För en beräknad kostnad av 20 miljoner kronor ska kommunen bygga om och bygga till vattenverket i Skallsjö. Upprustningen är nödvändig för att säkra dricksvattenförsörjningen i Floda och Tollered.
På ämnet dricksvattenkriser anordnades det igår också ett välbesökt seminarium, i Dergården, med nästan 300 gäster från hela landet.
Reningsverket i Skallsjö har varit stängt sedan man i oktober 2008 hittade det klorerade lösningsmedlet tetrakloreten i dricksvattnet i Floda. Lösningsmedlet kan vara giftigt, men halterna i Floda var under Världsorganisationens riktlinjer. Dessutom har man även funnit låga halter av bekämpningsmedlet BAM i vattnet från vattenverket. Dock är halterna under Livsmedelsverkets gränsvärden.
Förra veckan tog politikerna i kommunstyrelsen beslut om en upphandling, och när arbetet med om- och tillbyggnationen är färdigt ska verket ge en fullgod reningsprocess. Skallsjö vattenverk kan idag utnuttjas i nödläge, men fram till att det tas i drift igen är det Öxsjöns vattenverk i Lerum som förser både Floda och Tollered med dricksvatten. Det innebär i sig en ökad sårbarhet i dricksvattenförsörjningen.
Byggstart till våren
Upphandlingen ska vara klar i december. Planerad byggstart är våren 2017 och arbetet beräknas vara klart i början på 2018. Detaljprojektering har utförts under det senaste året och förutom den beräknade kostnaden på 20 miljoner kronor väntar ökade kapitalkostnader för verksamheten.
Med anledning av flertalet kriser med otjänligt dricksvatten, där invånare i olika kommuner tvingats koka kranvatten eller hämta vatten i tankbilar, bestämde sig Lerums kommun tidigare i år för att förbereda sig för en liknande händelse. Tanken var en utbildningsdag för medarbetare inom vatten och avlopp (VA), men snart stod det klart att Lerum inte var ensamma om behovet. Den interna utbildningsdagen växte till ett heldagsseminarium för inbjudna gäster från landets alla kommuner. I slutet på förra veckan hade cirka 280 personer anmält sig.
Stort intresse
Motverka och hantera kriser i dricksvattenförsörjningen var rubriken på seminariet som anordnades igår, tisdags, i Dergården. Så här sa Lerums kommuns VA-chef Lovisa Björnsdotter i ett pressmeddelande inför arrangemanget:
– Intresset för de här frågorna är väldigt stort. På seminariet möts VA-personal, säkerhetsansvariga i kommunerna och specialister inom VA och kommunikation. Vi hoppas och tror på ett fruktbart erfarenhetsutbyte och kunskapsutveckling, både i det förebyggande arbetet och om krisen är ett faktum.