Nästan som en dejtingsida, fast för vänner. Du fyller i dina intressen och din yrkesbakgrund på nätet och matchas ihop med någon som liknar dig – med en skillnad. Din nya vän är ny i Sverige.
– Det är ett sätt att bygga broar mellan människor. Att förebygga fördomar och att skapa ett inkluderande samhälle, säger Lovisa Johansson, flyktingsamordnare på Lerums kommun.
Projektet Språkvän smygstartade redan under sommar en och ansökningar har trillat in. Till hösten drar det igång. Då börjar matchningsprocessen.
– När vi fått in en intresseanmälan så matchar vi dem med någon och bjuder in till ett matchningstillfälle, säger Lovisa Johansson.
Där får man träffa personen man har matchat ihop med. Har man tur kanske det klickar direkt, men klickar det inte så matchas man bara om.
– Även om två personer matchar på pappret behöver man inte matcha i verkligheten, och då är det helt okej, säger Lovisa Johansson.
Projektet Språkvän är ett samarbete mellan kommunen, Röda korset och Rädda barnen och är ett integrationsprojekt. Men främst ska det ses som ett sätt att träffa nya vänner. För det kan ibland vara svårt – även för etablerade svenskar.
– Jag tror att vi i Sverige är lite bekväma ibland. Man umgås med sina gamla vänner och träffar sällan nya människor för att det är svårt att hitta nya arenor för det, säger Lovisa Johansson.
– Detta är ett sätt att skapa vänskapsrelationer över gränserna.
Och det fyller viktiga funktioner, menar hon. Det är ett sätt att själv berika sig med kunskap om världen och människor samtidigt som man lär nya svenskar om Sverige och språket. Man har dessutom sett i andra kommuner att Språkvän lett till arbete för nyanlända. Men viktigast av allt: det förebygger fördomar.
– Det är lätt att bli orolig när det kommer nya människor till kommunen, för man vet inte vilka det är. Om vi då lyckas få människor att träffas tycker jag det är en stor vinst, säger hon.
I Göteborg – där Lovisa Johansson själv är Språkvän – blomstrar satsningen. Lahdo Bulun är en av hjärnorna bakom idén som under 13 år övergått från projekt till bestående program i Göteborgs stad.
– Det har gått väldigt bra. Vi har fått gehör för att det här ska vara något lika självklart för nyanlända som vad som helst annat, säger Lahdo Bulun.
En del avbryter sin språkvänskap tidigt, förklarar han. Men majoriteten av kontakterna blir långvariga, och en del leder till personlig vänskap.
– Och det är ju verkligen integration. På riktigt. Det är inte bara tjänstemän och myndigheter som bedriver integration, utan det är vanliga svenskar, säger han.
– Det är kul att se att även Lerum är på gång.
Är man intresserad av att bli språkvän kan man söka redan idag. Det är helt ideellt från båda sidor, och man kan söka med hela sin familj om man vill, berättar Lovisa Johansson.
– Då kan du till exempel skriva att du har två barn och söker en familj som också har två barn.
Efter att man parats ihop med någon är det upp till språkvännerna själva att vårda sin nya relation. Förslag på aktiviteter är promenader, bio eller bowling.
– Senare kommer vi ha gemensamma aktiviteter för redan matchade, som grillkvällar och bowling. Då får man också möjlighet att träffa andra språkvänner och utöka sitt nätverk, säger Lovisa Johansson.
Att vara språkvän är något roligt och lärorikt, menar hon. Hennes egen språkvän har samma akademiska bakgrund som hon själv.
– Det är jättespännande att höra om hennes värderingar och sätt att se på saker. Det är helt enkelt väldigt, väldigt kul att träffa nya människor och lära sig nya saker.
Tobias Kjellberg