En av kommunens tyngst belastade vägsträckor är E20 och där sker också många olyckor. De flesta inträffar kring Hulanmotet och en anledning kan vara att det går för sakta enligt körskolläraren Katrin Andersson.
– Folk gasar inte tillräckligt på påfarten.
Under hela dygnet glider trafiken stadigt fram på E20 genom Lerum. Morgon och eftermiddag är trafiken som tätast då många ska in och ut ur kommunen. I samband med det uppstår också olyckorna.
Statistik från Transportstyrelsen visar nämligen att den vanligaste orsaken till olyckor på motorvägen under förra året var kökrockar. På E20:s sträcka genom kommunen inträffade totalt 16 olyckor under året och av dem var åtta stycken orsakade av det som myndigheten kallar ”upphinnande motorfordon”. Tittar man tillbaka fem år ser det likadant ut. Sedan 2011 har 40 procent av alla olyckor på sträckan varit kökrockar.
Förutom det består även statistiken till stor del av singelolyckor, sju av förra årets olyckor handlade om ensamma förare. Tillsammans utgör de två kategorierna nästan samtliga olyckor.
Hulan och Jeriko
Många av de här olyckorna sker på sträckan mellan Hulanmotet och Jerikotunneln, som är den mest olycksdrabbade i kommunen. Så har det sett ut de senaste fem åren.
En som reagerat på alla nyhetsrapporter från området är trafikläraren Katrin Andersson på Inges trafikskola i Lerum. Hon har sin egen teori om vad som kan ligga bakom. Enligt henne går det för sakta för de trafikanter som kör ut på motorvägen.
– Man måste anpassa hastigheten efter den situation som man ska in i. Bilisterna måste också bli bättre på att använda blinkers, kolla döda vinkeln och använda sina backspeglar.
Enligt henne gör den låga farten ut på motorvägen att bakomvarande fordon måste bromsa. Något som skickar en dominoeffekt bakåt och i kombination med för korta avstånd uppstår då de vanliga kökrockarna.
På samma sätt uppstår även kökrockar när fordon ska av vid Hulanmotet. Katrin Andersson menar att många bromsar för tidigt, redan ute på motorvägen istället för att sänka hastigheten först på avfarten.
Men hon skyller inte bara på bilisterna när det gäller olyckorna. Hon kallar både av- och påfarterna vid Hulanmotet för katastrof och tycker det hela hade kunnat vara utformat annorlunda.
– Det är olyckligt att lägga en påfart i en uppförsbacke. Har du en liten, svag bil blir det svårt att komma upp i rätt hastighet.
Den andra platsen där olyckorna haglar tätt är kring Jerikotunneln. Vad det beror på har Katrin Andersson där-emot inget bra svar på.
– Jag vet faktiskt inte. Vi har också frågat oss det på jobbet. Den är ju så kort att man bara passerar den. Men det är viktigt att man håller avståndet.
Trots antalet olyckor på E20 genom Lerum är det värt att nämna att få av dem leder till några personskador. Av de totalt 80 olyckor som inträffat sedan 2011 är det bara tre som klassats som allvarliga, sex som måttliga och resten är lindriga. Inga personer har dött till följd av en olycka på motorvägen.
Siffrorna från Transportstyrelsen bygger på rapporter till myndigheten från polis och/eller akutsjukvårdare. Statistiken gäller därför bara det som är känt och det kan finnas bortfall.