Quantcast
Channel: Nyheter – Lerums Tidning
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2096

Hög sjukfrånvaro i Lerums kommun

$
0
0
Foto: Bosse Åström

Lerums kommun har högst andel sjukfrånvaro i Västra Götaland och tredje högst i landet.
Även om resurser har satts in så har det än så länge inte gett resultat. Tvärtom. Andelen sjukfrånvaro har kontinuerligt blivit högre det gångna året.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, presenterade nyligen 2016 års sjukfrånvaroredovisning. Den visar landets samtliga kommuners totala sjukfrånvarotid delat med den sammanlagda ordinarie arbetstiden. Det är ingen rolig läsning för Lerums kommun, som har den tredje högsta andelen sjukfrånvaro i landet – 9,2 procent. I Åsele kommun är det lika illa, och i Ljusdal och Strängnäs ännu värre, de sistnämnda har en sjukfrånvaro på 10,2 procent var.

Ytterligare två kategorier sticker ut, även dessa negativt. Det är sjukfrånvaron för kvinnor, där är det också bara två kommuner som är sämre, Ljusdal och Strängnäs. Och när det gäller sjukfrånvaro i åldersgruppen 50 år eller äldre är det endast en kommun som är sämre, Sorsele kommun.

Tidskrävande

Lerums kommun är en stor arbetsgivare med nära 2 700 anställda. Även om det var en nyhet att sjukfrånvarosiffrorna är så här katastrofalt dåliga i jämförelse med andra kommuner har man vetat om problemet ett tag.

Det gångna året har politikerna i kommunstyrelsen fått kontinuerlig information om situationen. Och arbetet med att stärka cheferna på de olika kommunala arbetsplatserna är i full gång. Detta sker bland annat genom att ge dem rätt kompetens, som att ge dem verktyg för att göra rätt sak i rätt tid. Kommunen arbetar också med att bli bättre på att få personer tillbaka till sina ordinarie arbeten.

– Om detta inte är möjligt jobbar vi för att stärka medarbetare att våga ta klivet till något annat där medarbetaren kan må bra, det kan vara hos oss eller hos någon annan, säger Daniel Kindstedt, chef på personalenheten, och fortsätter:

– Ytterligare en sak som vi lägger mycket kraft och resurs på centralt i kommunen är samarbetet med försäkringskassan och primärvården. Det finns ett stort behov av större samsyn mellan olika parter för att skapa bästa förutsättningarna för personer som är sjukskrivna att komma tillbaka eller ta sig vidare till ny sysselsättning om det är bättre.

Sämre

Trots dessa insatser har inte sjuktalen blivit bättre under 2016 – tvärtom.

– Det ha blivit sämre det senaste året, konstaterar chefen på personalenheten.

Daniel Kindstedt känner sig dock trygg i att arbetet är på rätt väg.

– Det här är inga korta processer, förändringsarbetet tar tid, säger han och fortsätter:

– Vi tar frågan på största allvar, men det är inget panikläge.

Det är personal som arbetar i äldreomsorg, förskola och måltidsservice som har högst sjukfrånvaro. Det är lägre sjuktal för personal på gymnasiet och sektor samhällsbyggnad.

– Men vi arbetar med samtliga arbetsplatser, säger Daniel Kindstedt.

Oacceptabelt

Kommunalrådskvartetten Dennis Jeryd (S), Rutger Fridholm (FP), Eva Andersson (C) och Lill Jansson (L) är medvetna om situationen. Innan de här siffrorna presenterades visste de dock inte exakt hur illa det är.

– Det är inte acceptabelt, säger Eva Andersson och fortsätter:

– Det enda positiva är att när vi nu vet hur illa det är så kan vi arbeta ännu hårdare för att lösa problemet. Det är en utmaning, men vi måste helt enkelt få ner sjukfrånvaron.

Det är ett komplext problem med många olika orsaker.

Kommunalråden förklarar att mycket görs för att hitta orsaker, förutom de ovan beskrivna. Som att förvaltningen tittar på skillnader mellan olika kommunala arbetsplatser och avdelningar för att försöka se mönster, det finns till exempel vissa avdelningar med betydligt lägre sjukfrånvaro än andra på samma boende.

Det har också varit en hög personalomsättning, och denna vill man få ner. Politikerna har också satt till extra resurser för att stärka personalenheten.

Friskvårdande

Ett annat sätt att komma åt problemet är arbeta förebyggande, och där har kommunen bland annat höjt friskvårdsbidraget från 750 kronor till 1 500 kronor.

Alexander Abenius, oppositionsråd för Moderaterna, får frågan varför han tror att siffrorna är så dåliga:

– Som alltid finns det många förklaringar, men den extremt höga omsättningen av chefer på 60 procent inom stöd och omsorg tror jag är en avgörande faktor. Med så hög omsättning av chefer är det inte konstigt att det är dålig ordning och reda på många av våra arbetsplatser, svarar han.

Hur tycker du att den höga sjukfrånvaron ska bekämpas?

– Vi har en del konkreta förslag som vi kommer lägga fram, men jag har bett om att få åka ut och arbeta tillsammans med personal inom sektor stöd och omsorg för att få en tydligare bild av situationen. Efter det hoppas jag kunna komma med ännu fler konkreta förslag.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2096

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!