
Ett forntidscentrum i Floda. Det vill Lars-Erik Karlsson och Sven Borei skapa efter att fynd från järn- och bronsåldern har hittats där.
Det var när gång- och cykelbanan skulle byggas intill hembygdsstugan i Floda som fornfynden upptäcktes. Arkeologerna från Västarvet hittade långhus från cirka 400 efter Kristus, husen var 30 meter i takbärande längd. Man hittade också en ränna eller ett hägne som löper en bra bit, bland annat under ett av långhusen. Och den är ännu äldre, från bronsåldern, som inföll 1800 till 500 före Kristus. De misstänker att det finns rester från människor forntida liv på flera håll under markytan.
Skallsjö hembygds- och fornminnesförening hoppas nu på att få pengar till att först gräva ut området ytterligare, kartlägga fynden och så småningom vill man också bygga ett forntidscentrum.
För att förverkliga detta har föreningens Lars-Erik Karlsson och Sven Borei tillsammans med andra parter, från till exempel kommunen, arbetat med en Leaderansökan. Förhoppningen är att pengar från EU ska bekosta projektet, som heter Skallsjö by forntidscentrum.
Fungerande ekonomi
Det återstår dock en del innan det skulle kunna bli möjlighet. För att möjliggöra ytterligare undersökningar i området kring långhusen måste det först diskuteras med länsstyrelsen.
– Därefter måste ett projekt skapas tillsammans med en grävande institution som grundas på vetenskapliga frågeställningar, säger Mats Hellgren, arkeolog på Västarvet, och fortsätter:
– Därtill ska det finnas en fungerande ekonomi. Sedan måste man planera för framtiden. I Ale skapades för ett tiotal år sedan projektet Ale Vikingagård där en kopia av ett vikingahus byggdes upp. Verksamheten och ekonomin fungerade ett par år. Därefter tröttnade kommunen och personal varslades.
Har inte tid
Han förklarar vidare att Västarvet huvudsakligen arbetar med exploateringsarkeologisk verksamhet.
– Detta innebär att det inte finns mycket tid till mer forskningsinriktade undersökningar. Redan nu kan jag säga att vi inte kommer ha tid med ett projekt vid långhusen. Möjligen har Göteborgs universitet sådana resurser.
Även om inte Västarvet kan genomföra utgrävningen hoppas Skallsjö hembygds- och fornminnesförening att området blir undersökt. Lars-Erik Karlsson och Sven Borei menar att eftersom den här typen av byggnation, som är ovanlig för det här området, har hittats tyder det på att området har befolkats sedan mycket lång tid tillbaka.
– Och det vore synd om vi inte fick veta mer, konstaterar Lars-Erik Karlsson .