
Könsfördelningen i Lerums kommunfullmäktige kommer att bli så jämn den kan bli, men kvinnorna utgör en knapp majoritet. När det nya fullmäktige börjar sammanträda efter nyår är 26 ledamöter kvinnor gentemot 25 män.
Sett i procent innebär denna fördelning att 51 procent av ledamöterna är kvinnor. Detta att jämföra med riksgenomsnittet där männen är i majoritet med 56,7 procent av platserna i kommunfullmäktige. Det visar statistik från Valmyndigheten. Att det nu blir fler kvinnor i Lerums högsta beslutande organ är ett trendbrott. Den gångna mandatperioden har 29 män och 22 kvinnor varit ledamöter.
Vänsterpartiet är det enda partiet som enbart representeras av det ena könet, alla tre platser i kommunfullmäktige går till kvinnor. Enligt Anette Holgersson, gruppledare i V, är ambitionen att ha en lista med lika många kvinnor och män.
– Detta har vi inte kunnat uppfylla då personerna själva fått välja. Vi har inte heller en blandning mellan personer med olika etniska bakgrunder som också är ett mål. Men vår sammansättning återspeglar hur populationen i vår kommun ser ut, säger hon.
I Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet är kvinnorna i majoritet. Hos MP är exempelvis två av tre ledamöter kvinnor.
– Vi är ett feministiskt parti vilket innebär att vi med politiska verktyg vill motverka den rådande könsmaktsordningen som i grunden är en frihetsfråga. Unga, invandrare och kvinnor är underrepresenterade i kommunpolitiken och vi som politiker har ansvar att vända trenden, säger Katarina Kuzmanovic, partiets gruppledare.
Som LT tidigare skrivit styrs också en majoritet av partierna av kvinnor – Anette Holgersson (V), Renée Norgren Jeryd (S), Katarina Kuzmanovic (MP), Eva Andersson (C), Lill Jansson (L), samt Elinore Morris (FI) som dock inte fick någon plats i kommunfullmäktige.
Minst andel kvinnliga företrädare har Sverigedemokraterna där 71,4 procent, fem av sju ledamöter, är män.