En polisanmälan, en skadeanmälan till Trafikverket och brevväxling med Lerums kommun. I tre månader har Harald och Eva Frisk sökt gehör för det som hände på väg hem från mataffären i våras.
– Ingen vill ju kännas vid detta. Ingen vill ta ansvar, säger Harald Frisk.
Det var i början av april som Harald och Eva Frisk från Floda hade varit och handlat i Hulan. I bilen på vägen hem hände något utöver det vanliga.
– Vi var på väg hem och körde på E20 mot Floda. När vi passerade under bron i Lerum hörde vi ett smatter på taket, säger Harald Frisk.
Paret vände om och körde upp på bron för att kolla vad det var som fallit ner på bilen. Då såg de gruset vid kanten av bron. Harald Frisk tog några bilder med sin telefon.
– Det fanns ingen balk eller något där som hindrade det från att falla ner, säger Harald Frisk.
Kostsam historia
När paret kom hem lade de först inte märke till några skador på bilen. Men på verkstaden lät det annorlunda.
– Då såg vi det. De visade oss massa små prickar. Både på taket, framrutan och fronten, säger Harald Frisk.
Bilen fick lämnas in och under tiden fick de betala för en hyrbil. Försäkringsbolaget stod för den större delen av reparationskostnaden, men självrisken fick de betala själva. 7 500 kronor. Ett högt pris för något som beror på väghållarens vårdslöshet, snarare än deras egen, menar Harald Frisk. Paret bestämde sig för att skicka in en skadeståndsbegäran till Trafikverket.
– Där låg den i två månader innan de kom underfund med att det var Lerums kommun som hade hand om bron, säger Harald Frisk.
Inte vårt ansvar
Trafikverket skickade vidare ärendet till Lerums kommun, och Harald Frisk skickade en påminnelse till kommunen. Ytterligare en månad gick innan han fick svar.
”Lerums kommun kan inte se att vi som väghållare vållat eller på annat sätt orsakat skadan som uppkommit på er bil genom att grus fallit ner från bron”. Så inleds brevet från Lerums kommun som LT fått ta del av. Gruset på sidan av bron förklaras i brevet som en naturlig följd av kommunens halkbekämpning och att det därför inte är kommunens ansvar att se till att det inte faller ner på motorvägen. Harald Frisk håller inte med.
– Det var ett ganska väntat svar. Jag tror inte att den här tjänstemannen kunnat agera annorlunda. Sen är det ju svårt att följa logiken i det svaret här. Jag tycker tveklöst att det är Lerums kommun som är ansvariga, säger Harald Frisk.
– De kan ju åtminstone beklaga och se till att det inte händer igen.
Trafikfara
Vad det gäller bilen och självrisken har paret ingen större tilltro till att bli kompenserade – även om de är övertygade om vem som bär ansvaret. Den större förhoppningen är istället att kommunen inser faran med gruset.
– Vi har ju inga juridiska muskler. Det hade kostat oss mer än självrisken. Det viktigaste för oss nu är att det inte händer igen. Det minsta de kan göra är att mura dit en balk så att det inte kan ramla ner grus igen. Det kan ju bli en allvarlig trafikfara, säger han.
LT har försökt kontakta ansvariga på kommunen men de har semester i skrivande stund. När LT besöker bron är gruset bortsopat.