Kommunpolisen Eva Strömblad blev berörd när hon lyssnade på ungdomarnas historia. För dem tillhör både verbala och fysiska kränkningar vardagen.
– Så kan det inte fortsätta, vi måste få till en förändring, säger hon.
Som en del i arbetet som kommunpolis har Eva Strömblad varit med och tagit fram en nationell lägesbild om sexuella ofredanden. Polisen har pratat med unga under 18 år i hela landet, och däribland i Lerum. Bilden var samstämmig över hela landet.
– Det var skrämmande att höra hur ungdomarna beter sig mot varandra. Och det kändes som att det fanns ett uppdämt behov av att få berätta om det, främst från tjejerna, konstaterar Eva Strömblad och fortsätter:
– Jag blev berörd och tycker att det är skrämmande att situationen är så illa som den visade sig vara.
Vad kom fram?
– För det första visste de inte att det var brottsligt med sexuellt ofredande. Kallar man till exempel någon för hora eller bög i syfte att kränka den andra personen är det ett brott.
Förutom de verbala kränkningarna är också fysiska kränkningar alldeles för vanliga.
– Det kan till exempel handla om att killar tafsar på tjejen fast hon inte vill det, och det gäller både helt främmande killar och de i det egna kompisgänget.
Det är en stor skillnad i vilka tidpunkter ungdomarna når varandra jämfört med hur det var för bara femton år sedan, menar Eva Strömblad.
– Förr var det bara dagtid, till exempel under skoltid, som kränkningarna skedde, nu kan de ske dygnet runt på Facebook eller andra sociala medier, säger hon.
Tafsa inte
I sommar har polisen en kampanj där man använder armband med texten tafsa inte för att få igång samtal med ungdomar om problemet.
– Det behövs en attitydförändring. Vi vill väcka tankar, inte skuldbelägga den som är ett presumtivt brottsoffer, slår Eva Strömblad fast.
Armbanden delas ut under sommaren i samband med festivaler och andra större arrangemang riktade till ungdomar. Syftet är att lättare få till ett samtal kring problemen och att ungdomarna, såväl killar som tjejer, ska kunna visa att de har tagit ställning.
Polisanmäl
– Ingen ska acceptera sexuella ofredanden. Så tafsa inte. Och polisanmäl om du har blivit utsatt, säger rikspolischef Dan Eliasson i ett pressmeddelande.
Att ta på någon annan i sexuellt syfte mot deras vilja är ett brott.
– Polisen ser allvarligt på sexuella ofredanden, eftersom det särskilt gäller ungdomar. Det är självklart ett mycket kränkande brott som hela samhället måste bli bättre på att jobba mot, säger Dan Eliasson.