De så kallade kapprumsbiblioteken startade småskaligt i Gråbo för ett år sedan. Nu har konceptet som ska öka barns läskunnighet spridit sig rejält och allt fler förskolor vill vara med.
Det var sommaren 2015 som familjecentralen Växthuset i Gråbo startade kapprumsbibliotek. Inspirationen kom från Halmstads kommun där man brottades med sjunkande läsförståelse. Idén var att ta böckerna ut till barn och föräldrar som normalt inte besökte bibliotek.
Gråbo tog efter och för att öka läsningen började familjecentralen därför låna ut hela påsar med böcker som biblioteket satt ihop. I kapprummen hängde man påsarna som föräldrarna sedan fick låna med sig hem.
Konceptet har fått snabb spridning och i dag finns kapprumsbibliotek på 58 av Lerums 100 kommunala förskoleavdelningar.
– Det har vuxit lavinartat kan man säga, säger Nina Persson, bibliotekarie på Gråbo bibliotek.
Många anslöt sig
Hon är en av dem som varit med sedan starten. Efter att ha testat kapprumsbiblioteken på familjecentralen i Gråbo fick de i oktober 2015 förfrågningar från sektor lärande som ville ta konceptet vidare. De började med tre förskolor men snart anslöt fler.
– Vi insåg att vi behövde göra det här på fler förskolor. Efter sommaren var det uppe i 42 förskolor och så har vi 16 nya avdelningar som börjar nu, berättar Nina Persson.
Medan verksamheten har vuxit sig större har konceptet ändrats något. Istället för utvalda bokpåsar i kapprummet får nu varje förskola ett grundpaket med en låda innehållandes 40 böcker som barnen kan välja mellan och låna hem. Efter tre månader cirkulerar man lådorna mellan förskolorna.
Skapat en bra mix
– Vi har försökt skapa en bra mix av böcker med ett visst genustänk, att det ska passa alla åldrar samt lite riktat till både killar och tjejer, säger Nina Persson.
Förutom grundpaketet har de också något som kallas tvillingpaketet.
– Där finns böcker på olika modersmål och så försöker vi helst hitta samma bok fast på svenska. På så sätt kan barnen dela läsupplevelsen med varandra och prata om boken.
Ryktet om kapprumsbiblioteken har nu spridit sig utanför kommunen. Personal från Alingsås och Gislaved har besökt Lerum för att lära sig mer. Nina Persson berättar att det inte bara handlar om att öka läslusten bland barn, även pedagogerna ska tjäna på det.
– Pedagogerna får bland annat utbildning i språkutveckling och hur de kan göra barnen mer engagerade och aktiva kring vad som händer i böckerna.
Sammanlagt handlar det om 3 000 böcker som biblioteken köpt in specifikt till den här verksamheten. Böcker som nu förhoppningsvis lånas hem och blir lästa av barn och föräldrar.
– Läsförståelsen är svår att mäta men vi hoppas öka högläsningen hemma. Vi har gjort enkäter på de första tre förskolorna som hade det men vi vet ännu inte resultatet, man hoppas ju att det blivit bättre, säger Nina Persson.