Lerumsbon Gert Johansson, 82 år, är en viktig pusselbit i arbetet för att analfabeter i Sydamerika ska lära sig läsa, skriva och räkna, något han ser som receptet för ett demokratiskt samhälle.
Stiftelsen har totalt skänkt 60 miljoner kronor.
När Gert Johanssons företag hade gått med vinst sex år, 1993, kände han att han ville ge tillbaka. Han startade stiftelsen Dispurse, och skänkte pengar till behövande genom denna.
Inledningsvis gick pengarna främst till stipendier till flickor och kvinnor.
– För att det oftast är de som behöver det mest, konstaterar Gert och fortsätter:
– Det handlar om att stödja de svaga i samhället.
Han själv fick stipendium när han gick i läroverk.
– Och jag vet hur viktigt detta kan vara, säger han.
Gert var noga när han valde ut vart pengarna skulle gå.
– Jag gick igenom de olika välgörenhetsorganisationerna för att ta reda på vilken som gav högst andel av de skänkta pengarna till behövande. Frälsningsarmén var klart bäst, säger Gert.
När det här året är slut kommer Dispurse totalt ha skänkt 60 miljoner kronor till välgörenhet. Idag arbetar man främst i Equador, Bolivia och Peru.
Tydlighet
Varför just Sydamerika?
– Det fanns många hjälporganisationer på andra ställen, som till exempel i Afrika, men inte så många i Sydamerika trots att det finns ett väldigt stort behov här. I länder som till exempel Peru finns oerhörda skillnader, en del har väldigt mycket pengar och tillgång till utbildning me-dan andra är oerhört fattiga och outbildade, svarar han och fortsätter:
– Sedan tror jag också att det var enkelheten. Jag var på Frälsningsarméns kontor i Stockholm och där träffade jag frälsningssoldaten Gerd Dahlin Öberg, som arbetar med hjälparbete i Sydamerika. Och det mötet var avgörande.
Det fanns dessutom en tydlighet i och med att hon kunde svenska och var på plats i länderna, först Bolivia och sedan Peru.
– Som till exempel när vi byggde en skola i Lima. Jag kunde ringa Gerd och fråga hur det gick och med säkerhet veta att pengarna gick till något bra, säger Gert, och lyfter fram Gerd som en mycket viktig komponent i läsplatteprojektet:
– Det var hon som berättade om den utbredda analfabetismen i Sydamerika, och då tänkte jag att vi måste göra något åt den.
Dispurse arbetade med att ta fram appen Focus som används för utbildning i läsning, skrivning och räkning. Det är ett lärosystem som anpassas efter användaren, när en användare har svårt för något kommer fler uppgifter på det temat.
Betydelsefullt
Det tar cirka sex månader att alfabetisera till en nivå som går att likställa med tredje året i grundskolan.
Just nu cirka 1 200 elever.
– Målet är att 25 000 elever ska ha fått utbildning inom en treårsperiod, säger Ann-Britt Johansson, en av de starka krafterna i Dispurse.
Dispurse får statistik från samtliga plattor kontinuerligt. Medarbetarna vet när, var och hur de används. Och den datan använder de i utvecklingsarbetet. Snart ska det också gå att ordna så att personer, företag eller föreningar som skänker pengar kan se hur just deras läsplattor används.
I projektet har man ett samarbete med Universidad Católica, som är det största universitet i Lima.
– Universitetet har tillgång till all data och gör en utvärdering. Det är viktigt för oss att visa att allt går rätt till, och att vi får validitet för projektet, säger Ann-Britt.