I framtiden kommer det svida allt mer i plånboken att fuska med parkeringen.
Kommunen ska höja bötesbeloppen för felparkeringar och dyrast blir det att ställa sig på platser för rörelsehindrade.
Kommunen har i dagsläget något lägre avgifter än andra kranskommuner och boten för den som inte gör rätt för sig har varit densamma sedan 2009. Att man dessutom har problem med att många fuskar med sina parkeringar gör att kommunpolitikerna nu beslutat att höja avgifterna för felparkeringar.
På förra veckans kommunfullmäktige röstades förslaget igenom. Att stå för länge på en korttidsparkering går från att i dagsläget bestraffas med 250 kronor till att kosta 400 kronor i framtiden. Att ställa sig på en plats avsedd för rörelsehindrade höjs ännu mer, från dagens 700 kronor till 1 300 kronor.
Viktigt att markera
Kommunstyrelsens ordförande Dennis Jeryd (S) tyckte det var viktigt att markera mot fusket med de rörelsehindrades platser.
– Alla kan göra fel och glömma att betala eller stå för länge men när man avsiktligen ställer sig på platser avsedda för rörelsehindrade så vill vi beivra det. Det finns så få sådana platser och den som har tillstånd för det behöver ju verkligen stå där, säger han.
Han berättar att man i dag främst har en hel del problem med personer som står för länge på korttidsparkeringar. Att vissa står på platser hela dagarna, trots att det bara är tillåtet med ett par timmar.
– Det är en fråga som ofta dyker upp kring centrum-
utvecklingen och från våra handlare, att det kan vara svårt att få tag i p-platser för att vissa står där hela dagarna.
Avskräckande
Nu hoppas han att de nya bötesbeloppen i kombination med det nya parkeringshuset i Lerums centrum ska förbättra situationen där. Kommunen har redan ökat övervakningen i tätorterna och de hoppas att intäkterna från de högre avgifterna kan användas till ytterligare övervakning. Men det är inte ändåmålet poängterar Jeryd.
– Jag hoppas inte vi får in ett öre, jag vill helst att vi inte har några problem med felparkeringar. Vi hoppas att avgifterna ska avskräcka tillräckligt.
I det ursprungliga förslaget från förvaltningen skulle avgiften för att ställa sig på en plats avsedd för rörelsehindrade bara höjas med en hundralapp, till 800 kronor. När ärendet var uppe på kommunstyrelsemötet föreslog dock Moderaterna att det istället skulle höjas till 1 300 kronor, vilket är maxbeloppet. Då röstades förslaget ner men på fullmäktige gick det trots allt igenom.
Ändrade efter dialog
Dennis Jeryd förklarar varför man ändrat sig mellan mötena och sedan gått på oppositionens förslag.
– Vi behövde helt enkelt ta en dialog och ta fram en del uppgifter innan vi kunde besluta om det. Vi visste till exempel inte vad maxgränsen var och behövde ta reda på det. Men när vi hade tänkt till ett tag tyckte vi att det var ett bra förslag, förklarar han.
Oppositionsrådet Alexander Abenius (M) gläds åt att deras förslag röstades fram av kommunfullmäktige.
– Vi är jättenöjda, vi tycker ju att ordning och reda är en prioriterad fråga, framför allt när det gäller att folk ställer sig på handikapplatser. De som står där är redan utsatta personer och det finns få platser, säger han.