Lägre nyupplåning, en ny av- och påfart från E20 och en satsning på mer idrott i skolan. Det är något av innehållet i Moderaternas budgetförslag.
I onsdags förra veckan sa kommunstyrelsen ja till majoritetspartiernas budgetförslag. Härnäst ska förslaget upp i kommunfullmäktige den 16 juni. Men även Moderaterna har tagit fram ett budgetförslag, som även det tas upp vid fullmäktiges möte.
I torsdags presenterade partiet sitt budgetförslag för LT:s utsände. Moderaternas budget är enligt Henrik Ripa och Alexander Abenius ett komplett förslag, som skulle kunna användas direkt.
– Vi lägger en fullständig budget som är helt finansierad. Går vår budget igenom hade det inte varit något problem att styra efter den, säger Henrik Ripa.
Majoritetspartiernas budget innehåller investeringar de kommande tre åren på drygt 1,5 miljard kronor, framför allt på renoveringar, utbyggnader och nybyggen inom skola och förskola.
Även Moderaterna ser ett stort behov av investeringar, men de totala nettoinvesteringarna ligger i partiets budget på totalt 953 miljoner kronor för åren 2017-2019
Externa aktörer
I stället för att kommunen står för bygget vill Moderaterna se att flera av nybyggnationen av skolor, förskolor, äldreboende och verksamhetslokaler i ett flertal fall ska ske av externa aktörer. Kommunen ska sedan hyra lokalerna.
Orsaken till det är bland annat att kommunen ska slippa ta på sig så höga lån och på så vis vara mindre sårbar för det fall att räntan stiger.
– Skulle räntan gå upp ett par procent är det en skattehöjning på 50 öre direkt, säger Henrik Ripa.
– Ekonomin kan svänga om väldigt fort och när den gör det gör det väldigt ont, säger Alexander Abenius.
Privata alternativ
Men enligt partiet handlar det också om att externt ägda lokaler blir mer flexibla, och där hyresavtalen kan anpassas efter till exempel elevkullarna. Partiet vill även se fler privata alternativ inom skola, förskola och äldreomsorg för att öka valfriheten, och vill erbjuda personalen eller en friskola möjlighet att ta över Hulanskolan samt en av Gråbos tre skolor.
Även M vill ta upp nya lån. Men där S, C, L och MP föreslår att kommunen ska ta upp omkring 800 miljoner kronor i nya lån de kommande tre åren, nöjer sig Moderaterna med 353 miljoner kronor, fördelade på 161 miljoner 2017, 134 miljoner 2018 och 58 miljoner 2018.
– Runt 100 miljoner om året kan vara rimligt men när vi pratat om ett par, tre hundra miljoner om året är det något helt annat, säger Henrik Ripa.
Några skillnader finns det dock mellan de två budgetarna även när det gäller investeringarna. Till exempel sätter M inte av några pengar till det kommande kulturhuset. Det vill partiet istället ska inhysas i kommande resecentrum i Lerums centrum. Och där majoritetspartierna vill bygga en ny idrottshall för gymnasiet, vill Moderaterna istället satsa på en arena, som dock ska byggas och ägas av en extern part.
Ny avfart från E20
En annan satsning Moderaterna vill göra, och där partiets budget skiljer sig från majoritetspartierna, är ett nytt halvt mot på E20 i Lerums centrum. Motet skulle byggas i anslutning till rondellen vid Stationsvägen, och skulle innebära en ny avfart i riktning Alingsås och en ny påfart i riktning Göteborg. Till det sätter partiet av 150 miljoner kronor i en projektbudget.
M menar bland annat att det nya motet är viktigt ur trafiksäkerhetssynpunkt för att avlasta Hulanmotet där det sker många olyckor.
– Det är inte en hållbar trafiksituation, säger Alexander Abenius.
Men det nya motet skulle också minska miljöpåverkan och gynna handeln i centrum, menar partiet.
– Det är en jätteviktig satsning. Det första handlarna nämner när man pratar med dem är en ny avfart, säger Alexander Abenius.
Satsning på skolidrott
En annan satsning i den moderata budgeten som skiljer sig från majoritetspartiernas förslag gäller skolidrott. Moderaterna har i sin budget satt av tre miljoner kronor årligen för att ge samtliga grundskolor möjlighet att införa en extra idrottstimme per vecka och elev.
– Vi konstaterar att barn och unga är allt mer stillasittande och att fetman ökar. I och med att vi förväntar oss att de går i skolan är det vårt ansvar att se till att de får möjlighet att röra sig mer, säger Alexander Abenius.
Henrik Ripa betonar att det skulle leda till att barnen mådde bättre, och att de skulle vara friskare i framtiden. Han pekar även på att ökad rörelse ger bättre studieresultat.
– Det är oerhört bra ur ett pedagogiskt perspektiv.
Skattesatsen föreslår M ska vara oförändrad.