
Genom att underlätta samverkan ska ett nytt projekt från Göteborgs insjörike skapa förutsättningar för effektivisering, både miljömässigt och ekonomiskt.
Marianne Sörling, Centrumutvecklare, är projektledare. Projektet handlar om cirkulär ekonomi, hur företag kan samverka i ett geografiskt sammanhängande område kring ttill exempel restprodukter och tjänster. En annan del av projektet handlar om företagande och entreprenörskap kring den gröna ekonomin och de gröna näringarna. Här vill man fånga upp dem, speciellt unga vuxna, som bär på affärsidéer kring ovan nämnda temaområden.
Varför startar ni projektet?
– Målet är att få företag att kommunicera och skapa en bättre kontakt med varandra och att med projektet skapa en sorts mötesplats där man kan träffas och hitta gemensamma samarbetsområden, svarar Marianne Sörling och fortsätter:
– I Lerum kommer vi nu under hösten att jobba med att samla företagen i Stenkullen och vid Takåsens företagarområde för att stärka dem och deras kommunikation med varandra. Ofta kan det vara så att man har produkter som man själv får över som någon annan företagare kan behöva, men detta utbyte sker inte eftersom kommunikationen inte finns där och då blir det inte av.
– Det handlar med andra ord om att företagare borde dra nytta av varandras tjänster på ett effektivare sätt, men även att nyttja varandras restprodukter där det går.
Hon fortsätter att förklara ett ett exempel kan vara att ett företag får över en massa pallar eller kartonger, som någon annan företagare kanske kan använda i deras verksamhet.
– Vi var bättre förr på att ta reda på våra restprodukter och återanvända dem.
Har du sett något resultat redan?
– När människor börjar prata med varandra händer det saker då kommer idéer och samarbete fram mellan partnerna. Flera har redan börjat samarbeta med varandra.
Vilka företagsområden besöker du?
– Stenkullen och Takåsen i Lerum under hösten i Alingsås startar projektet i januari.
Hur finansieras projektet?
– Genom Göteborgs Insjörike, som finansierar projektledare, frukost och föreläsare.
Något annat du vill säga med anledning av det här?
– Den andra delen i projektet rör entreprenörskap och nytt företagande, då man vill fånga upp unga vuxna och de individer som sitter på affärsidéer kring temat. Och vi letar nu efter deltagare som är intresserade av att starta eget företag inom hållbarhet och grön ekonomi, svarar Marianne Sörling och fortsätter:
– Vi kommer att välja ut tio stycken intresserade var från Lerum, Partille, Härryda och Alingsås kommun, där företagare kommer att träffas och hålla utbildningar för de som är intresserade av att starta eget. Man kan få tips och råd av en mentor från någon av företagarna, som hjälper en på vägen.
Projektet är en del av Göteborgs Insjörike, och har två projektledare, Marianne Sörling ansvarar för Lerum och Alingsås och Nina Orback för Partille och Härryda. Båda har även samarbete med Nyföretagarcentrum, som redan har kontakt med många företagsamma unga och vuxna.
– Nyföretagarcentrum kan verka som ett naturligt steg innan vår utbildning. Hos dem kan man gå igenom deras utbildningspaket och fått det bekräftat att ekonomi och affärsidé är hållbara och genomförbara. Därefter kommer vår utbildning som steg två, och en extra hjälp på vägen, säger Marianne Sörling.