Två gånger har beslutet skjutits fram i tiden. Men idag, onsdag, kommer politikerna sannolikt att bestämma sig för hur kommunen ska hantera de ensamkommande ungdomar som får åldern uppskriven av Migrationsverket, eller fyllt 18 år under sin asylprocess.
För tillfället finns 112 ensamkommande barn och ungdomar i Lerum som har beviljats boende med stöd. 17 personer har fått avslag på ansökan om asyl och blivit uppskrivna i ålder, och när en person anses myndig är det inte längre kommunen utan Migrationsverket som har ansvar för att ordna boende.
Ett politiskt beslut som togs i mitten av december 2016 innebär dock att personerna i nuläget får stanna i Lerums kommun tills ett beslut om åldersuppskrivning vunnit laga kraft. Idag är handläggningstiden på överklagan till Migrationsdomstolen mellan åtta och tio månader.
Men nu kan ett nytt beslut komma att tvinga bort personerna från Lerum. Politikerna i kommunstyrelsen ska ta ställning till ett tjänstemannaförslag som innebär att en person som bedömts vara myndig och fått avslag ska hänvisas till Migrationsverket. Ärendet var uppe på kommunstyrelsens möte i februari, men politikerna skickade tillbaka det till tjänstemännen för att få svar på en del frågor som till stor del handlade om ekonomi. Enligt en bedömning kostar de 17 personerna mellan 700 000 och 800 000 kronor i månaden.
På mötet förra veckan hade partierna i kommunstyrelsen kommit överens, men då visade det sig att beslutet även måste gå genom den juridiska enheten.
– Innan dess vill jag inte kommentera lösningen, säger kommunalrådet Dennis Jeryd (S).
Den här gången behöver politikerna dock inte vänta länge på en ny chans att ta beslut i frågan. Redan idag, onsdag, en vecka efter förra mötet sammanträder kommunstyrelsen igen.
Sveriges övriga kommuner har agerat olika. Många har valt att hänvisa personerna till Migrationsverket med motiveringen att det är ett ekonomiskt riskspel att låta dem stanna. Andra låter dem stanna kvar med hänvisning till att det är inhumant att rycka upp dem från en trygg vardag.
– Jag tror att alla kommuner hade varit glada om det fanns några klara och tydliga besked att ”så här ska reglerna tolkas”, men det är fortfarande öppet för tolkning, säger Dennis Jeryd.
Bland dem som engagerat sig för de ensamkommande ungdomarna finns Nätverket för ett socialt hållbart Lerum. Innan jul lämnade man in 1 100 underskrifter från personer som krävde en mindre restriktiv hållning.
– Kommunen måste fatta ett beslut så de får stanna tills de är klara i skolan. Då har de i alla fall en utbildning om de skulle skickas tillbaka till Afghanistan, som de flesta kommer ifrån, sa Hans Abrahamsson, initiativtagare för nätverket.
Nya lag i juni I början av mars fattade regeringen beslut om ett lagförslag som ska stoppa utvisningen av ensamkommande som går på gymnasiet. Tanken är att lagen ska träda i kraft den 1 juni och i nuläget ser det ut som att riksdagen går på regeringens linje. Riksdagsbeslutet kan alltså helt ändra förutsättningarna för mottagande. Dennis Jeryd är osäker på hur lagen kommer att påverka tidigare beslut som ännu inte hunnit vinna laga kraft. Han hänvisar frågan till en kommunal tjänsteman som inte återkommit med något svar.