I början av juni invigdes de två nya Växtrummen i Lerum. Under våren har ett 20-tal personer fått jord under naglarna och skapat de nya platserna.
Bakom dem står Cecilia Liljedahl med Solens öga och Anders Stålhand med Mångfalden. Det betyder att det nu finns tio olika oaser i närheten av Säveån.
En av orsakerna till det fortsatt stora intresset för Växtrum kan vara att projektet vann priset som Årets samhällsbyggare 2018 av Dagens samhälle.
– Det har så klart gett många ringar på vattnet av den positiva uppmärksamheten, både nationellt och i kommunen, konstaterar Sylvia Dahlén, en av projektledarna.
Cecilia Liljedahl har arbetat på Aludden och hon kallar platsen för Solens öga. Mångfalden kallar Anders Stålhand sin plats för, som finnas vid Kantor Edgrens väg.
Skulptur av fälgar
Förutom mångfalden i Anders trädgård finns där en skulptur av en tusenfoting. Bakom verket står holländaren Geert van der Vossen, som arbetar i återvunnet material. Den här skulpturen har gamla fälgar som bildar kroppen.
Anders Stålhand är bosatt vid Hornborgasjön med sin familj. Hans trädgårdsintresse föddes tidigt och projekten efter att som tolvåring byggt en damm har avlöst varandra. Han säger att hans miljöintresse ständigt växer och han hade lika gärna kunnat bli biolog som trädgårdsmästare.
Älskar växter
Han har under många år drivit en egen plantskola, skrivit boken Skörda nya smaker och har en egen spalt i tidningen Allt om trädgård. Han har också arbetat med tv-programmet Äntligen hemma, under fyra års tid, varit chefträdgårdsmästare på Botaniska i Göteborg, men arbetar nu i Skara som utbildningsledare på biologiska yrkeshögskolan.
– Jag älskar växter och nördar gärna ner mig. Visst kan jag mycket, men det är också mycket jag inte kan och jag lär mig nya saker varje dag, konstaterar han.
Skapa gröna platser
Skaparen av Solens öga, Cecilia Liljedahl berättar att hon hade svårt att säga nej till sin medverkan när frågan kom och att hon ser det som otroligt viktigt att skapa gröna platser.
– Att skapa en plats mitt på Aludden förpliktigar och jag vill ta till vara på platsen och förstärka den, så att den blir en mötesplats för människor att växa i.
– Förutom växterna och bänkarna finns där en rund scen, som jag hoppas kan användas till kanske yogapass och olika ceremonier. Kanske bröllop eller besök av förskoleklasser. En god plats att hänga på, en fin mötesplats.
Vill lyfta det gröna
Cecilia Liljedahl är i grunden socionom och säger att hon älskar att göra goda saker. Hon är född och uppvuxen i Göteborg, men bor numera i Helsingborg med man och sina tre vuxna barn. Hon arbetar för att lyfta det sociala och det gröna i stadsmiljöer. Hon är kreatör och var bland annat projektledare för den stora trädgårdsupplevelsen Gothenburg green world 2016.
– Jag är inte utbildad trädgårdsmästare som Anders, men jag lever i den världen. Jag har en grön själ och känner mig hemma i parker runt om i Europa.
– Det var jätteroligt vara med i Växtrum och roligt att göra någonting som blir kvar i framtiden.
Startade 2015
De två första växtrummen skapades 2015 av Simon Irving, som står bakom Brobackenslänten och Aluddengläntan av Hannu Sarenström. Året därpå kom Karin Berglunds Nyebrotäppan och Frödingslunden av André Strömqvist. 2017 var det Gunnel Carlson som designade Aspens sol och Snödroppslunden skapades av Gerben Tjeerdsma.
Förra året invigdes Peter Englander Giardino Segreto i Nyebroparken och Blomsterrummet av Mona Holmberg i Tingshusparken.
För den som inte vill vandra runt bland de tio trädgårdarna på egen hand ordnas sex guidade turer under sommaren.