Stängd pool till och från och irriterade kunder har varit ett gissel för Vattenpalatset under hösten. Efter långvariga problem med rening och ventilation väntar nu en totalrenovering. Kommunen har avsatt 30 miljoner kronor och badet måste stängas i ungefär ett halvår.
När Actic tog över Vattenpalatset efter Svenska bad i våras fick man ärva ett mångårigt problem med anläggningen. Nya platschefen Emma Thun berättar om en jobbig höst då reningen av undervisningsbassängen och ventilationen fungerat dåligt.
Det började med att man fick skjuta upp simskolan en vecka, och för två veckor sedan tvingades man åter hålla den varma undervisningsbassängen stängd under nästan en hel vecka på grund av för höga klorvärden.
– Det drabbar simskolan, babysim, vattengympa, rehabgrupper och resurscentrum. Det är en lång kedja med människor som det får konsekvenser för, säger Emma Thun, som är besviken över hur anläggningen sköts.
Lån från Alingsås
Det är kommunen som äger fastigheten och ansvarar för drift och underhåll, men platschefen tycker att det går för långsamt när det uppstår fel. Personalen på Actic fick till exempel själva hitta tillfälliga lösningar i väntan på en reservdel med två månaders leveranstid.
Hjälpen kom genom ett lån från Alingsås stängda badhus. En person därifrån åkte till Vattenpalatset och bytte ut den trasiga delen, och det var samma person som efter flera dagars felsökande ryckte ut och fick ordning på reningen förrförra veckan.
– Utifrån ser det ut som att det är vi som felar och det är min personal som måste stå och förklara för kunderna att vi inte vet när bassängen öppnar igen, och jag förstår att kunderna blir besvikna, säger Emma Thun.
30 miljoner kronor
Nu hoppas hon att man slipper fler incidenter innan det är dags för en stor renovering. Kommunen har gjort några mindre renoveringar genom åren, men nu har politikerna avsatt 30 miljoner kronor i investeringsbudgeten mellan 2017 och 2019 för att byta ut hela systemet.
– Nu har vi precis påbörjat projektering för vattenreningssystemet och ventilationssystemet, säger projektledaren Anna-Karin Holmgren.
Actic hoppas på renovering under sommarmånaderna.
– Något annat skulle innebära ett hårt slag, säger Emma Thun.
Anna-Karin Holmgren konstaterar dock att det är en tidskrävande, komplex installation att göra i en befintlig anläggning.
– Det är klart att vi ska göra vårt yttersta för att tillgodose deras önskemål, men att bara ha stängt på sommaren kommer inte att räcka. Själva bytet av systemen kommer att ta cirka fem till sex månader, därtill kommer all tid innan för projektering och upphandling, säger hon.
Är det rimligt att ta sikte på sommaren 2017?
– Det är svårt att svara på, men det är klart att det vore önskvärt. Och i och med att politikerna beslutat om investeringen så jobbar vi med att få det gjort så snabbt som möjligt.
Redan 2012 startade kommunen arbetet med en rapport som visade att anläggningen är gammal och sliten. En stor del av systemet har använts sedan Vattenpalatset byggdes 1988.
2014 gjordes en fördjupad teknisk analys som ledde fram till beslutet om en totalrenovering. I utredningen konstaterade tjänstemännen att intäkterna för Vattenpalatset inte står i proportion till utgifterna, utan kostar skattebetalarna mellan sex och sju miljoner kronor om året. Samtidigt anses badet ha stor betydelse som ett av de största besöksmålen i Lerum.
Utredning tog fyra år
Det har alltså tagit fyra år mellan startskottet för utredningen och projekteringen som nu kommit igång. Fastighetsingenjören Jan Sanding har tidigare varit involverad i projektet. Han berättar att frågan bollades mellan förvaltningen och politikerna.
– Sen var det också en fråga om hyreskontraktet som skulle förhandlas om och det var en del av processen. Men det löste sig förra året, säger han.
Ett nytt kontrakt skrevs då med Svenska bad, men sedan i våras är det alltså Actic som driver badet. Actic har även hand om den övriga verksamheten, men gymmet och gruppträningen berörs inte av renoveringen.