Nu får frågan som har varit uppe på dagordningen i ett kvarts sekel sin avslutning.
Lerums kommun köper grusgropen i Gråbo för 18,5 miljoner kronor.
Grusgropen engagerar. Både vanliga Gråbobor och politiker. Området har debatterats på möte efter möte under år efter år. Gråboborna främsta argument har handlat om att området ska återställas och inte användas för buskörning medan politikerna tillsammans med Göteborgsregionen och Göteborgs stad sedan 1991 har drivit frågan att Gråbodeltat ska bli en regional vattentäkt. Stora delar av grustäkten är också skyddsområde för Gråbos dricksvatten.
Grusgropen ligger på två fastigheter, och kommunen ska nu med all sannolikhet köpa både Hjällsnäs 52:13 och Aggetorp 1:7. Priset för den första är 16,5 miljoner kronor och den 2 miljoner kronor. Summorna har fastställts efter en värderingen som kommunen och nuvarande ägaren Jehanders sand och grus har gjort. I bedömningen ingår att delar av fastigheterna ska kunna detaljplaneläggas för bostadsbyggnation.
Det formella beslutet är inte fattat ännu. Men allt tyder på att det blir så. På senaste kommunstyrelsesammanträdet beslutade politikerna att förslå kommunfullmäktige att köpa marken. Om politikerna i kommunfullmäktige fattar beslut om köp kommer man att ansöka om fastighetsreglering hos lantmäteriet. Regleringen kan vara klar hösten 2017.
Varför lägger kommunen 18,5 miljoner kronor på köpet av de två fastigheterna?
– Det är både en strategisk mark som ligger i anslutning till Gråbo centrum så den kan användas för att till exempel bygga bostäder men också möjligheten att ordna en vattentäkt där, svarar Dennis Jeryd, Socialdemokratiskt kommunalråd.
När kan man börja bygga bostäder?
– Vi vet inte ens i dagsläget om vi ska bygga bostäder i grusgropen, det beror lite på hur det går med vattentäkten.
Vad innebär köpet för kommuninvånarna?
– Att kommunen får tillgång till strategisk mark i Gråbo. Vi är också i behov av ytterligare vattentäkter för kommunens behov i framtiden.
Vad innebär köpet för regionen?
– Det är meningen att vi tillsammans med Göteborg ska sätta upp en pilotanläggning där för att se om det går att använda grusgropen som en vattentäkt genom att pumpa vatten från Mjörn genom sanden. Göteborg, tillsammans med några angränsande kommuner, får i dag allt sitt dricksvatten från Göta Älv och skulle det hända en olycka där så finns ingen alternativ möjlighet att få tillgång till vatten. Detta skulle kunna bli ett sådant alternativ.
Allmänheten har länge önskat att marken ska återställas, kommer detta att ske?
– Bolaget har redan gjort viss återställning och vad marken ska användas i framtiden kommer att påverka hur området kommer att se ut.
Har du någon annan kommentar?
– Kommunen har under många år arbetat för att stoppa uttaget av grus och efter det förvärva marken. Vi stod under lång tid väldigt långt ifrån varandra avseende priset så det känns väldigt roligt att vi nu har nått en överenskommelse.