Nääs slott har fått 30 000 kronor till ett projekt i slottet.
Den här gången är det en rad tavelramar och en väggmålning som restaureras.
– Vi låter restaurera ramar på ett tiotal oljemålningar, och passar samtidigt på att låta konservatorn Annika Björklund fästa färgen på en väggmålning från 1820-talet i stora salen, säger Gunilla Hallset, antikvarie på Nääs slott, och fortsätter:
– Fantastiskt roligt att se hur fint det blir.
Pengarna kommer från Katz Judiska kulturfond och det är som sagt målerikonservator Annika Björklund som gör arbetet, både på ramarna och målningen.
Med varsam hand renoverar hon målningen, som någon har försökt laga på ett lite mindre varsmt sätt tidigare. Även ramarna lagas så tidstypiskt som möjligt. På flera av slottets ramar har det lossat delar.
– Jag gör en mall utifrån en motsvarande del som finns kvar och gjuter sedan en ny, för att få det ska se ut som et en gång gjorde, säger Annika Björklund.
Hon tar det som är mest akut, resten får vänta. Det finns inte pengar till att göra allt man vill göra.
Annika Björklund var på Nääs Slott under sin konservatorsutbildning och tycker att det är roligt att få komma tillbaka och göra arbetet för att bevara historian i så bra skick som möjligt.
Det finns stora behov på slottet. I första hand sker arbetet exteriört och i andra hand interiört. Gunilla Hallset söker så mycket pengar hon kan från olika stiftelser.
– Vi är glada för det vi får, men det skulle behövas mer, konstaterar hon.
Att det finns mycket som är värt att bevara är klart. När August Abrahamson köpte fastigheten 1868 genomfördes en stor in- och utvändig renovering. Sedan han dog 1898 har dock ingenting förändrats.
Slottet har, enligt Nääs Slotts hemsida, förmodligen Skandinaviens mest kompletta orörda 1800-tals interiör. Alla nystilar finns representerade bland de övermöblerade rummen. Det finns också en tavelsamling som anses vara ett fint exempel på 1800-talets salongsmåleri.
Den första säkra uppgiften om slottet är en hänvisning i ett kungligt brev från den 3 oktober 1529. Det finns uppgifter om att Kristian II ska ha uppfört ett jaktslott vid Nääs, men några faktiska belägg för detta finns inte.
De 23 rummen och kök visas upp i guidade visningar.