Det gäller att alltid ha ett vaksamt öga för om någon person är på väg att radikaliseras. Även om det inte bedöms finnas någon omedelbar hotbild, finns det ungdomar i Lerum som pratat om att åka och strida för IS. Nu upprättar kommunen en handlingsplan.
Det är den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism som påpekat vikten av det lokala arbetet för att motverka odemokratiska krafter. Detta ska ske genom en handlingsplan.
Samverkansorganisationen kring ungdomar i riskzonen SSPF (socialtjänst, skola, polis, fält- och fritidsverksamhet) har genomfört en workshop, där slutsatsen drogs att det inte finns något direkt hot i Lerum idag, men polisen betonar att lägesbilden bör uppdateras löpande.
Deltagare berättade också att det finns ungdomar med myndighetsförakt, som har rasistiska åsikter, och att det finns elever och ungdomar som pratat om att resa och strida för IS. ”Steget därifrån till faktiskt utövande av våldsbejakande extremism kan tyckas stort, men bör ses som varningstecken och som något kommunen behöver följa och bevaka.”, skriver kommunens tjänstemän i sin rapport.
Man ser även risken att problematik i närliggande kommuner kan sprida sig till Lerum och att det finns ett behov av ökad kunskap när det gäller att upptäcka tidiga signaler och varningstecken när en person håller på att radikaliseras.
För att lyckas i det förebyggande arbetet krävs en väl fungerande samverkan mellan en rad olika aktörer, som till exempel skola, fritidsverksamhet, socialtjänst, idrottsföreningar, ungdomsorganisationer, religiösa samfund, polis och säkerhetspolis. Inte minst ska dialogen mellan kommun och polis stärkas.
”Handlingsplanen utgör kommunens inledande steg i arbetet mot våldsbejakande extremism och ska utvecklas över tid”, säger kommunens fyra kommunalråd i ett pressmeddelande.
Daniel Elfvelin