Den har efterfrågats, debatterats, planerats och byggts. Nu är det till sist dags för invigning av Lerums Arena.
Redan i fredags skedde det första stora arrangemanget i samband med Finnskampen i innebandy och på fredag är det dags för den officiella invigningen med en eftermiddag full av aktiviteter.
– Det här är roligt, det är ett lyft för skolan, för föreningarna, för hela kommunen, säger Jessica Steen Carlsson, enhetschef på Lerums kommun.
Hon tar emot i foajén och börjar gå upp för de breda trapporna mot den andra våningen där ett kafé omges av ett luftigt utrymme.
– Det är en fantastisk rymd. Hallen är godkänd för 1 200 personer och då behöver vi ha det så här stort även om det vanligtvis inte kommer att vara så många här, säger Jessica Steen Carlsson.
Och även om byggnaden är godkänd för att ta in så många personer är antalet åskådarplatser betydligt färre. Vi går in genom en dörr och kommer till ståplatsläktaren där publiken har ett fågelperspektiv över de två planerna.
Portabel läktare
Rakt under oss finns också en portabel läktare, som fälld ut som ett dragspel, med plats för 544 personer.
– Det har florerat många siffror kring publikkapaciteten. Föreningarna har velat få in 1 000 personer, nu kanske det får plats 700, säger Jessica Steen Carlsson.
Arenan ska drivas gemensamt av Lerums kommuns fritidsenhet, gymnasiet och KVL (kommunens verksamhetslokaler) och det dagliga arbetet sköts av tre vaktmästare. På vägen ut möter vi en av dem, Ingemar Holm. Han trivs på sin nya arbetsplats, men berättar att han känner sig som en stoppad korv efter dagar med mycket utbildning.
– Huvudet är fyllt. Vi har fått lära oss om allt från lås och ventilation till elektroniska tavlor och hissar, det är rätt mycket teknik, konstaterar han.
Med någon månads fördröjning stod arenan klar kring månadsskiftet juli-augusti. Detaljer återstår dock fortfarande. När LT är på plats håller en byggarbetare på med fogning i trappan och samtidigt som två klasser har idrottslektion på det klarblå golvet jobbar svartklädda arbetare i ena hörnet med att installera wifi.
Tuff tidsplan
De största utmaningarna under de två byggåren var att lösa trafiksituationen och göra arenan brandsäker med ett garage under planerna.
– Sen har det varit en stor stress med tidsplanen, det har ändå gått fort, säger Jessica Steen Carlsson.
Även projektledaren Maria Ackerberg är nöjd när hon nu kan betrakta det färdiga resultatet och påpekar även hon tidsaspekten.
– Jag känner mig jättestolt att vi lyckades med detta med den tuffa tidsplanen och i min värld tuffa ekonomin, säger hon.
Det dröjer ett par månader innan det är klart vad slutnotan hamnar på, men hon hoppas att man klarar sig strax under budgeten på 145 miljoner kronor.
Men det är inte alla som stämmer in i hyllningarna. Kritiker har kallat arenan för en stor gympasal och bland dem som inte låter sig imponeras finns idrottsbloggaren Rasmus Tynander. ”Hallen är liksom mer anpassad för de som ”glömt kläder” än de som drömmer om att bli framgångsrika i sin idrott”, skriver han under rubriken Idrottssverige kommer att skratta åt oss.
Val av fasad
Maria Ackerberg tycker att kritiken är oförtjänt.
– Det finns mycket som skolan inte har nytta av som enbart är gjort för föreningarnas skull, säger hon.
Förutom läktaren nämner hon kaféet, satsning på bra belysning och ljudanläggning samt akustiken.
Under byggets gång har annars den mesta kritiken handlat om fasaden. Från början var tanken att använda rostfärgad så kallad cortenplåt.
– Men den är väldigt kostsam och där var jag ganska tuff, säger Maria Ackerberg.
Hon konstaterade att man var tvungen att hitta något ”tillräckligt bra alternativ” om man inte ville spara pengar i någon annan ände. Ambitionen var att hitta en jordnära färg till den brokiga omgivningen med olika typer av fasader.
– Det finns många som pratat om den ”bajsbruna” färgen men personligen tycker jag att det är kul att den ser olika ut i olika väder. I solsken är den bronsfärgad medan den ser lite dassigare ut när det är molningt. Sen har jag respekt för att folk tycker olika och det är kul att det skapas diskussion också, tycker Maria Ackerberg.
Dergårdshallen byggs om
Med Lerums Arena i bruk har jobbet nu startat för att bygga om Dergårdshallen till en lokal för gymnasiets estetelever. Arbetet ska vara klart till Novemberlovet.