Upp till var femte person som ringer till Lerums vårdcentral kommer inte fram.
– Vi vet att telefontillgängligheten är ett uppenbart problem, säger Björn Widell, som är chef på vårdcentralen.
Målet är att alla som ringer ska komma fram och åtgärder för att detta ska ske har vidtagits.
I förra veckan berättade Lerums Tidning om 17-åriga Christina Pellou som både besökte och ringde till vårdcentralen upprepade gånger under nära ett halvår utan att få hjälp. När hon slutligen fick nog och bytte vårdcentral fick hon komma till läkare på en gång. Och då visade det sig att hon har Hodgkins lymfon, som är en cancerform.
Vårdcentralen chef Björn Widell uttalar sig inte i enskilda fall utan endast generellt.
– Jag kan bara konstatera att det är beklagligt att tillgängligheten på telefon är ett problem. Vi som jobbar här på vårdcentralen vill hjälpa människor, säger han.
Inte okej
När Lerums vårdcentral tittar på statistik över telefontillgängligheten visar det sig att cirka 30 procent av samtalen som kommer in på en dag inte besvaras. Det är dock så att flera av samtalen kommer från personer som ringer flera gånger, så i genomsnitt är det tio till tjugo procent av personerna som ringer som inte kommer fram.
– De allra flesta kommer fram, men det är långt ifrån okej att så många inte gör det, konstaterar Björn Widell.
Lerums vårdcentral är långt ifrån är ensamma om problemet.
– Vi har personer som tidigare har tillhört andra vårdcentraler som upplever att de aldrig kom fram där men att de direkt fick hjälp hos oss.
Enligt Björn Widell är den kraftiga ökningen i antalet patienter som söker vård grundorsaken till tillgänglighetspråblemet.
– Vi har haft en 40-procentig ökning i antal telefonsamtal de senaste åren.
Som solstolarna
En annan orsak till att det har blivit så svårt att få en tid tror Björn Widell är att många ringer allt tidigare på morgonen.
– Något som verkar vara annorlunda i Lerum är att folk ringer så snart de kan efter det att telefontiden har börjat klockan åtta. De första fem minutrana ringer ofta 2-300 personer, och därför kan det bli så att återuppringningstiderna är slut redan fem minuter över åtta.
Tror du inte att folk ringer så tidigt eftersom de vet att det är svårt att få en tid om de ringer senare?
– Jo, så är det säkert.
Han konstaterar också att trycket på vårdcentralerna är högre än tidigare.
– Det beror bland annat på att sjukhusen släpper ifrån sig sjukare patienter än tidigare, och då är det vi som får sköta vården. Idag gör våra sköterskor saker som de aldrig gjorde för fem år sedan, som till exempel avancerade omläggningar.
– Det är också så att patienterna i allt högre utsträckning ska vända sig till oss, man ska inte åka till sjukhuset med öroninflammation. Om inte den ordinarie vårdcentralen är öppen finns det en jourvårdcentral man kan vända sig till.
Ytterligare en orsak är att det har varit en hel del sjukfrånvaro. Det beror bland annat på att det har varit ett generationsskifte i personalstyrkan. Det är fler yngre anställda och flera av dem har varit hemma för vård av sjukt barn.
– Det är sjuksköterskebrist så det har inte alltid varit lätt att få in vikarier, trots att vi har en attraktiv arbetsplats.
Vad gör ni för att förbättra tillgängligheten?
– Om vi ska kunna få fullständigt förtroende måste vi nå en telefontillgänglighet på 100 procent. Ovh vi gör en rad åtgärder för att uppnå det.
Redan nu har bemanningen som tar emot samtal stärkts.
– Vi gör omfördelning av resurser, men vi måste också få in fler sjuksköterskor.
När sker det?
– Nu direkt, så fort vi kan anställa fler gör vi det. Det får inte ta för lång tid att förbättra tillgängligheten, det måste hända något snart.
När kan ni nå målet på 100 procent?
– Nästa år, lovar Björn Widell.