Längre sträckor till utbildningarna kan få färre att söka jobb som deltidsbrandmän.
Nu har cheferna för räddningstjänsterna i Västra Götaland skrivit ett gemensamt brev till regeringen. I dagsläget saknas fyra deltidsbrandmän i Lerum.
”Med förtvivlan och oro vill vi uppmärksamma våra uppdragsgivare och allmänheten på den allvarliga rekryteringsproblematik av deltidsbrandmän som accentuerats de senaste åren.” Så skriver räddningstjänstens chefer i Västra Götaland i ett brev till stadsrådet Anders Ygeman.
Lars Klevensparr, förbundsdirektör vid räddningstjänsten i Storgöteborg, förklarar att anledningen till brevet är att den statliga myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) planerar att dra in sina regionala utbildningar för deltidsbrandmän, med start 2018. Målet är att spara pengar, och Klevensparr och hans kollegor tror att det kan få stora negativa konsekvenser. Även om utbildningarna är frivilliga är de viktiga och de flesta deltidsbrandmän går dem för att certifieras och kunna vidareutbilda sig.
Två utbildningsställen
Om utbildningarna bara ska finnas på två ställen i hela landet i framtiden, som MSB föreslår, innebär det så långa resor för många att det blir ännu svårare att locka till sig rib-brandmän än det är i dag, menar Klevensparr. Folk vill kunna komma hem på kvällarna och sköta sina ordinarie jobb parallellt med utbildningen. Han och de andra cheferna i Västra Götaland vill därför att de sex regionala utbildningsplatser som MSB har i dag behålls.
Lars Klevensparr berättar att det är viktigt att alla över hela landet går MSB:s utbildning. Då har alla samma kunskap och det blir enkelt att samordna olika styrkor vid behov. Om alla stationer eller regioner har egna utbildningar kan det leda till förvirring vid tillfällen där en snabb och effektiv samverkan är livsnödvändig, menar han.
Regional utbildning
– Vi hoppas att en regional utbildning hamnar i till exempel Borås. Om man är låt säga Mölnlyckebo ligger det så pass nära att det blir mycket lättare att ta steget och utbilda sig till deltidsbrandman, säger Klevensparr.
I dag saknar Storgöteborg 20-25 deltidsbrandmän, eller räddningstjänst i beredskap (Rib) som det också kallas. Just nu saknas fyra brandmän på stationen i Lerum men två av tjänsterna är tillsatta och de ska börja sin anställning i augusti. Innan december hoppas Johan Fors, enhetschef för Rib och Värn hos Räddningstjänsten i Storgöteborg, kunna rekrytera ytterligare två nya deltidsbrandmän till stationen.
Ingen oro för Lerum
– Jag är inte så orolig för Lerum, det har alltid funnits ett bra rekryteringsunderlag där, säger Johan Fors.
Han uppmuntrar samtidigt alla som vill att söka och säger att man försöker hålla rekryteringen öppen året runt, för att få in så många som möjligt.
När det gäller MSB:s utbildning säger Johan Fors att målet är att alla ska gå den. Tidigare har det oftast skett efter 1-2 år, nu är tanken att nyrekryterade deltidsbrandmän ska skickas dit direkt. Om utbildningen bara sker på två platser kan det innebära väntetid som i sig försenar tillsättningen av rib-tjänster.