Det kryllar av getingar vid Gun och Gösta Mesáns träd.
– Jag har aldrig varit med om något liknande, och det har inte andra man visar det för heller, säger Gun.
I två veckor har en enorm mängd getingar huserat i villaträdgården i Hallsås. De håller sig dock strikt till ett och samma träd. När man kommer nära hörs ett ljudligt surrande och ett myller av djur syns i och runt trädet.
– De håller sig här. Vi har inte haft en enda geting i andra delen av trädgården trots att vi har fruktträd. Det har inte heller kommit in några getingar inomhus, inte ens när jag gjorde äppelmos, och då brukar det komma åtminstone någon, säger Gun.
Paret blev förvånade när de märkte det stora antalet djur.
– Men de stör inte oss, säger Gösta.
När getingarna inte gav sig av hörde Gun av sig till Naturhistoriska museet.
– Jag ville veta varför de hade valt just vårt träd och om vi skulle göra något speciellt.
Det visade sig att det fanns flera orsaker:
– Det är väldigt mycket löss på trädet. Lössen släpper tydligen ifrån sig honungsdagg, som är väldigt sött, och getingarna äter daggen. De tycker väldigt mycket om den.
Getingdrottningarna dör vid den här årstiden, och det är också en orsak till det stora antalet getingar som inte flyger hem till kupan. Didrik Vanhoenacker, Jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, förklarar fenomenet:
– Så här års börjar getingsamhällena lösas upp, och då är det vanligt att det dräller omkring getingar ett tag innan alla de andra getingarna också dör.
Han förklarar att djuren kommer att försvinna så småningom.
– Längre fram i höst dör alla getingar utom de nya drottningarna, som övervintrar i något hål i marken.
Gun och Gösta tycker att fenomenet är fascinerande. De har gjort en inhängnad runt trädet så att katten ska hålla sig utanför.
– Så att hon inte trampar på någon och sticker sig. Hon är nyfiken och tittar, men hon äter dem inte.