Mycket har hänt i Gråbo det senaste seklet och idag är Mjörnbotorget navet och det byggs som aldrig förr.
Men Gråbo har så mycket mer att erbjuda. Närheten till Mjörn öppnar upp för båtfolket och badglada och banvallen lockar både löpare och cyklister
– Vi älskar banvallen med olika naturbilder som vatten och skog, säger Jessica Borgenstjerna, som är ute och cyklar tillsammans med familjen Emma och Jari.
– Nu ska vi till Sjövik och sedan vänder vi där.
Det är många som är förtjusta i just banvallen, som helt saknar trafik. De flesta nämner att de tycker om det platta och raka.
– Jag tycker om att springa där och ser fram emot att den blir belyst, säger Lars Lärk-äng, som också är en inbiten fågelskådare.
– Jag gillar att den blivit asfalterad, vilket gör att det är lätt att cykla där, fyller hans fru Carina i.
Paret har bott i Björboholm i 30 år och trivs utmärkt och säger att området är både lugnt och väldigt vackert.
– Det känns lite som man är i skärgården när man går ner till bryggorna vid Mjörn, säger Carina.
– Vi hade tidigare en liten båt och åkte ut till öarna och badade, berättar Lars.
– Därute har du Sunnerö, där det finns många sommarhus och hit tog sig societeten från Göteborg förr i världen. Här i Björboholm var Strandhuset väldigt populärt. Då låg restaurangen högst upp på strandpromenaden, när det sedan brann byggde man upp det igen, men då i början av strandpromenaden, som är väldigt fin, säger Lars Lärkäng.
För flera sekler sedan utgjordes Gråbo av ett antal gårdar. Stationssamhälle blev det år 1900 då Västgötabanan invigdes.
Bosse Lindqvist, tidigare rektor på Hjällsnässkolan och den vi möter på Kom In berättar att han växte upp i Gråbo. Då fanns mataffärerna Konsum, Gunnar Larssons, Isakssons och Svenssons. Där låg även Stakebergs slakteri och Stina Skogs sybehör.
– Jag tyckte om småskaligheten, men bor inte längre kvar där, säger han och fortsätter:
– Det är fint att kommunen satsar på skolan och på torget. Det händer mycket i Gråbo.
Ann-Charlotte Edgar
ann-charlotte@lerumstidning.com