Quantcast
Channel: Nyheter – Lerums Tidning
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2096

Fler demensboenden får hönor

$
0
0
bb5822fbd639ab132f72aa278c9b4a77-pv_web.jpg

Likt Hedegården planerar tre andra äldreboenden att skaffa höns.
– Djur kan ge mening, de äldre får något att se efter och ta hand om, och så kan det vara roligt. Och vi ska inte underskatta det som är kul, säger Vera Sokol, enhetschef på Nya Sävegården, med ett skratt.

De senaste åren har det hänt mycket i demensvården, som att demensavdelningarna tidigare hade låsta dörrar medan de nu i allt högre utsträckning är öppna.

Något annat som är allt mer förekommande är levande djur. I en artikel för några veckor sedan berättade Frida Hellberg, verksamhetschef på Hedegården, om demensavdelningar med öppna dörrar. Hon talade också om boendets fiskar och hönor som skänkte glädje, lugn och inspiration.

Ytterligare tre av kommunens boenden kommer att skaffa hönor. Det är de kommunalt drivna Höjdenhemmet och Nya Sävegården samt Humanas andra boende, Riddarstensgården.

Nya Sävegården får sina höns nästa år, det sker efter personalens initiativ.

– Man mår bra av levande djur, vi tycker att de höjer livskvaliteten. Det blir något att pyssla med för de äldre och kan också vara bra samtalsämnen, konstaterar Vera Sokol, enhetschef.

I entréplan

Nya Sävegården nyöppnade i november 2015, och sedan dess har man haft policyn med olåsta dörrar till alla avdelningar.

– Vi har inte bara olåsta utan uppställda dörrar, för att de boende inte ska känna sig instängda, om de vill ska de kunna promenera över till en annan avdelning och ta en fika där, säger enhetschef Vera Sokol och fortsätter:

– Vi har dessutom alla demensavdelningar på första våningen, för att alla som vill ska kunna gå ut i trädgården utan att behöva använda hiss, som kan vara krångligt för någon som är demenssjuk. Det är en inbyggd trädgård, men den är byggd så skickligt att det inte känns instängt.

Inspiration fick hon efter ett besök på ett demensboende i Holland för några år sedan.

– Man hade byggt boendet i ett inhägnat område, där det till exempel fanns en egen affär och en restaurang. De boende kunde leva ett så normalt liv som möjligt.

– Det är klart att man ska se till att människor inte råkar illa ut, men det är också viktigt att se till att de har det bra, summerar hon.

Mandy Sajadi, verksamhetschef på Riddarstensgården, förklarar att hon och Anna Carlström, som är demenssköterska i Lerums kommun, redan förra våren diskuterade att skaffa höns. Sedan läste hon om hönsterapi.

Mer intresserad

– De hade forskat både i England och Holland om hönor i demensvård vilket hade gett goda resultat i form av minskning av lugnande medel och bättre sömn för de äldre. Och då blev jag ännu mer intresserad av det, säger hon och fortsätter:

– Djur i alla former väcker glädje och inspirerar till samtal hos de äldre. Många av våra kunder har själva haft bondgård eller husdjur som de kan relatera till.

På Riddarstensgården funderar man just nu på om man bara ska ha höns eller även kaniner.

– Men inget är spikat ännu. Vi hoppas att det ska vara bestämt de närmaste veckorna, säger Mandy Sajadi och fortsätter:

– Det gäller att ha personalen med sig så alla kan hjälpas åt eftersom det är en hel del med skötsel av djur. På vår senaste personalträff var de flesta motiverade till detta, vilket är jättekul.

På boendet kommer man i samband med införskaffningen starta ett projekt, och följa de boende och deras beteende systematisk för en bättre uppföljning på resultatet.

– Självklart vill vi se mindre oro och rastlöshet och bättre sömn och välbefinnande hos våra kunder och därmed bidra med bättre livskvalité.

Katarina Staaf, enhetschef på Höjdenhemmet, kommer också att skaffa höns. Idén föddes för cirka sju år sedan, då hon var med på ett studiebesök på Änggårdsbacken i Göteborg.

– De hade lagt otroligt mycket arbete kring sin utemiljö med bland annat höns och odlingar. Känslan när vi åkte därifrån var att så skulle vi också vilja ha det. Sen har åren gått men tanken har hela tiden funnits kvar.

Såg möjligheten

I december förra året gick Katarina Staaf från att vara enhetssamordnare till att bli enhetschef för Solsidan på Höjdenhemmet, och då kände hon att det fanns en möjlighet att förverkliga några av idéerna.

– Både jag och flertalet av personalen vill nyttja vår atriumträdgård på ett bättre sätt och framför allt göra den mer levande. Vi pratade om möjligheten att ha lånehöns över sommaren men tog steget fullt ut när vi hörde att även Hedegården hade förverkligat idén, säger hon, och hänvisar till studier som visar nyttan av att ha höns i samband med demensvård.

Ni skaffar även kaniner, varför?

– Våra boende uppskattar mycket när personal har möjlighet att ta med sig till exempel sin hund till jobbet. Möten med djur och mindre barn sprider glädje.
Tyvärr gör allergier att vi inte har möjlighet att alltid ha något djur närvarande inne på boendet vilket väckte idén med utekaniner.

Kaninerna är av rasen fransk vädur, en av de större kaninarterna.

– Den franska väduren är känd för sitt lugna temperament, den är framavlad för att vara kelig och go. Storleken gör att de är klappvänliga.

Vad hoppas ni uppnå?

– Vi vill skapa nya upplevelser för våra boende genom att göra vår utemiljö mer levande. Jag tror att våra boende kommer uppskatta de nya möten som möjliggörs samt att man får känna sig behövd när det gäller omsorgen av djuren.

Olåst ibland

På Hedegården har de ofta olåsta dörrar till demensavdelningarna.

Hur har ni det?

– Äldreomsorgens verksamhetsplan för 2017 säger bland annat att vi skall implementera noll vision, en demensvård utan tvång och begränsningar. Även socialstyrelsen skriver sedan tidigare att vi ska kunna öppna dörrarna utan dröjsmål. Det kan vi inte säkerställa under natten, på grund av den lägre bemanningen av personal, vilket i sin tur har föranlett till att vi redan idag har olåsta dörrar nattetid, svarar Katarina Staaf och fortsätter:

– Nästa steg för oss på Höjdenhemmet blir att, precis som på Hedegården, successivt förlänga tiderna dörrarna är öppna dagtid. Personalen arbetar ständigt mot att möta de boendes önskemål, vi ska ha en förståelse för varandra och alla ska kunna delta i vad huset och vår utemiljö har att erbjuda.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2096

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!