Det finns ett stort behov av upprustning och kampsportsklubbarna i bygdegården har många idéer för lokalen.
Men trots att nästan två miljoner kronor ligger och väntar på att användas har ingenting hänt.
De senaste åren har bygdegården i Gråbo utvecklats till ett kampsportcenter där fyra föreningar inom kampsport och budo tränar. Redan 2013 gjorde de gemensam sak och skrev ett brev till kommunen, där man efterfrågade ytterligare ett träningsrum, en samlingslokal, samt påpekade de dåliga förhållandena med avloppslukt och trångboddheten med bara två små omklädningsrum och få duschar.
Kommunen konstaterade att behovet av upprustning är stort, men tvekade om det var värt att satsa pengar. Man beslutade trots allt att avsätta 1,8 miljoner kronor, som dock ligger orörda. Arbetet har inte kommit igång.
– Det skulle påbörjats in-nan sommaren förra året. Sannolikt beroende på en överhettad byggmarknad fick vi ingen entreprenör som kunde åta sig jobbet till en rimlig kostnad, säger Magnus Bladh, kultur- och fritidschef i Lerums kommun.
Letar efter lösningar
Det är renovering av duschar och omklädningsrum som innebär en stor utgift och planen nu är att hitta enklare och billigare lösningar. Lerums Judoklubbs Lars Dahlkvist har suttit med i en grupp som arbetat med lokalfrågan. När LT hälsar på under en träning blir han förvånad när han får höra att kommunen har avsatt investeringsmedel.
– 1,8 miljoner räcker med god marginal om de används på rätt sätt, säger han.
Sedan kulturskolan och dagbarnvårdarna lämnat bygdegården finns det flera möjligheter att utnyttja lokalen på ett bättre sätt för föreningarna. MMA-klubben har föreslagit en skiljevägg för att skärma av en ring som finns uppe på en scen.
– Det skulle vara bra för oss också. Jag har ofta separata träningar med par och mycket av den träningen kan vi göra där. Vi skulle ha stor nytta av en vägg, säger Lars Dahlkvist.
Vill bygga gym
Ett annat förslag är att göra om dagbarnvårdarnas tidigare rum till ett litet gym. Utrustning finns redan att tillgå i källaren.
– Då tänker vi oss att även folk som inte tränar kampsport kan utnyttja det. Det är många mammor och pappor som är här med sina barn som kan träna samtidigt, säger Robert Reimby, som driver Phoenix Self-Defence.
Hyresgästerna har även tankar om övervåningen, men trots många idéer kommer man inte till skott.
– Bollen ligger hos föreningarna som själva får ta ställning till hur de vill disponera utrymmena, säger Magnus Bladh.
Robert Reimby önskar dock att kommunen tydligare skulle styra upp projektet.
– Jag hade gärna sett att Magnus eller någon annan på kommunen höll lite mer i taktpinnen och bestämde tider för avstämningsmöten och satte en deadline, annars kan man dra det här till absurdum, säger han.
I grunden är hyresgästerna dock positiva till lokalen.
– Det är högt i tak vilket är skönt när det är många människor som svettas och andas och mattorna kan alltid ligga kvar, de är tunga grejer att flytta, säger Lars Dahlkvist och fortsätter:
– Men det är inte bara det att lokalen är bra för ändamålet. Den har en historia, det finns en känsla, en atmosfär som är jättehärlig.