När Hasse Österman visar upp och berättar om sin stora hobby – fågelskådning – är det inte en tråkig minut.
I Tollereds våtmarker syns bland mycket annat dansande tranor, vigghanar i väntans tid, smådoppingar skrikandes efter mat och häger som försöker kalasa på karp.
Hasse är infödd Flodabo som alltid har tyckt om att vara i naturen.
Men hur startade fågelintresset?
– Det var Bengt Hillefors som i slutet av 1970-talet fick mig riktigt intresserad. Han höll i olika kurser, som Lär känna din hembygds fåglar, och han var väldigt kunnig och rolig att lyssna till.
Bengt Hillefors drev Hillefors grynkvarn och var tillsyningsman i Säveåns naturreservat. Han höll också i Västkuststiftelsens vandringar i reservatet, vilka Hasse nu har fått ta över.
Det var efter Bengts varma prat om fågellivet på Öland, som Hasse med familj först åkte till Öland. Dit har de sedan dess återvänt ett par gånger om året.
Stor variation
Ett av favoritställena finns dock på hemmaplan, Stålebos våtmarker i Tollered. Och här kryllar det av fågelliv. Bland annat finns rörhöna, skogssnäppa, vigg, smådopping, gråhäger, mindre strandpipare, kricka och sothöna. Hasse har även sett kungsfiskare och härfågel. Det är flera av dessa fågelarter som visar sig när han guidar i ett av kommunens bästa fågelområden.
Här finns dock inte bara fåglar utan även fyrbenta djur.
– Där vid strandkanten står två rådjur, säger Hasse och det dröjer inte länge förrän en hare hoppar förbi.
Därefter landar ett par tranor som börjar dansa i kanten av en av de anlagda dammarna.
– Det var roligt, säger den vid det här laget mycket nöjde fågelskådaren.
På väg tillbaka till bilen får Hasse syn på två vigghanar.
– Troligtvis ligger deras honor på ägg och ruvar just nu, viggarna häckar något senare än andra änder i Stålebodalen, säger Hasse.
Han är väldigt förtjust i miljön vid de konstgjorda dammarna i Stålebo, som invigdes 2007.
– Men jag tycker inte om att de har planterat in karp i dem. Nu försöker man få bort karparna, då de äter upp all växtlighet på botten och grumlar upp vattnet vilket gör att fåglarna inte trivs.
Stor spänning
Det är inte bara Hasse utan hela familjen Österman som är fågelintresserade.
– Vi fick vår son 1985 och han var gärna med ute när han var liten, sedan var vi oroliga för att han skulle tröttna. Men han blev allt mer intresserad, och har jobbat på Ottenby fågelstation på södra Öland, som är Sveriges största fågelstation. Nu är han anställd på ett miljökonsultföretag och arbetar bland annat med kartläggning av fåglar på olika platser i hela Sverige.
Varför har du fortsatt att skåda fågel?
– Det är jättespännande, svarar han med ett stort leende och glimten i ögat och utvecklar:
– Vad som helst kan hända, man kan till exempel på få se felflugna fåglar, som inte ska finnas här utan hör hemma i Nordamerika eller Sibirien. Samtidigt är det mycket intressant att följa våra häckande fåglar i kommunen och följa årstidernas växlingar.
Fågelskådarna hjälper varandra, de informerar andra skådare när någon ovanlig art syns.
– Häromdagen sågs till exempel två dvärgmåsar i Hjällsnäsviken. Och det larmades ut på det lokala sms-baserade systemet. Min hustru och jag åkte dit, men vi såg dem inte.
Hur ofta är du ute och fågelskådar?
– Nästan varje dag.
Han håller också koll på lombeståndet i kommunen, och har gjort så sedan 1983.
– Jag inventerar Uspen, Tvärsjön, Sturven och kollar även upp Torskabotten, Viebosjön och Stora Lövsjön. Det är roligt att följa lommarnas häckningar samtidigt som det är en anledning att komma ut i kajaken.
Han berättar om lyckan som infinner sig när han ser att lommarna lyckats kläcka fram sina ungar.
– Det kan så lätt gå fel med lommarnas häckningar, farorna är många. Störningar från människor som ovetande om lommarnas häckning, badar, fiskar, tältar och paddlar i närheten av lommarnas boplatser, utgör de största hoten mot lomhäckningar. Lägg därtill variationer i sjöarnas vattenstånd samt predation från rovdjur och fåglar, så förstår man att otroligt mycket måste stämma för att lommarna ska lyckas med sina häckningar.
Är intressant
– Jag tycker också att det är intressant att följa upp häckningar för holkhäckande fåglar. Jag sätter upp, kontrollerar och rensar fågelholkar på flera olika platser i kommunen. Det är ett ganska omfattande men mycket intressant arbete.
Cirka 700 holkar kontrollerades och rensades under vintern-våren 2017.
Hasse ser tillvaron ute i naturen som friskvård. När han gick in i väggen 2001 var stunderna ute i naturen betydelsefulla.
– Det är otroligt hur bra det är att vara ute i naturen, det är något att rekommendera för alla som känner sig stressade. Jag skulle säga att det var avgörande för mig.