Att försöka hitta själen i Floda är som att leta efter träd i skogen. Flodas själ kan sägas vara hennes folk, hennes natur eller anrika historia.
Men ingen skulle nog bestrida den själ som visat sig i bruksortens omvandling de senaste åren.
– Det har säkerligen alltid funnits viljor, men inte på det här sättet. Och det ena har lett till det andra, som ringar på vattnet, säger Mikael Jedenberg, VD för Floda torg fastighets AB.
Spindelskogen, Jernbruket och rockmuseet TCB House of music är bara några av satsningarna som bidragit till att ge Floda sitt nya ansikte. Idag är Floda en plats för familjer. Ett centrum med ett händelserikt torgliv, varierat utbud och evenemang. Vad som hänt i Floda på så kort tid kan inte sägas vara annat än anmärkningsvärt.
Många är engagerade
– Det som har hänt är att det har skapats en rad sköna initiativ från många engagerade individer med en vilja att förändra vårt lokalsamhälle, säger Mikael Jedenberg.
För fyra år sedan tog Mikael Jedenberg över från de Stockholmsbaserade tidigare ägarna. Att han är från Floda har varit en viktig skillnad, menar han.
– Vi som nu är lokala fastighetsägare har en vilja att engagera oss och engagera andra i utvecklingen och upplevelsen av mötesplatsen Floda.
Ungefär samtidigt som ägarskiftet kom initiativet Floda BID (business improvement district) igång. En världskänd modell för att rusta upp samhällen. Metoden, som här har gått ut på att föra samman Lerums kommun, Flodas fastighetsägare och lokala företagare, har än så länge varit minst sagt lyckad.
– Det man kan säga är att vi har vänt en rätt negativ trend till en positiv trend här i Floda. Vi vet att vi har stärkt Flodas varumärke. Folk är stolta och nöjda över att bo här, säger Johan Eklund på Floda BID.
Svårt att sätta fingret på
Vad exakt som har hänt i Floda är svårt att sätta fingret på. Förutom de stora satsningarna är det är en kombination av olika småsaker som fått Floda att växa, menar Johan Eklund. Bland annat den nya bryggan vid Spindelskogen.
– Det är ett exempel på en sådan liten grej som betyder jättemycket. Det kan man inte tro. Det blev en liten romantisk grej. Man kunde se upp till fem par som satt ute på bryggan ibland, säger han och skrattar.
Ett annat exempel är Flodaloppet som gruppen anordnade för första gången förra året. En annan satsning är det så kallade Matspåret – ett sätt att stödja de flera nya restauranger, kaféer och butiker som har ekologiska och lokalproducerade varor.
– Då stöttar vi med bland annat torgmarknader och evenemang. Det är en särskild profil vi försöker vårda i detta arbete, och det har blivit väldigt uppskattat i Floda, säger Johan Eklund.
Och intresset för Floda ökar. Priserna på bostäderna stiger och mäklare ser ett trendbrott, menar Johan Eklund.
– De märker att allt fler frågar om Floda, när man tidigare frågat mest om Lerum.
Fortsatt arbete
Nu fortsätter arbetet med Floda. Floda BID är inne i en ny omgång och Johan Eklund hoppas att de kan tuffa på ett tag till. En av framtidens flera visioner är att rusta upp Floda station med nya skyltar och estetiska ljus.
– Floda centrum är inte längre bara ett ställe som man åker till för att handla och sen åker man hem. Vi kan se att många stannar kvar för att äta eller umgås. Familjer tycker om att vara mer i centrum och det är vi jätteglada över, säger Johan Eklund.