Som andra kommun i landet kan Lerum fått ett särskilt HBTQ-råd. Kommunstyrelsen har beslutat att starta ett råd som ska stärka verksamheters arbete med likabehandlingsfrågor.
Idén om ett särskilt råd med fokus på HBTQ-frågor har funnits sedan i somras. Då kom förslaget och sedan dess har man utrett ifall det behövs och hur det skulle kunna se ut. I början av mars beslutade kommunstyrelsen att införa ett råd någon gång under 2017. HBTQ är en förkortning av homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner.
Jenny
Lopes är verksamhetsutvecklare med fokus på jämställdhet och social hållbarhet inom kommunen. Hon är mycket glad åt att rådet nu blir verklighet.
– Vi i kommunen behöver som
organisation ta till oss alla perspektiv. Det gäller till exempel i bemötandefrågor, så vi möter alla människor på ett likvärdigt sätt. Men det gäller även hur vi skapar arbetsplatser där alla anställda känner sig inkluderade, säger hon.
Utrett med fokusgrupp
I utredningen kring införandet av ett råd har en fokusgrupp fått berätta om sina erfarenheter och upplevelser som HBTQ-person i Lerum. Där har det visat sig att vissa upplevt negativa men även aggressiva attityder på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet, både från lokalinvånare men även av kommunalt anställda.
– Många HBTQ-personer upplever en utsatthet, både nationellt och i kommunen och det vill vi ändra på. Vi behöver bli bättre på de här frågorna och få in de här perspektiven i både de politiska besluten men också i våra verksamheter, säger Jenny Lopes.
Fungerar som samråd
Tanken är att rådet inte ska bestå av en särskilt utvald grupp, likt det HBTQ-råd som redan finns i Göteborg. I Lerum kommer det istället att fungera som ett samråd, där alla är välkomna att delta i utannonserade möten. Samma arbetssätt finns till exempel redan i kommunens pensionärssamråd.
– Det handlar om att lyssna in invånarna. Det är viktigt att jobba med dem och få in perspektiv som kan utveckla vårt arbete med likabehandling, säger Jenny Lopes.
Hon tillägger dock att det är troligt att många ur fokusgruppen kommer fortsätta engagera sig och även delta i rådet. Utan några fasta medlemmar behöver heller inget arvode betalas ut.
Rådet är tänkt att inrättas någon gång under året och just nu pågår arbetet för att utkristallisera arbetsformerna. När de ska synas, hur det ska gå till och ifall rådet kommer att fungera som en remissinstans.
– Vi har inte bestämt formaliteten i det än men vi vill hitta en arbetsform som ger samrådet ett reellt inflytande i de här frågorna.