
Ella Lundgren och Elin Lantz kämpar för att deras kompis Parsa ska få stanna i Sverige.
– Här har han ett bra liv med familj och vänner. Där har han ingenting. Vi är jätteoroliga för vad som kommer att hända honom om han skickas till Afghanistan, säger tjejerna.
Ella Lundgren och Elin Lantz går första året på estetiska programmet på Lerums gymnasium. Nyligen fick de reda på att deras klasskamrat Parsa ska utvisas till Afghanistan.
– Det känns jättehemskt. Vi vill att han ska få stanna, säger Ella och fortsätter:
– Vi har flera kompisar som har fått avslag, men det här var första vännen som fick sitt tredje avslag, och som därför kommer att avvisas.
Elin tillägger:
– Om han skickas iväg blir det som att han försvinner, vi kommer inte att träffa honom igen.
Parsas föräldrar kommer från Afghanistan och han är medborgare i landet. Han växte upp i Iran och det var där familjen bodde när han flydde till Sverige.
18-åringen har acklimatiserats väl i Lerum, han bor i en svensk familj och går i vanlig svensk gymnasieklass.
– Han är en omtänksam, lyhörd och hårt jobbande klasskamrat. Varför skickar de iväg en person med en bra framtid här? undrar Elin och fortsätter:
– Han utvisas till ett land där han inte känner någon, en otrygg plats. Där det dessutom är helt annorlunda från i Sverige. Han är som en svensk ungdom nu.
– Han har piercing och tatueringar, det kommer nog inte tas emot särskilt bra i Afghanistan. Vi är jätterädda för vad som händer honom när de ser tatueringarna, tillägger Ella.
Ledsamt
De ser det som en stor sorg om de skulle förlora sin vän.
– Vi har känslan av att om han utvisas så går han mot döden. Skulle vi inte kunna ändra beslutet känns det som att vi har misslyckats, som att vi har svikit honom, tillägger Ella.
Tjejerna tycker att Sverige gjorde sitt val när landet valde att ta emot flyktingungdomarna. Att det inte är rätt att skicka tillbaka dem nu, så många år senare, när de har ett liv här.
Den 12 december anordnas demonstrationer på gymnasieskolor i hela landet för ett stopp på utvisningarna och för ett återinförande av permanenta uppehållstillstånd.
– Vi kommer att arbeta för att vi på Lerums gymnasium också ska demonstrera då, säger Ella.
Då kan det dock vara för sent för Parsa. I ett försök att stoppa avvisningen har hans klasskamrater startat en namninsamling. De har satt upp planscher på olika platser i kommunen och har i nuläget 1 300 underskrifter för att han ska få stanna i Lerum.
– Vi har skickat underskrifterna till hans advokat. Men jag vet inte vad som händer med dem, säger Ella.
Agerar
De fortsätter insamlingen av underskrifter och har också vänt sig till Amnesty och Individuell människohjälp.
– Vi vill göra allt vi kan. Men det är svårt att veta vad vi, som är under 18 år, kan göra, säger Elin.
Det är lite oklart när deporteringen sker, men tjejerna kommer även att ordna en demonstration vid Migrationsverkets förvar i Kållered någon gång under nästa vecka.
– Vi tror att det är då han ska avvisas. Det känns som att myndigheterna inte säger en bestämd dag för att de vill slippa demonstrationer.