturminister Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist.
Dagen därpå, i torsdags, meddelade Stefan Löfven (S) att han ombildade sin regering. Anna Johansson och Anders Ygeman valde självmant att lämna sina uppdrag i regeringen. Även folkhälsoministern Gabriel Wikström lämnade regeringen, men det berodde på hälsoskäl och hade inget med Transportstyrelsen att göra.
Trots misstroendeförklaringen meddelade Löfven att försvarsminister Peter Hultqvist får behålla sin post i regeringen.
LT har frågat lokala företrädare för samtliga partier hur de ser på turbulensen kring Transportstyrelsen, Alliansens misstroendeförklaring och Stefan Löfvens förändringar i regeringen.
Dennis Jeryd (S):
– Jag är utomlands på semester så jag följer bara på avstånd. Bra med en regeringsombildning så att landet kan fortsätta att styras.
Lill Jansson (L):
– Jag tycker det är bra att infrastrukturministern och inrikesministern har lämnat regeringen. Båda har brustit i sitt ansvarstagande när det gäller Transportstyrelsens hantering av hemlig information.
– När det gäller försvarsministern, som statsministern valt att behålla i sin regering, så kvarstår Alliansens kritik. Trots att försvarsministern fick information om säkerhetsbristerna redan i början av 2016, valde han att inte agera. I dagsläget kvarstår därför Alliansens misstroendeförklaring även mot honom och den frågan lär diskuteras på nytt när riksdagen öppnar igen efter sommaren.
– Om de nya ministrarna i regeringen har jag inte så mycket att säga, jag vet inte särskilt mycket om dem, men jag önskar dem lycka till.
Alexander Abenius (M):
– Det är positivt att Ygeman och Johansson har fått avgå, men jag kan tycka att det är märkligt att en person som Ygeman vars omdöme uppenbarligen brustit får en så pass tung position som gruppledare i S riksdagsgrupp.
– Jag tycker att det är förkastligt att Peter Hultqvist får sitta kvar med tanke på att han är försvarsminister och har äventyrat rikets säkerhet genom att inte informera statsministern.
– Det är Transportstyrelsen själva som har sjabblat från första början, huvudfelet ligger hos dem. Sen har regeringen brustit i hanteringen efteråt där man inte har haft koll på läget och inte har åtgärdat det. Framför allt handlar det om att privatpersoners uppgifter kan ha hamnat i fel händer.
– Jag personligen tycker att Alliansen som tyvärr varit för blek den senaste tiden har börjat visa framfötterna. Det tycker jag är positivt och hoppas att vi fortsätter med.
Rutger Fridholm (MP):
– Två statsråd får gå för fel som begicks av förra regeringen. Alliansen drev outsourcing av så mycket som möjligt. Detta borde inte outsourcats. Om det nu 2014 skulle outsourcas skulle naturligtvis upphandlingen innehållit spärrar så att inte IBM kunde få kontrakt med säkerhetsluckor.
– Tilläggas kan väl att vi i Lerum gärna rekommenderar de i Stockholm att kopiera vår blocköverskridande lösning. Man behöver en regering med majoritet bakom sig.
Eva Andersson (C):
– Det var nödvändigt med ett politiskt ansvarskrävande från Alliansens sida. Flera statsråd har misskött sina ansvarsområden via att man inte fört information vidare. Det måste markeras att sådan ansvarslöshet inte kan accepteras.
– Denna ansvarslöshet har nu statsministern till viss del reagerat på via sitt agerande med regeringsombildningen där två av de tre statsråden direkt fick avgå. Detta beslut välkomnar Centerpartiet, däremot har det inte framkommit någon ny information sedan igår (läs torsdags) och därför kvarstår dock grunderna för misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist. Han har ansvar för försvaret och trots att han haft kännedom om informationskrisen under lång tid har han avstått från att informera ansvarigt statsråd, statsministern och riksdagen om detta uppenbara säkerhetsläckage.
Alexander Christiansson (SD), Ralf Dahlgren (SD) och Glenn Sjögren (SD):
– Efter den sista tidens storm kring Transportstyrelsen menar vi att statsministern och regeringen handlat oärligt. Under presskonferensen i torsdags jämförde Löfven äpplen med päron då han blandade ihop en misstroendeförklaring med konstitutionsutskottets granskning. Han gjorde det medvetet för att vilseleda allmänheten.
– Han kallade oss i oppositionen för ”omdömeslös” och ”oseriös” då vi väckte misstroendeförklaring utan KU:s granskning vilket han naturligtvis vet är helt i sin ordning enligt konstens alla regler.
– Att det funnits oklarheter kring de ansvariga ministrarnas agerande verkade mindre viktigt även om Ygeman och Johansson nu avgått.
– Vi kommer att stödja Kristdemokraternas förslag om att tillsätta en kriskommission, detta för att komma tillrätta med vilka åtgärder som måste till för att återställa säkerheten.
– Med oss vid makten hade inte detta kunna ske då vi sedan inträdet i riksdagen föreslagit flera satsningar på IT-säkerheten, samt budgeterat för att försvarsmakten skall tillhandahålla säkra system för alla myndigheter. Sekretessklassad information skall helt enkelt hanteras av svenska myndigheter.
– Den parlamentariska krisen är ännu inte över och hösten har förmodligen en del att bjuda på i frågan. Vi i SD Lerum förbereder oss för ett eventuellt extraval och satsar för en bättre kommunalpolitik under kommande period.
Christian Eberstein (KD):
– Vi har råkat ut för något som av en del benämns som det värsta säkerhetsläckaget sedan spionen Bergling. Då väljer vår regering att vrida diskussionen till att handla om outsourcing, förvisso en i sig relevant och viktig fråga, men det som hänt handlar inte om det. Det handlar om att en myndighetschef har begått ett grovt lagbrott och regeringen med Stefan Löfven valde att tiga och inte informera riksdagen och svenska folket om ett tydligt hot mot rikets säkerhet förrän media avslöjade vad som hänt.
– Frågor som rör rikets säkerhet måste hela regeringen känna ansvar för, man måste även kunna samarbeta inom hela regeringen. Här har regeringen och statsministern brustit i ansvar. Det återstår att se vad konsekvenserna blir för Sverige?
Fotnot: Vänsterpartiet har inte svarat.