LERUM/STENKULLEN: Elever som pressar sig på gränsen till utbrändhet är inget ovanligt i skolan. På Lerums gymnasium och Stenkulan erbjuds eleverna yoga och mindfulness som ett sätt att landa i vardagen.
Antalet personer som är sjukskrivna för stressrelaterade problem ökar i Lerum. Något som LT tidigare skrivit om. För att komma till rätta med en negativ trend är det viktigt att i tidig ålder etablera en hållbar livsstil. Det är ett förebyggande arbete som bland annat måste göras med hjälp av skolan. Det anser Lena Aldén och Lena Martinsson, kuratorer på Lerums gymnasium respektive Stenkulan.
Lena Aldén har hand om programmen teknik, ekonomi och natur. Eleverna där beskriver hon som högpresterande med en hög stressnivå.
– Jag är förvånad att så många elever pressar sig på gränsen till utbrändhet, att de är så stressade så tidigt i livet. Innan jag började här trodde jag att det var en sjukdom för vuxna, säger Lena Aldén, som arbetat på gymnasiet sedan i höstas.
Elevernas problem grundar sig ofta i en strävan efter perfektion. På kravlistan står det att du ska vara snygg och vältränad, hälsosam, att du måste skaffa dig en lång och gedigen utbildning, och ha ett rikt socialt umgänge med vänner och familj. Listan ska prickas av mitt uppe i en identitetsprocess, som i sig själv är jobbig. Kraven som eleverna ställer på sig själva är orimliga, anser Lena Aldén, som i sina samtal brukar börja i änden självkänsla.
– Jag brukar säga att det är i sprickorna du blir perfekt. Det gäller att lära sig att tycka om sina sprickor, säger hon.
Förutom samtalen leder hon även yogapass med mindfulness. En frivillig aktivitet helt inriktad på avslappning tycker hon är en bra motvikt i skolan, där eleverna annars mäts efter prestation. Passen håller hon en gång i veckan i en källarlokal på gymnasiet.
– Det är inte skrivet i sten att yoga och mindfulness är det bästa just för dig, men det är viktigt med någon form av återhämtning. Håll kalendern tom en timme varje dag, rekommenderar Lena Aldén.
– Vi vill utexaminera hela människor och inte trasiga. Situationen är oroande och vi måste hitta strategier, slår hon fast.
Också på Stenkulan har man dragit igång ett projekt med yoga och mindfulness. Initiativtagare är kuratorn Lena Martinsson, som möter många elever som känner sig stressade och är drabbade av nedstämdhet och drabbas av ångest. Projektet sker via elevens val. Under hösten och våren har skolan en gång i veckan fått besök av en yogalärare, som till hälften finanseras av skolan och till hälften med hjälp av folkhälsomedel från kommunen.
Många olika fokus Lena Martinsson tror inte att skolan i sig blivit mer krävande, men däremot att den upplevs som tuffare än tidigare med mycket annat som pockar på uppmärksamhet.
– Mobilen finns alltid nära till hands och eleverna slungas hela tiden mellan olika fokus. Och i skolan tror jag att vi har varit dåliga på att jobba med stress.
Liksom kollegan på Lerums gymnasium påpekar hon att yoga och mindfulness inte är lösningen för alla, men att det kan ett bra verktyg som få ungdomar söker sig till självmant.
– När du har ett ångestpåslag och upplever stress så blockerar du den ”kloka” hjärnan och får kognitiva svårigheter. Genom att fokusera på att vara i nuet frigör du hjärnkapacitet och här får eleverna lära sig den tekniken.
Passen hålls i Förbohallen och när LT är på besök får Lena Martinsson ett kvitto på att träningen fungerar för minst en elev. Efter den avslutande avslappningen ber yogaläraren Ulrika Corneliusson eleverna att komma upp i en sittande position. Men en av eleverna har somnat med ben och armar utåt sidorna. Först efter lite fnitter från både yogalärare, kurator och elever sätter han sig sömndrucken upp med ett trött leende.
Två av eleverna på dagens pass är Alem Mohammadi och Jessica Ohlsson.
– Jag ville testa på det här för jag har aldrig gjort det innan. Jag känner att det är väldigt bra. Jag blir lugn och är mer i nuet, säger Alem Mohammadi.
För Jessica Ohlsson är det här en avrundning på skoldagen.
– Jag tycker att det är väldigt skönt. Yoga är väldigt avslappnande och man får en smidigare och mer rörlig kropp, säger hon.