Var fjärde förtroendevald har utsatts för trakasserier, hot eller våld. Det visar en studie från Brottsförebyggande rådet. En av de drabbade är Lerumspolitikern Renée Norgren Jeryd (S).
Enligt Brottsförebyggande rådets rapport Politikernas trygghetsundersökning som publicerades 2017 har var fjärde förtroendevald utsatts för trakasserier, hot eller våld. Brottsoffermyndigheten lanserade nyligen webbsajten tystnainte.se där man ger information till personer som deltar i samhällsdebatten och utsätts för hot eller hat. Det kan till exempel handla om politiskt förtroendevalda, författare, journalister, konstnärer, forskare eller influencers. Satsningen är bland annat tänkt att få fler att anmäla vad de varit med om.
Erfaren politiker
En som drabbats av trakasserier är Lerums socialdemokratiska oppositionsråd Renée Norgren Jeryd. Hon har en lång politisk karriär bakom sig och har varit politiskt aktiv sedan början av 1990-talet. Hon har suttit i kommunfullmäktige i Lerum sedan 1998 och satt även i riksdagen under perioden 2007-2010.
Men hon hade aldrig tidigare utsatts för den typen av trakasserier hon fått sedan hon vid årsskiftet tog över uppdraget som oppositionsrådet.
För Renée handlar det framför allt om mejl men även meddelanden på sociala medier. ”Sossesvin”, ”flytta från kommunen”, ”kvinnor ska inte hålla på med politik”, är några av meddelandena hon fått.
”Obehagligt”
– Det är obehagligt, säger Renée Norgren Jeryd. Det är ett sätt att försöka få tyst på oss. Jag tror inte att kommuninvånarna tänker på att det är så vanligt förekommande att vi får den här typen av mejl.
Renée Norgren Jeryd har övervägt att sluta skriva insändare i Lerums Tidning. Hon har till och med funderat på att lämna politiken, men kommit till fram till att inte låta sig tystas.
– Det är det de här personerna vill, att vi ska sluta och att vi ska vara tysta. Jag tänker inte ge dem det nöjet, säger hon.
Anledningen till att hon berättar om det hon varit med om är att hon vill lyfta frågan om trakasserier mot politiker. Hon är orolig att hat och hot kan få färre att engagera sig politiskt, och ser risker för ett demokratiskt underskott.
– Den stora skaran har ett heltidsarbete och ägnar sig åt politik på sin fritid. De måste vi vara rädda om, de gör en fantastisk insats för samhället.
Renée Norgren Jeryd tycker att politik, och att vara med och påverka, är det roligaste som finns, men anser att exponeringen för hat och hot är myntets baksida.
– Man ska inte behöva bli kränkt för att man tar ställning politiskt. Vår demokrati bygger på att vi tycker olika, det är så vårt samhälle går framåt.